Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον – Η ανθρωπογεωγραφία των 17 κρουσμάτων: Διπλά εμβολιασμένοι και όχι μεγάλης ηλικίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα 17 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Γιατί γίνεται όλο και πιο σημαντική η τρίτη δόση του εμβολίου. Άγνωστο που κόλλησαν την Όμικρον τα τρία από τα εγχώρια κρούσματα.

Άνθρωποι όχι μεγάλης ηλικίας και εμβολιασμένοι με δυο δόσεις είναι οι περισσότεροι από τους 17 πολίτες που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα.

Και αυτό επιβεβαιώνει την υψηλή σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου. Όλοι οι επιστήμονες συστήνουν εμφατικά πλέον την τρίτη δόση, ως απαραίτητη για την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στη μόλυνση από το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, αλλά και για την καθυστέρηση της επικράτησης του.

Για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης μίλησε και ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε πως από τα πρώτα εργαστηριακά ευρήματα, φαίνεται ότι η αναμνηστική δόση θα προσφέρει προστασία από τον ιό Όμικρον, σε ποσοστό ίδιο με αυτό που εξασφαλίζουν οι δύο δόσεις απέναντι στα παλαιότερα στελέχη.

«Πιστεύω ότι δεν θα πέσει η προστασία κάτω από το 75%», δήλωσε συγκεκριμένα και παρότρυνε τον κόσμο να μην καθυστερήσει τον εμβολιασμό του.

Εντωμεταξύ, πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και όχι μεγάλης ηλικίας, είναι οι πρώτοι 17 πολίτες που προσβλήθηκαν από τη νόσο Covid μετά από επαφή με τον μεταλλαγμένο ιό Όμικρον. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όλοι έχουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τρία από τα 11 εγχώρια κρούσματα προέκυψαν από άγνωστη πηγή μόλυνσης, γεγονός που συνηγορεί στη διασπορά του νέου στελέχους στην κοινότητα και στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται μάλιστα τόσο μεγάλη η ταχύτητα της εξάπλωσης του νέου στελέχους στη Βρετανία, που οι Έλληνες επιστήμονες μιλούν πλέον για δυναμική εκθετικής διασποράς και υποστηρίζουν ότι δεν θα αργήσει να επικρατήσει και στη χώρα μας.

«Προετοιμαζόμαστε για τη διασπορά και τελικά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όλοι όσοι έχετε νοσήσει και μέχρι σήμερα θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να πάτε να εμβολιαστείτε», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η χαρτογράφηση των νέων κρουσμάτων της Όμικρον
Τα τρία πρώτα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη και την Αττική. Το απόγευμα της Πέμπτης 16/12, επίσης, γνωστοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ επιπλέον δεκατέσσερα περιστατικά στα οποία ταυτοποιήθηκε το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον και τα οποία εντοπίστηκαν:

τρία εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες: Λασιθίου, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Ηρακλείου Κρήτης και
11 εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες: Λασιθίου (7), Λακωνίας (3) και του Ηρακλείου (1).
Η συνολική εικόνα για τα 17 κρούσματα σε όλη τη χώρα, διαμορφώθηκε πλέον ως εξής:

3 κρούσματα στην Αττική (Κεντρικός Τομέας)
3 στη Λακωνία (Σπάρτη)
8 στο Λασίθι (4 στη Σητεία και 2 στον Άγιο Νικόλαο)
1 στα Χανιά
2 στο Ηράκλειο
Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί για την Κρήτη. Το εξειδικευμένο στην αλληλούχιση του γονιδιώματος των μεταλλαγμένων ιών SARS-CoV-2 Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο έχει εντοπίσει στο νησί τα 11 από τα 17 παραλλαγμένα στελέχη Όμικρον.

Μεγάλη διασπορά εγχώριων κρουσμάτων εντοπίζεται στο Λασίθι και συγκεκριμένα στη Σητεία, όπου οι δύο γυναίκες που ταξίδεψαν στην Γαλλία και έφεραν με την επιστροφή τους στη χώρα τη μετάλλαξη Όμικρον, μόλυναν και άλλους δύο ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή, πριν τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ακόμη δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν από εργαστήριο ιατρικού κέντρου στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, δεν φαίνεται να σχετίζονταν με τις δύο γυναίκες από τη Σητεία, ούτε με τις επαφές τους.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εικόνα στη Σπάρτη, όπου τα τρία διαπιστωμένα κρούσματα Όμικρον στην περιοχή δεν φαίνεται να σχετίζονται ούτε με ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά ούτε και μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως πλέον «ο ιός Όμικρον έχει περάσει στην κοινότητα και θα αρχίσουμε πλέον να βλέπουμε όλο και περισσότερα σποραδικά κρούσματα, τα οποία θα διαδίδονται με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα», όπως λένε στο iatropedia.gr.

Όσο για το προφίλ των ατόμων που νόσησαν; Είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νοσούν ήπια, αν και είναι μικρό το δείγμα για να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, όπως λένε οι επιστήμονες.

Η σημασία της τρίτης δόσης για την προστασία από την Όμικρον
Οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι δεν γνωρίζουν τον βαθμό της ανοσοδιαφυγής της Όμικρον από τα εμβόλια και τη φυσική νόσηση.

Έχουν διαπιστώσει, όμως, από εργαστηριακά πειράματα πως η τρίτη δόση περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης, ενώ και οι δύο δόσεις (πλήρης εμβολιασμός) φαίνεται να διατηρούν την ικανότητα προστασίας από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Όχι, όμως, σε όλους.

Ο κίνδυνος να κολλήσουμε ακόμα και όσοι έχουμε πλήρως εμβολιαστεί είναι υπαρκτός, ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στη μετάλλαξη Όμικρον.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή (περίβλημα) του νέου ιού, ο οποίος απέχει πολύ από το αρχικό στέλεχος βάσει του οποίου φτιάχτηκαν τα εμβόλια, όπως εξήγησε η ίδια.

Ωστόσο, «η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης όσο και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού, ιδιαίτερα αυτός ο συνδυασμός, προσφέρουν σημαντικά αυξημένη προστασία. Συνεπώς το μήνυμα είναι να μην καθυστερείτε. Όλοι οι ενήλικες ανεξάρτητα από την ηλικία σας πηγαίνετε να κάνετε την αναμνηστική σας δόση», τόνισε η κα Παπαευαγγέλου.

Ανοικτά για όλους τα ραντεβού τρίτης δόσης στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα φαίνεται να προηγούμαστε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της τρίτης δόσης, καθώς τα ραντεβού άνοιξαν έγκαιρα για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών και πραγματοποιούνται σταθερά πλέον πάνω από 85 χιλιάδες αναμνηστικές δόσεις καθημερινά.

Στη Μεγάλη Βρετανία μόλις πριν λίγες μέρες και λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας να αναβάλλουν τα προγραμματισμένα ραντεβού ρουτίνας και να επικεντρωθούν στον επανεμβολιασμό των ασθενών τους.

Μιλώντας για τη σημασία της τρίτης δόσης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ το απόγευμα της Πέμπτης (16.12.2021) ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ξεκαθάρισε πως δεν συνεπάγεται πως όσοι έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις εμβολίου είναι αυτομάτως απροστάτευτοι.

Ένα σημαντικό ποσοστό είναι ακόμη θωρακισμένο απέναντι στην Όμικρον, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. «Αυτό το ποσοστό θωράκισης έχει πέσει σε σχέση με την Δέλτα», επισήμανε.

«Η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα με δύο δόσεις δεν θα έχουν πρόβλημα», συνόψισε ωστόσο ο κ. Μόσιαλος, συνιστώντας να μην επικρατήσει πανικός.

Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα

Παίρνουν αποζημιώσεις σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται  η καταβολή επιχορήγησης των πληγέντων επιχειρήσεων από τον «Ιανό» σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Η Περιφερειακή Αρχή της Ρόδης Κράτσα, ήταν καθ’ όλα έτοιμη και προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των αποζημιώσεων των πληγέντων και προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας, υποβλήθηκαν περίπου 1.200 αιτήσεις πληγέντων επιχειρήσεων, εκ των οποίων εν τέλει οι 600 δήλωσαν ότι επιθυμούν να προχωρήσουν τη διαδικασία, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των 400 αιτήσεων όσον αφορά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την εκτίμηση της ζημίας από τις αρμόδιες επιτροπές Κρατικής Αρωγής, έχει ήδη καταβληθεί σε 200 επιχειρήσεις προκαταβολή 20% από το τελικό ποσοστό 55% της επιχορήγησης που έχει αποφασιστεί να δοθεί από το κράτος εκ της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Περισσότερα

Ελλάδα

Πανελλαδικές 2022: Ανακοινώνονται την Τρίτη οι βαθμολογίες – Πώς να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας,  η ανακοίνωση της βαθμολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων προγραμματίζεται να γίνει την Τρίτη μετά τις 13:00.

 

Την ίδια ημέρα, που θα γίνει η ανακοίνωση των βαθμολογιών με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας θα αναρτηθούν και οι βαθμοί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr ενώ θα γνωστοποιηθούν στους υποψήφιους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Μέχρι την Πέμπτη οι κωδικοί

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου μπορούν οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) των Πανελλαδικών 2022 που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο ( Π.Μ.Δ ) να αποκτήσουν από το λύκειο τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου(Π.Μ.Δ.) έτους 2022  θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.

Πώς να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό

Η διαδικασία της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου θα συνεχίζεται μέχρι τα μέσα του Ιουλίου και ειδικά φέτος αποδεικνύεται μια σύνθεση υπόθεση, καθώς διαφορετικά τμήματα θα απαιτούν διαφορετικό συνδυασμό μορίων για την είσοδο στα προγράμματα τους.

Κι αυτό γιατί το κάθε ΑΕΙ καθόρισε μόνο του τους συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας για τα προγράμματα του. Έτσι, φέτος δεν υπάρχει βαθμολογική «αντιστοίχιση» τμημάτων, οπότε και δεν μπορεί να γίνει ευθεία σύγκριση με τα δεδομένα της περυσινής εξεταστικής χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν ότι κατά την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου δεν πρέπει να παρασύρονται από την πιθανά υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να έχουν, αλλά να φροντίσουν να μελετήσουν σοβαρά τα βαθμολογικά τους δεδομένα και να καλύψουν όσα περισσότερα σενάρια μπορούν για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Και βέβαια, πάντα, στα τμήματα που τους ενδιαφέρουν και όχι σε άλλα που προσφέρουν σπουδές οι οποίες δεν κερδίζουν το ενδιαφέρον τους.

Επίσης, όπως αναφέρουν και οι ψυχολόγοι, τις επόμενες ημέρες δεν πρέπει να παρασυρόμαστε  από συμβουλές άλλων ή προβλέψεις, αλλά απλά να τις αξιολογούμε ήρεμα και λογικά.

Σημαντική είναι και η αξιολόγηση σοβαρών μελετών που εκπονούνται κατά καιρούς στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό σχετικά με τις προοπτικές των επαγγελμάτων που μας ενδιαφέρουν, τα νέα επαγγέλματα που τυχόν αναδύονται στην χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Περισσότερα

Ελλάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παίρνει από την Ευρώπη τη σκυτάλη της ανόδου – Κέρδη για τον Γενικό Δείκτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 843,12 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,99%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,90%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+3,80%), της Aegean Airlines (+3,57%) και της Alpha Bank (+2,57%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-1,47%), της ΕΥΔΑΠ (-1,32%) και των ΕΛΠΕ (-0,31%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+3,09%) και των Πρώτων Υλών (+1,86%), ενώ υποχωρεί μόνο ο δείκτης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,42%).

Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, 8 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Δομική Κρήτης +6,51% και Moda Bango +6,06%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΔΕΗ -1,47% και ΕΥΔΑΠ -1,32%.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα