Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Κόσμημα για την Πάτρα ο περικαλλής ιστορικός Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΕΡΕΓΚΟΥΝΗ
Κάθε Ιερός Ναός περικλείει ένα ξεχωριστό πλούτο θεολογικών, ιστορικών , πολιτιστικών στοιχείων ,εκφράζει ως τόπος σημεία πνευματικής ανύψωσης των πιστών «τον νούν εις ουρανούς μεταθέντες» την αναζήτηση του αιωνίου.

Η μελέτη , καταγραφή στοιχείων από τα ιστορικά των Ιερών Ναών διευρύνει και τους ορίζοντες της Τοπικής Ιστορίας.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου [του εκ Ζακύνθου] αποτελεί ένα κόσμημα δια την Πάτρα και την περιοχή.
Από το ιστορικό του Iερού Ναού που αρχίζει με τα εγκαίνια [21/11/1927 σε άρθρα έχουν δημοσιευθεί πληροφορίες. Στην ενότητα αυτή θα παρουσιασθούν ποίοι Ιερείς διακόνησαν. Αρχικά με τις Πρεσβείες του Αγίου θα γίνει μια υπενθύμιση των βασικών σταθμών της ζωής του Αγίου.
ΟΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (1547-1624)

Ο Άγιος Διονύσιος με την όλη του ζωή ως φωτεινό αστέρι φανέρωνε το άπειρο έλεος ,την αγάπη του Θεού Πατέρα, την αγάπη του για τους ανθρώπους .
Νέος από αρχοντική οικογένεια της Ζακύνθου παρουσίαζε ζήλο για την πνευματική άσκηση. Μετά τις σπουδές του, οι αγώνες του για την αρετή τον οδήγησαν ως δόκιμο Μοναχό σε Μοναστήρι των Στροφάδων νήσων .Εκεί έλαβε το όνομα Δανιήλ. Η ιερή επιθυμία του να πραγματοποίησε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους τον έφερε στην Αθήνα για να ζητήσει την ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών .Ο Αρχιεπίσκοπος θαύμασε τον ένθεο ζήλο του ,την ευλάβειά του . Χωρίς να το επιδιώξει, εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος για την Αίγινα , έλαβε δετο όνομα Διονύσιος .
Με πατρική θυσιαστική αγάπη, επαγρύπνηση για την σωτηρία των πιστών προσέφερε τις Αρχιερατικές του διακονίες του στην Αίγινα , για λίγο χρονικό διάστημα στην Ζάκυνθο και τελικά στο Μοναστήρι της Αναφωνήτριας που απεσύρθη .
Ως πολύεδρο διαμάντι έλαμπε με την ζωή του.Νουθετούσε με πατρικό ενδιαφέρον .Ο βίος του υπήρξε μια αθόρυβη διδασκαλία αγάπης ,ταπείνωσης , ανεξικακίας, συγχώρησης και προς τους εχθρούς Οι άνθρωποι κοντά του εύρισκαν την σιγουριά,την κατανόησης .
Στο Μοναστήρι της Αναφωνήτριας τελείωσε τον θεάρεστο Βίο του κατά την εορτή του προφήτου Δανιήλ στις 17 Δεκεμβρίου. Ο Κύριος που τόσο Τον αγάπησε τον βράβευσε. Το Ιερό του λείψανο άφθαρτο θαυματουργεί, αποτελεί θησαύρισμα για την Ζάκυνθο και την οικουμένη .
Οι πρεσβείες του ενδυναμώνουν ,ενθαρρύνουν ,στηρίζουν κάθε πονεμένη ύπαρξη στην οικουμένη Η ιερή του μνήμη τιμάται και εορτάζει στην Εκκλησία στις 17 Δεκεμβρίου και 24 Αυγούστο .
ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΟΝΗΣΑΝ
[Αναφέρονται οι Ιερείς από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.το 1927.]
π. Ιάκωβος Χασωπόπουλος ιερομόναχος .π.Διονύσιος Θεοχάρης, π .Γεώργιος Πανόπουλος, π. Γεώργιος Μπόνης, π. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, π. Σταμάτιος Πέττας, π. Γεώργιος Παπαθανασόπουλος .π. Λυκούργος Παπανικολόπουλος , π. Θεόδωρος Φάκος, π. Γεώργιος Παπανικολάου.
Τα τελευταία χρόνια ενθυμούμεθα τον Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Γαλάνης, τον πρωτοπρεσβύτερο π.Ιωάννης Κατωπόδη, ενώ την περίοδο αυτή στον Ιερό Ναό υπηρετούν:
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Πλέγας, Προϊστάμενος του ι.Ναού και ο ιερεύς π. Γεώργιος Βλάχος. (Δεν αναφέρονται Ιερείς που εξυπηρέτησαν για μικρά χρονικά διαστήματα ,ως και οι Διάκονοι κατά καιρούς).
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
.Ευλογημένοι συνεργάτες: Στα ονόματα των Ιερέων πάντοτε συγκαταλέγονται και ευλογημένες υπάρξεις που τους βοηθούν .Το Εκκλησιστικό πλήρωμα κατά τις Ιερές Ακολουθίες εύχεται: « Αγίασον Κύριε τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του Οίκου Σου .»Αξίζει να υπενθυμίζεται η προσφορά τους .
Οι Ιεροψάλτες με τους βοηθοί τους. Οι Επίτροποι. Οι Νεωκόροι με όσους επιμελούνται διά την ευπρέπεια.Τα παιδιά που διακονούν στο Ιερό Βήμα. Οι Κατηχητές – Κατηχήτριες.
Τα μέλη μέριμνας φιλανθρωπικών έργων .Οι Κυρίες που ετοιμάζουν τα πρόσφορα δια την Θεία Λειτουργία. Οι δωρητές που συμβάλλουν στην δημιουργία εκκλησιαστικών έργων. Το Εκκλησίασμα που με κατάνυξη συμμετέχει στα Άγια Μυστήρια τις Ιερές Ακολουθίες.
Ο περικαλλής ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου Πατρών ,όπως και κάθε Ιερός Ναός είναι πνευματικές κληρονομιές μα. Αυτό ας μη το λησμονούμε.

 

Εκκλησιαστικά

Ξεκινά η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου

Δημοσιεύθηκε

στις

– Καλημέρα, καλό μήνα τον Δεκαπενταύγουστο που ξεκινά σήμερα.

Είναι μια περίοδος του εκκλησιαστικού έτους κατά την οποία η ορθόδοξη ψυχή στρέφει τα μάτια με βαθιά κατάνυξη προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Επί δεκαπέντε μέρες πριν από την εορτή της Κοιμήσεως, σημαίνουν οι καμπάνες την ώρα του δειλινού και τα πλήθη των πιστών πάνε να ψάλλουν τον Μικρό και τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα. Ανάλογη κατάνυξη έχει βέβαια και η περίοδος των Χαιρετισμών της Παναγίας. Αλλά ενώ στους Χαιρετισμούς κυριαρχεί ο υμνολογικός τόνος, η θριαμβική δοξολόγηση των απείρων χαρίτων της «Μητρός του Θεού γενομένης», στους Παρακλητικούς Κανόνες του Δεκαπενταυγούστου κυρίαρχος τόνος είναι το πένθος και η οδύνη της βαρυαλγούσης ψυχής του πιστού που ζητά παράκληση και παρηγοριά από την Παναγία.
– Από σήμερα, Δευτέρα 1 Αυγούστου και μέχρι τις 14 Αυγούστου νηστεύουμε προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου η οποία ενήστευσε επίσης πριν από την Κοίμησή Της. Η νηστεία του Δεκαπενταυγούστου έχει αυστηρό χαρακτήρα και αρχικά ήταν διαιρεμένη σε δύο τμήματα: αυτό που προηγείτο της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6/8) και εκείνο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Νηστεύουμε λοιπόν και από λάδι όλες τις ημέρες. Κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές. Κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 του μηνός, οποιαδήποτε μέρα κι αν πέσει, καταλύουμε ψάρι. Κατάλυση ιχθύος και μόνον, έχουμε και κατά την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αν αυτή πέσει Τετάρτη.

 

AΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ “ΤΟ ΤΑΛΑΝΤΟ” ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ”

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Στους ώμους την προστάτιδα των ματιών και των ψυχών

Δημοσιεύθηκε

στις

Με λαμπρότητα τιμήθηκε χθες η μνήμη της προστάτιδας των ματιών και των ψυχών, της Αγίας Παρασκευής, σε όλη την Αχαΐα.

Ξεχωριστός ήταν ο εορτασμός στη Ρακίτα της ορεινής Αχαΐας, όπου μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες υποκλίθηκαν στη Χάρη της. Μάλιστα, ο βουλευτής του νομού Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ  ΝΔ Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης πήραν στους ώμους την εικόνα της Αγίας Παρασκευής κατά τη διάρκεια της λιτανείας στους δρόμους της κοινότητας. Στις διήμερες λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος πιστών.

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Και με επισκοπικές ευχές…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Καλός ο αγώνας, εντάξει το τρέξιμο σε όλο το νομό, οι εκδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις, οι συνεντεύξεις, η παρουσία στα ΜΜΕ, το κοινοβουλευτικό έργο, η επαφή με τους πολίτες. Αλλά και μια επισκοπική ευχή για καλό αγώνα και καλή επιτυχία πάντα ευπρόσδεκτη.

Κάπως έτσι προέκυψε και το φωτογραφικό  πλάνο με τον Επίσκοπο Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθο και τον βουλευτή  Αχαϊας, Ιάσονα Φωτήλα.

Επιπρόσθετα ο Αχαιός βουλευτής σήμερα, στο πλαίσιο της εξόρμησης κυβερνητικών κλιμακίων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα βρίσκεται στη Σύρο, με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, τον  Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου Εμμανουήλ Κουτουλάκη και τους βουλευτές Αναστάσιο Δημοσχάκη και  Κωνσταντίνο  Μπλούχο.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα