Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα – Για ποιους μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κορωνοϊός, συνεχίζει να πολιορκεί τη χώρα, με τους πανδημικούς δείκτες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και την κυβέρνηση με τους ειδικούς να είναι «στις μύτες των ποδιών τους» εν όψει των Χριστουγέννων. Μάλιστα, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης πρότεινε νωρίτερα μια δέσμη μέτρων για να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Για τα εμβόλια
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο υπουργός τόνισε ότι επιβλήθηκε για τους πολίτες άνω των 60 επειδή είναι εκείνοι που νοσούν βαρύτερα και πιέζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διευκρίνισε ότι αν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα θα αφορά αποκλειστικά τις ομάδες πολιτών που κατά τεκμήριο επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Παράλληλα, αν και δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα με βάση τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μένει πάντα στο τραπέζι.

Πόσοι είναι οι εμβολιασμένοι
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ενήλικο πληθυσμό το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται περίπου στο 80%.

Ειδικά για τους 520.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, υπογράμμισε ότι από την ημέρα που εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα έχουν γίνει ή προγραμματιστεί 119.000 εμβολιασμοί και έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό κατ’ οίκον.

Για την εικόνα από τα νοσοκομεία
«Στις ΜΕΘ δίνεται αγώνας. Δεν μπορούν να μπαίνουν σε μικροκομματική διάσταση», τόνισε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει υγειονομικός σχετικής ειδικότητας που να ήθελε να προσληφθεί σε ΜΕΘ και δεν προσελήφθη.

Εξήγησε ότι οι μονάδες από 550 που ήταν έφτασαν τις 1.300 και είναι όλες πλήρως στελεχωμένες.

Απαντώντας στις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου περί VIP ΜΕΘ, δήλωσε ότι «είναι ελεεινό» να λέει κάποιος ότι κρατούνται κενές κλίνες για ορισμένους και εξήγησε ότι είναι αποκλειστικά θέμα ιατρών το ποιος μπαίνει σε Μονάδα.

Για τον Μητροπολίτη
Για τις αναφορές στον Μητροπολίτη που νοσηλευόταν στο Αγρίνιο και μεταφέρθηκε σε Μονάδα των Αθηνών, ενώ υπήρχε ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι για να μεταφερθεί κάποιος ασθενής σε άλλο νοσοκομείο πρέπει να είναι σε σταθερή κατάσταση και να μπορεί να μετακινηθεί, κάτι που επίσης κρίνεται μόνο από τους ιατρούς.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέφερε ότι ενημερώθηκε πως ο άλλος ασθενής δεν ήταν σταθερός για μεταφορά, κάτι που έγινε όμως μετά από δυο 24ωρα.

Για τη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα
Σε ό, τι αφορά στη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα ανέφερε ότι όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας λαμβάνει υπόψη μόνο ένα στοιχείο, ενώ υπάρχουν και άλλα.

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον σημείωσε ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε φάση σχετικής ύφεσης και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να καθυστερήσει η παρουσία της συγκεκριμένης παραλλαγής στη χώρα μας.

Εξήγησε, επίσης, ότι οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν να δώσουν στους ταξιδιώτες και την εναλλακτική του rapid test 24ωρων για να λύσουν τα προβλήματα που τυχόν θα προέκυπταν.

Ελλάδα

Κύμα φυγής από τα αστικά κέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία «απόδρασης» για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα της Αθήνας.

Από χθες αργά το μεσημέρι ξεκίνησε ένα σημαντικό κύμα εξόδου από την πρωτεύουσα, με εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Ενδεικτικό της κίνησης που θα υπάρχει στην «εκτός των τειχών» Ελλάδα, είναι οι κρατήσεις δωματίων σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα και η Ναύπακτος, όπου οι πληρότητες και πάλι «χτυπούν κόκκινο».

Η απελευθέρωση από τους περιορισμούς του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την δύσκολη καθημερινότητα, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει μία ακόρεστη διάθεση για φυγή που αποτυπώνεται με κάθε ευκαιρία…

Περισσότερα

Ελλάδα

Ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί παντού!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κλέβουν σιδηροδρομικό ή άλλου είδους συγκοινωνιακό υλικό, καθώς και για όσους αποδέχονται κλεμμένο υλικό, είναι μία παράμετρος που συμβάλλει στην επίλυση ενός φαινομένου το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε «μάστιγα». Δεν είναι όμως η απόλυτη λύση.

Καλώς λοιπόν, θα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα η κλοπή και κλεπταποδοχή συγκοινωνιακού υλικού, αλλά επειδή η παραβατικότητα δεν θα εκλείψει, επιβάλλεται να ενισχυθούν οι έλεγχοι και η επιτήρηση όλων των σιδηροδρομικών και άλλων συγκοινωνιακών υποδομών. Άλλωστε, πέρα από το αξιόποινο, οι έλεγχοι είναι απολύτως αναγκαίοι και για την ασφάλεια όλων. Έχουμε σκεφτεί ότι η κλοπή από ένα μεταλλικό καπάκι σε έναν δρόμο, δημιουργεί μία «παγίδα θανάτου»; Η πολιτεία δεν πρέπει μόνο να βρίσκει τους κλέφτες και να τους τιμωρεί, αλλά και να μπορεί να τους προλαμβάνει και να προστατεύει τους πολίτες. Με άλλα λόγια: Στην Ελλάδα χρειάζονται ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Παντού!

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Αντίβαρο στη μέγγενη χρεών – πλειστηριασμών-Μόνο κατόπιν αιτιολογίας θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να απορρίπτουν τις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό (4738/2020) στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στην προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και των εποπτικών αρχών (ΤτΕ- Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο με αποπληρωμή οφειλών σε 240 – 420 δόσεις για επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για παλαιά χρέη. Την ίδια ώρα πάντως αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ότι, στον ορίζοντα μιας νέας ύφεσης μέσα στο 2023, εμφανίζεται και η απειλή για μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων», μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.

Ένα μήνα μετά την τελευταία αναθεώρηση του εξωδικαστικού, η ΤτΕ με τις συστημικές Τράπεζες, προετοίμασαν και παρουσίασαν το νέο καθηκοντολόγιο που καθιστά υποχρεωτική πλέον τη γνωστοποίησης συγκεκριμένης αιτιολογίας που αφορά στην απόρριψη πρότασης απόρριψης ρυθμίσεων του εξωδικαστικού για τις επιχειρήσεις.
Πρώτη και βασικότερη αιτία απόρριψης θα είναι η επαρκής οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, μέσα και από την περιουσία του, για την αλλά και εξόφληση οφειλών που θα είναι πλέον «κουρεμένες» με βάση τον αλγόριθμο της ρύθμισης.
Αυτή η αιτιολογία δεν θα αρκεί όμως καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να προσδιορίζουν αδυναμία όλων των ενεχομένων (συνοφειλετών ή/και εγγυητών) του επιχειρηματικού δανείου ή να προσδιορίζουν επαρκώς το γεγονός ότι μια προσφυγή στον εξωδικαστικό εστιάζει για να γίνει ρύθμιση και κούρεμα οφειλών μόνο για φορείς του δημοσίου (ΕΦΚΑ-ΑΑΔΕ).
Δεν θα μπορεί να απορρίπτοται προτάσεις ρύθμισης οι οποίες αποτελούν πραγματικά τη λεγόμενη «δευτερη ευκαιρία» καθώς στην αιτιολογία μπαίνει μόνο η αθέτηση εκ μέρους του οφειλέτη και παλαιότερων ρυθμίσεων δανείων αλλα και η ύπαρξη ιστορικού κακής συναλλακτικής συμπεριφοράς εκ μέρους του.
Λόγος απόρριψης είναι και η σκοπιμότητα εκ μέρους του οφειλέτη (υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό λιγότερους ή και ίσους με 90 ημέρες μήνες πριν από επικείμενο πλειστηριασμό ή άλλη ρύθμιση οφειλών προς τρίτους, πιστωτές, που μπλοκάρουν τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί μελλοντικές ρυθμίσεις, έχοντας δεσμεύσει ήδη περιουσιακά του στοιχεία.
Οι λόγοι μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης θα αναρτώνται δημόσια, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.

Στην «μέγγενη» των δανείων
Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΑΣΚ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ) ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως «ασύλληπτη» την αδιαφορία που δείχνει απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις που πυροδοτεί η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις τράπεζες.
«Αυξάνεται το κόστος δανεισμού γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος. Περιορίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπούμε σε ύφεση. Επιβαρύνονται υπέρμετρα οι δανειολήπτες που θα κληθούν να πληρώνουν αυξημένες δόσεις και δημιουργείται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και, όλα αυτά, ενώ αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει τόσο ο πτωχευτικός νόμος όσο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός» τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα