Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χαμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων-Η πρόεδρος της ΕΙΑΝΑ, Κυριακή Αθανασιάδη, εξηγεί πως εγκαταλείπονται περιουσίες από το Σχέδιο Πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Διονύση Ζακυνθινού

Οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης βρίσκονται σε ομηρία και βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια των περιουσιών τους, τονίζει στην «Γ» η πρόεδρος της Ε.Ι.Α.Ν.Α. (Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαϊας) Κυριακή Αθανασιάδη.

Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει, στις περισσότερες περιπτώσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεσμεύει τα ακίνητα και στη συνέχεια εγκαταλείπει τόσο αυτά όσο και τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εμπλέκονται συχνά σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.

Θεωρείτε ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης είναι με δεμένα τα χέρια;

Πράγματι, σε ομηρία βρίσκονται επί σειρά ετών χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν την ατυχία να δουν τις περιουσίες τους να κηρύσσονται απαλλοτριωτέες από τους Δήμους, κατά την ένταξη των ακινήτων τους στο Σχέδιο Πόλης.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απλά και μόνον δεσμεύει τα ακίνητα και στην συνέχεια εγκαταλείπει τόσο τα ακίνητα όσο και τους ιδιοκτήτες, αφού δεν προχωράει στην αξιοποίηση των ακινήτων που δεσμεύει, ούτε και φυσικά αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις;

Δυστυχώς, ναι. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πολύ συχνά, όπως πολλά είναι και τα χρόνια που διαρκούν οι δεσμεύσεις, χωρίς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να έχουν την δυνατότητα να ανατρέψουν την κατάσταση. Όσοι δε από αυτούς τολμήσουν να διεκδικήσουν τα ακίνητά τους και να άρουν τις δεσμεύσεις, εμπλέκονται σε χρονοβόρες και ιδιαίτερα δαπανηρές δικαστικές διαμάχες, στις οποίες οι περισσότεροι εξ αυτών δεν αντέχουν να προβούν ή να ολοκληρώσουν.

Θα υπάρχουν, ωστόσο, και ιδιοκτήτες που δικαιώνονται…

Ναι, αλλά το τραγικό επίσης είναι ότι εφόσον εκδοθεί δικαστική απόφαση για την αποδέσμευση του ακινήτου και την άρση της απαλλοτρίωσης, τότε για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως που απαιτείται, ώστε να αποδεσμευθεί το ακίνητο, επιβαρύνεται ο άμοιρος ιδιοκτήτης, ο οποίος πρέπει να φέρει σε πέρας, με δικά του έξοδα και φροντίδα, μία τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει σύνταξη τοπογραφικών, προσκόμιση πιστοποιητικών, σύνταξη μελετών κ.λπ.

Δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων βγαίνουν χαμένοι;

Τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμα και εάν μετά από πολλά χρόνια έχουν στα χέρια τους την δικαστική απόφαση της άρσης της απαλλοτρίωσης, αδυνατούν να την υλοποιήσουν, αφού δεν μπορούν στην συνέχεια να υποστηρίξουν οι ίδιοι την ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης του Σχεδίου Πόλεως.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και κάτω από αυτό το νομικό καθεστώς, οι ιδιοκτήτες χάνουν οριστικά τα ακίνητά τους, τα οποία ούτε αξιοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε επιστρέφονται προς εκμετάλλευση στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Και με άλλα λόγια, δεν υλοποιούνται και προβλεπόμενες τροποποιήσεις στο Σχέδιο Πόλης…

Φυσικά, από αυτήν την παράνομη και αντισυνταγματική τακτική των φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν πλήττεται μόνο ο εκάστοτε ιδιοκτήτης, αλλά και το σύνολο των πολιτών των Δήμων, αφού οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι δεν δημιουργούνται ποτέ και οι περιοχές, παρά την ένταξή τους στο Σχέδιο Πόλεως, παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και αχρησίας.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement