Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Σχέδια ανθεκτικότητας για κάθε Δήμο!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Επαναλαμβάνουμε ότι ακόμα και αν έχουμε να κάνουμε με καιρικά φαινόμενα μεγάλης έντασης, τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ένταση των φαινομένων, αλλά και με την μικρή ανθεκτικότητα των υποδομών και γενικότερα, του τρόπου με τον οποίο έχουμε οικοδομήσει τις πόλεις και τα χωριά μας.

Αυτή την περίοδο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κύματα κακοκαιρίας που δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα. Και λίγο αργότερα, ίσως να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με διαβρώσεις εδαφών, κατολισθήσεις, κλπ. Και όταν η χειμερινή περίοδος περάσει όμως, πιθανότατα θα βρεθούμε αντιμέτωποι πάλι με ξηρασίες και νέες επικίνδυνες πυρκαγιές. Εν ολίγοις λοιπόν, ο χρόνος μας θα κυλά, χειμώνα – καλοκαίρι, με φαινόμενα που θα δημιουργούν προβλήματα και θα απαιτούν κάθε φορά, ισχυρή κινητοποίηση του κρατικού και αυτοδιοικητικού μηχανισμού, αλλά και πακτωλό χρημάτων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο «δρόμος» για να αποφύγουμε την οδύνη των καταστροφών, αλλά και όλη αυτή την τεράστια κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση, είναι ένας: Να ενισχύσουμε τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τις υπάρχουσες υποδομές και να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούμε το αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για… τομές. Τομές που θα αλλάξουν το ίδιο το κράτος, αλλά και τη νοοτροπία των πολιτών. Τα σχέδια ανθεκτικότητας για κάθε Δήμο, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Και αυτά τα σχέδια πρέπει να εντοπίζουν όλα τα αδύναμα σημεία, τα προβλήματα και τις «κακοτεχνίες» δεκαετιών, να αλλάζουν τις προδιαγραφές των κρίσιμων υποδομών και να προβλέπουν με κάθε λεπτομέρεια τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ακόμα και αν αυτές σημαίνει ότι πρέπει να… γκρεμιστούν κτίρια για να ανοίξει ένα ποτάμι.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εάν δεν χαράξουμε από τώρα τα σχέδια ανθεκτικότητας των επομένων 30 ετών, θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και χειρότερες συνέπειες.

Στην Ελλάδα, όπου όλα γίνονται συνήθως «κατόπιν εορτής», αυτή τη φορά ας σπεύσουμε. Δεν είναι νωρίς. Αλλά δεν είναι και πολύ αργά (ακόμα)…


Ροή ειδήσεων

Advertisement