Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Πανεπιστήμια – Μάνατζερ στα πανεπιστήμια για τα οικονομικά των ΑΕΙ, ετοιμάζει η κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη θεσμοθέτηση θέσης μάνατζερ στα πανεπιστήμια μελετά το υπουργείο Παιδείας, ενόψει του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Οι αρμοδιότητες των μάνατζερ στα πανεπιστήμια θα αφορούν καθαρά στην οικονομική διαχείριση των ιδρυμάτων, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε εκδήλωση του Τομέα Παιδείας της ΝΔ την Τρίτη, στην οποία μετείχαν ο αρμόδιος υφυπουργός, Άγγελος Συρίγος, αλλά και περίπου 70 πανεπιστημιακοί.

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως θα θεσμοθετηθεί θέση γενικού διευθυντή ή μάνατζερ στα ΑΕΙ, που θα έχει αρμοδιότητες στα οικονομικά θέματα του ιδρύματος. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο ρόλος του», διευκρίνισε.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως παρότι το ζήτημα βρίσκεται ακόμη στον σχεδιασμό, στη διάρκεια της εκδήλωσης διατυπώθηκαν και οι πρώτες ενστάσεις, αφού σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται διεύθυνση ή τμήμα εντός των ΑΕΙ, με αρμοδιότητες στη διαχείριση οικονομικών υποθέσεων.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, όπως προβλέπει και το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τον ρόλο του Συμβουλίου σε σχέση με τον πρύτανη.

Έρχεται και η πανεπιστημιακή αστυνομία;
Εν τω μεταξύ, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, περιμένει το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό ανέφερε η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη «Μεγάλη εικόνα» του MEGA, όπου εξήγησε ότι έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης, στην οποία υποστηρίζεται ότι είναι αντισυνταγματική η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Γι’ αυτό, το υπουργείο Παιδείας αναμένει την απόφαση του ΣτΕ, όπως είπε η κυρία Κεραμέως.

«Αυτή την στιγμή, έχουμε δύο υποθέσεις στο ΣτΕ εναντίον της ρύθμισης πρόσληψης των μελών που θα συγκροτούν την πανεπιστημιακή αστυνομία. Αποτελεί ένα έσχατο μέτρο και όχι οριζόντιο. Αφορά μόνο συγκεκριμένα πανεπιστήμια, στα οποία εμφανίζονται συστηματικά φαινόμενα βίας», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement