Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χαμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων-Η πρόεδρος της ΕΙΑΝΑ, Κυριακή Αθανασιάδη, εξηγεί πως εγκαταλείπονται περιουσίες από το Σχέδιο Πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Διονύση Ζακυνθινού

Οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης βρίσκονται σε ομηρία και βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια των περιουσιών τους, τονίζει στην «Γ» η πρόεδρος της Ε.Ι.Α.Ν.Α. (Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαϊας) Κυριακή Αθανασιάδη.

Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει, στις περισσότερες περιπτώσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεσμεύει τα ακίνητα και στη συνέχεια εγκαταλείπει τόσο αυτά όσο και τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εμπλέκονται συχνά σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.

Θεωρείτε ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης είναι με δεμένα τα χέρια;

Πράγματι, σε ομηρία βρίσκονται επί σειρά ετών χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν την ατυχία να δουν τις περιουσίες τους να κηρύσσονται απαλλοτριωτέες από τους Δήμους, κατά την ένταξη των ακινήτων τους στο Σχέδιο Πόλης.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απλά και μόνον δεσμεύει τα ακίνητα και στην συνέχεια εγκαταλείπει τόσο τα ακίνητα όσο και τους ιδιοκτήτες, αφού δεν προχωράει στην αξιοποίηση των ακινήτων που δεσμεύει, ούτε και φυσικά αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις;

Δυστυχώς, ναι. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πολύ συχνά, όπως πολλά είναι και τα χρόνια που διαρκούν οι δεσμεύσεις, χωρίς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να έχουν την δυνατότητα να ανατρέψουν την κατάσταση. Όσοι δε από αυτούς τολμήσουν να διεκδικήσουν τα ακίνητά τους και να άρουν τις δεσμεύσεις, εμπλέκονται σε χρονοβόρες και ιδιαίτερα δαπανηρές δικαστικές διαμάχες, στις οποίες οι περισσότεροι εξ αυτών δεν αντέχουν να προβούν ή να ολοκληρώσουν.

Θα υπάρχουν, ωστόσο, και ιδιοκτήτες που δικαιώνονται…

Ναι, αλλά το τραγικό επίσης είναι ότι εφόσον εκδοθεί δικαστική απόφαση για την αποδέσμευση του ακινήτου και την άρση της απαλλοτρίωσης, τότε για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως που απαιτείται, ώστε να αποδεσμευθεί το ακίνητο, επιβαρύνεται ο άμοιρος ιδιοκτήτης, ο οποίος πρέπει να φέρει σε πέρας, με δικά του έξοδα και φροντίδα, μία τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει σύνταξη τοπογραφικών, προσκόμιση πιστοποιητικών, σύνταξη μελετών κ.λπ.

Δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων βγαίνουν χαμένοι;

Τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμα και εάν μετά από πολλά χρόνια έχουν στα χέρια τους την δικαστική απόφαση της άρσης της απαλλοτρίωσης, αδυνατούν να την υλοποιήσουν, αφού δεν μπορούν στην συνέχεια να υποστηρίξουν οι ίδιοι την ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης του Σχεδίου Πόλεως.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και κάτω από αυτό το νομικό καθεστώς, οι ιδιοκτήτες χάνουν οριστικά τα ακίνητά τους, τα οποία ούτε αξιοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε επιστρέφονται προς εκμετάλλευση στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Και με άλλα λόγια, δεν υλοποιούνται και προβλεπόμενες τροποποιήσεις στο Σχέδιο Πόλης…

Φυσικά, από αυτήν την παράνομη και αντισυνταγματική τακτική των φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν πλήττεται μόνο ο εκάστοτε ιδιοκτήτης, αλλά και το σύνολο των πολιτών των Δήμων, αφού οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι δεν δημιουργούνται ποτέ και οι περιοχές, παρά την ένταξή τους στο Σχέδιο Πόλεως, παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και αχρησίας.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πλημμύρισε πάλι η Ποσειδώνος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλημμύρισε για ακόμη μία φορά χθες η παραλιακή στο Ρίο, κυρίως στο σημείο μπροστά από το δημοτικό πάρκινγκ.

«Σιγά το νέο» θα πείτε, αφού κάθε φορά που βρέχει, η Ποσειδώνος μετατρέπεται σε… ποτάμι, καθώς τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες του νερού. Συνεργείο της ΔΕΥΑΔ με αποφρακτικό μηχάνημα βρέθηκε χθες στην περιοχή και παρά τις πολύωρες προσπάθειες για τον καθαρισμό των φρεατίων διαπίστωσε ότι έχουν «φράξει» από χώματα που δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πολλά κρούσματα γρίπης σε σχολεία της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τις επιδημιολογικές έρευνες να έχουν ατονήσει, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την έκταση των νέων κρουσμάτων στην κοινωνία, και φυσικά στην σχολική κοινότητα.

Μάλιστα, ενδεχομένως ζούμε πλέον στην εποχή που… όλα μπερδεύονται και οι ιώσεις, είτε οφείλονται στον κορωνοϊό είτε όχι, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν. Πληροφορούμαστε ότι είναι πολλά τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα συναχιού και πολλά αυτά που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα self ή rapid τεστ που γίνονται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, βγαίνουν αρνητικά. Ωστόσο, βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρξουν. Γι’ αυτό και καλό είναι, τα παιδάκια που εμφανίζουν συμπτώματα, να κρατούνται για λίγο στο σπίτι…

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τραπεζοκαθίσματα-Παράταση στη δωρεάν επέκταση κοινόχρηστου χώρου μετά από αίτημα του ΣΚΕΑΝΑ και παρεμβάσεις βουλευτών Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 η δυνατότητα των Δήμων να παραχωρούν δωρεάν κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κλπ) να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να καταθέτει χθες Πέμπτη τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και να κάνει δεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαϊας (ΣΚΕΑΝΑ), με την σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο των αυστηρών διατάξεων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού και είχε στόχο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, χωρίς να μειώσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων.
Στην ανάγκη παράτασης του μέτρου δωρεάν παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα εστίασης συμφώνησαν πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Κατσανιώτης σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών μετέφερε το αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης στην Αχαΐα οι οποίοι λόγω της ενεργειακής κρίσης ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης που τους παρείχε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κ. Κατσανιώτης και Πέτσας συμφώνησαν να παραταθεί το μέτρο ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων ώστε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.
Αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την επέκταση της ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης, είχε καταθέσει και η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
“Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση και το πλήρες άνοιγμά του συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κληθούν να επωμιστούν δυσανάλογα βάρη από την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Είναι σίγουρο ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν τις προτάσεις με μεγάλη προσοχή και θα πράξουν το καλύτερο για τα καταστήματα, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους” σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου.
Όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η δωρεάν επέκταση των κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο της κανονικής αδειοδότησης και διευκρινίζεται ότι επί των πρόσθετων χώρων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τοποθετούν μόνιμες κατασκευές ή να βγάζουν ηχεία.
“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
Το θέμα της επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου ατελώς τέθηκε σε συνάντηση του ΣΚΕΑΝΑ πρόσφατα με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα πραγματοποίησε ο ΣΚΕΑΝΑ. Στην συνάντηση συμμετείχαμ ενώ εκ μέρους του ΣΚΕΑΝΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Τάσος Γιατράς και ο Κωνσταντίνος Μπουρδόπουλος.
Ο δήμος Πατρέων έδωσε “πράσινο φως” τόσο για την παράταση των ατελώς παραχωρούμενων τετραγωνικών μέτρων σε κοινόχρηστους χώρους όσο και στην επαναφορά των 100 δόσεων για τα χρέη προς τους Δήμους.
“Οι συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως με την γεωπολιτική, οικονομική και υγειονομική κρίση καθώς και η ενεργειακή κρίση, έχουν καταστήσει μη βιώσιμη την λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επομένως η παραχώρηση κάποιων επιπλέον μέτρων είναι μια ‘ανάσα ζωής’ για τα καταστήματα” σύμφωνα με τον ΣΚΕΑΝΑ.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα