Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ολοκληρωτική η καταστροφή-Τεράστιες οι ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές στην Δυτική Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρωτικό πλήγμα δέχθηκε ο δήμος Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος «χτυπήθηκε» έντονα από την δίνη της κακοκαιρίας που έπληξε την Δυτική Ελλάδα.

Οι ζημιές είναι τεράστιες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν πάρα πολλά, καθώς υπερχείλισαν ποτάμια και χείμαρροι.
Η Δυτική Αχαΐα «βούλιαξε» στην κυριολεξία από τον κατακλυσμό που έγινε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις, ποιμνιοστάσια και όλες οι καλλιέργειες κυρίως με τα κηπευτικά να καταστραφούν ολοσχερώς.

Πενήντα περίπου άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και έμειναν σε ξενοδοχείο με πρόνοια του Δήμου, ενώ μεγάλος αριθμός κατοίκων έζησε δραματικές στιγμές. Χθες το μεσημέρι με ερπιστιοφόρο όχημα της 6ης ΕΜΑΚ απομακρύνθηκε 4μελής οικογένεια από την περιοχή της Καλογριάς.
Το δάσος της Στροφυλιάς μετατράπηκε σε λίμνη και όλοι παραλιακοί οικισμοί θύμιζαν… Βενετία!
Έντονα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο οδικό δίκτυο αλλά και σε σημαντικές υποδομές όπως στον Βιολογικό Καθαρισμό, με αποτέλεσμα ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας να ζητά πλήρη σχέδιο αποκατάστασης προκειμένου να επουλωθούν οι βαθιές πληγές που άνοιξαν οι πλημμύρες.
Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς με επιστολές του χθες προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, Υποδομών και Δικτύων Κώστα Καραμανλή και αναπληρωτή Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, περιγράφει την δραματική κατάσταση που υφίσταται ο Δήμος και οι δημότες, τους ζητάει επειγόντως να συναντηθούν και ταυτόχρονα θέτει σειρά θεμάτων που αφορούν αποζημιώσεις για τις ζημιές, αρωγή προς τους πληγέντες και σχέδιο αποκατάστασης των δικτύων που καταστράφηκαν.
«Ζούμε συνθήκες πλήρους καταστροφής» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Είδαμε ένα μεγάλο μέρος του Δήμου να μετατρέπεται σε λίμνη. Σπίτια να πλημμυρίζουν και συνδημότες να μην έχουν που να μείνουν. Αποθήκες να πλημμυρίζουν, ζωοτροφές να καταστρέφονται και κτηνοτρόφους να μην έχουν να ταΐσουν τα ζώα τους. Ολόκληρη η καλλιέργεια κηπευτικών να καταστρέφεται ολοκληρωτικά. Είδαμε καταστήματα να πλημμυρίζουν και εμπορεύματα να χάνονται.

Το δίκτυο των αγροτικών δρόμων έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές με συνέπεια πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις να μην είναι πλέον προσβάσιμες. Το δίκτυο ύδρευσης υπέστη σοβαρή ζημιά με πολλά αντλιοστάσια να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η μονάδα Βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων που επίσης πλημμύρισε» υπογράμμισε ο Σπύρος Μυλωνάς.
230 ΚΥΒΙΚΑ ΝΕΡΟΥ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Καταλήγοντας ανέφερε: «Μέσα στον τρέχοντα μήνα ο μετεωρολογικός σταθμός Λάππα κατέγραψε βροχόπτωση ύψους 232 χιλιοστών και ο σταθμός Σαγαιίκων κατέγραψε βροχόπτωση ύψους 217 χιλιοστών. Αυτό σημαίνει ότι, στις δύο αυτές περιοχές, μέσα σε λίγες ημέρες έπεσαν 230 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα και περίπου 220 κυβικά μέτρα νερού επίσης ανά στρέμμα.

Κανένα δίκτυο δεν μπορεί να υποδεχθεί αυτές τις ποσότητες γι’ αυτό και οι καταστροφές είναι ολοκληρωτικές. Απευθύνομαι σε τρία συναρμόδια υπουργεία. Δεν τίθεται πια ζήτημα επί μέρους ενισχύσεων. Ζητάμε ένα πλήρες και συνεκτικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει αποζημιώσεις και αρωγή στους πληγέντες αλλά και βαριές παρεμβάσεις στο σύνολο των δικτύων και των υποδομών. Μόνο έτσι θα γιατρέψουμε τις πληγές που άνοιξαν και θα πάψουμε να είμαστε έρμαια του καιρού» κατέληξε ο Δήμαρχος.
Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες αλλά και ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.
Χθες το απόγευμα ο Δήμος ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στον κεντρικό δρόμο Λάππα – Αράξου πριν το αεροδρόμιο εξαιτίας υποχώρησης του γεφυριδίου καθώς ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός λόγω επικινδυνότητας και σήμερα.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Νέα πυρκαγιά στο Καλαμάκι – Μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμη μια φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (05.07.2022) στον Άραξο.

Η φωτιά ξέσπασε βόρεια από τον Άραξο, στην περιοχή Καλαμάκι.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 24 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Στην περιοχή όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά δεν υπάρχουν σπίτια.

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Τοποθετήθηκε το SEATRAC στην Πλαζ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με γνώμονα μια προσβάσιμη πόλη για όλους, ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) τοποθέτησε και φέτος στην παραλία της πλαζ στην Αγυιά το ηλεκτροκίνητο κάθισμα SEATRAC, για την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα.

Το SEATRAC τοποθετείται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, προσφέροντας διέξοδο και διευκόλυνση σε πολλούς συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, ενώ με τη βοήθεια της δημοτικής συμβούλου και υπεύθυνης, από το Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ για το Γραφείο ΑΜΕΑ, Ιουλίας Συροκώστα, εξασφαλίστηκαν οι θεσμικές προϋποθέσεις για την τοποθέτησή του SEATRACK.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης, η Ιουλία Συροκώστα και η εργαζόμενη υπεύθυνη του Γραφείου ΑΜΕΑ του ΚΟΔΗΠ, Ελένη Μπούκλη, ήταν παρόντες σήμερα κατά τις εργασίες τοποθέτησης.

Όσοι δεν έχουν προμηθευτεί παλαιότερα το σχετικό τηλεχειριστήριο για την λειτουργία του SEATRACK, μπορούν να το δανείζονται από τον φύλακα στην είσοδο (φυλάκιο ) της Πλαζ.

Επίσης μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο ΑμεA (Αγορά Αργύρη – Αγ. Ανδρέου 12), όπου μπορούν να το δανειστούν υπογράφοντας μια αίτηση – δήλωση ευθύνης για την παράδοση – παραλαβή του τηλεχειριστηρίου ( υπάρχουν 7 διαθέσιμα τηλεχειριστήρια ).

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι:
• Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
• Αντίγραφο Πιστοποιητικού Αναπηρίας
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο Γραφείο ΑΜεA: στο τηλέφωνο: 2610433210.

Όσοι θέλουν να προμηθευτούν το χειριστήριο των SEATRAC εντελώς δωρεάν (χρεώνονται μόνο τα έξοδα αποστολής) πρέπει να κάνουν τα εξής «βήματα»:
1. Επισκεφθούν τη σελίδα www.seatrac.gr, να επιλέξουν «εγγραφή» στη δωρεάν υπηρεσία ενημέρωσης για τα SEATRAC. Εγγράφονται εντελώς δωρεάν, μέσω της φόρμας, για να ενημερώνονται για την εγκατάσταση, συντήρηση και απεγκατάσταση των SEATRAC που τους ενδιαφέρουν. Λαμβάνουν sms ή και email δωρεάν.
2. Επιλέγουν το κουτάκι «θέλω χειριστήριο»
3. Συμπληρώνουν τα στοιχεία αποστολής. Σε 1-3 μέρες το χειριστήριο είναι στη διάθεσή τους.
4. Μπορούν επίσης να καλέσουν στο 2610876000 ώστε να περάσουν από το χώρο της ΤΟΒΕΑ (εταιρεία μηχανολογικών εφαρμογών επί της Π.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 289 στο ύψος των Αραχωβιτίκων) για να παραλάβουν το χειριστήριο, το οποίο είναι ίδιο για όλα τα SEATRAC.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Η ίδια κατάσταση στο μόλο της Αγίου Νικολάου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι αν και ο Δήμος «σφράγισε» πριν κάτι μήνες το πάρκινγκ των οχημάτων στο μόλο της Αγίου Νικολάου, οι οδηγοί βρήκαν τρόπο για να εισέρχονται.

Και δεν λέμε για το Σαββατοκύριακο, όπου ο χώρος ήταν «δεσμευμένος» για έκθεση, αλλά για τις άλλες ημέρες, όπου οι αλυσίδες γίνονται «θρύψαλα» από επιτήδειους και ο χώρος μετατρέπεται και πάλι σε χώρο στάθμευσης. Αναγνώστες της «Γ» σχολίασαν την εικόνα αυτή που μαρτυρά την νοοτροπία μας αλλά και την αδιαφορία του δήμου να αποκλείει, με ασφάλεια, το σημείο…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα