Connect with us

Εκκλησιαστικά

Κόσμημα για την Πάτρα ο περικαλλής ιστορικός Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου

Published

on

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΕΡΕΓΚΟΥΝΗ
Κάθε Ιερός Ναός περικλείει ένα ξεχωριστό πλούτο θεολογικών, ιστορικών , πολιτιστικών στοιχείων ,εκφράζει ως τόπος σημεία πνευματικής ανύψωσης των πιστών «τον νούν εις ουρανούς μεταθέντες» την αναζήτηση του αιωνίου.

Η μελέτη , καταγραφή στοιχείων από τα ιστορικά των Ιερών Ναών διευρύνει και τους ορίζοντες της Τοπικής Ιστορίας.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου [του εκ Ζακύνθου] αποτελεί ένα κόσμημα δια την Πάτρα και την περιοχή.
Από το ιστορικό του Iερού Ναού που αρχίζει με τα εγκαίνια [21/11/1927 σε άρθρα έχουν δημοσιευθεί πληροφορίες. Στην ενότητα αυτή θα παρουσιασθούν ποίοι Ιερείς διακόνησαν. Αρχικά με τις Πρεσβείες του Αγίου θα γίνει μια υπενθύμιση των βασικών σταθμών της ζωής του Αγίου.
ΟΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (1547-1624)

Ο Άγιος Διονύσιος με την όλη του ζωή ως φωτεινό αστέρι φανέρωνε το άπειρο έλεος ,την αγάπη του Θεού Πατέρα, την αγάπη του για τους ανθρώπους .
Νέος από αρχοντική οικογένεια της Ζακύνθου παρουσίαζε ζήλο για την πνευματική άσκηση. Μετά τις σπουδές του, οι αγώνες του για την αρετή τον οδήγησαν ως δόκιμο Μοναχό σε Μοναστήρι των Στροφάδων νήσων .Εκεί έλαβε το όνομα Δανιήλ. Η ιερή επιθυμία του να πραγματοποίησε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους τον έφερε στην Αθήνα για να ζητήσει την ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών .Ο Αρχιεπίσκοπος θαύμασε τον ένθεο ζήλο του ,την ευλάβειά του . Χωρίς να το επιδιώξει, εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος για την Αίγινα , έλαβε δετο όνομα Διονύσιος .
Με πατρική θυσιαστική αγάπη, επαγρύπνηση για την σωτηρία των πιστών προσέφερε τις Αρχιερατικές του διακονίες του στην Αίγινα , για λίγο χρονικό διάστημα στην Ζάκυνθο και τελικά στο Μοναστήρι της Αναφωνήτριας που απεσύρθη .
Ως πολύεδρο διαμάντι έλαμπε με την ζωή του.Νουθετούσε με πατρικό ενδιαφέρον .Ο βίος του υπήρξε μια αθόρυβη διδασκαλία αγάπης ,ταπείνωσης , ανεξικακίας, συγχώρησης και προς τους εχθρούς Οι άνθρωποι κοντά του εύρισκαν την σιγουριά,την κατανόησης .
Στο Μοναστήρι της Αναφωνήτριας τελείωσε τον θεάρεστο Βίο του κατά την εορτή του προφήτου Δανιήλ στις 17 Δεκεμβρίου. Ο Κύριος που τόσο Τον αγάπησε τον βράβευσε. Το Ιερό του λείψανο άφθαρτο θαυματουργεί, αποτελεί θησαύρισμα για την Ζάκυνθο και την οικουμένη .
Οι πρεσβείες του ενδυναμώνουν ,ενθαρρύνουν ,στηρίζουν κάθε πονεμένη ύπαρξη στην οικουμένη Η ιερή του μνήμη τιμάται και εορτάζει στην Εκκλησία στις 17 Δεκεμβρίου και 24 Αυγούστο .
ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΟΝΗΣΑΝ
[Αναφέρονται οι Ιερείς από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.το 1927.]
π. Ιάκωβος Χασωπόπουλος ιερομόναχος .π.Διονύσιος Θεοχάρης, π .Γεώργιος Πανόπουλος, π. Γεώργιος Μπόνης, π. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, π. Σταμάτιος Πέττας, π. Γεώργιος Παπαθανασόπουλος .π. Λυκούργος Παπανικολόπουλος , π. Θεόδωρος Φάκος, π. Γεώργιος Παπανικολάου.
Τα τελευταία χρόνια ενθυμούμεθα τον Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Γαλάνης, τον πρωτοπρεσβύτερο π.Ιωάννης Κατωπόδη, ενώ την περίοδο αυτή στον Ιερό Ναό υπηρετούν:
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Πλέγας, Προϊστάμενος του ι.Ναού και ο ιερεύς π. Γεώργιος Βλάχος. (Δεν αναφέρονται Ιερείς που εξυπηρέτησαν για μικρά χρονικά διαστήματα ,ως και οι Διάκονοι κατά καιρούς).
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
.Ευλογημένοι συνεργάτες: Στα ονόματα των Ιερέων πάντοτε συγκαταλέγονται και ευλογημένες υπάρξεις που τους βοηθούν .Το Εκκλησιστικό πλήρωμα κατά τις Ιερές Ακολουθίες εύχεται: « Αγίασον Κύριε τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του Οίκου Σου .»Αξίζει να υπενθυμίζεται η προσφορά τους .
Οι Ιεροψάλτες με τους βοηθοί τους. Οι Επίτροποι. Οι Νεωκόροι με όσους επιμελούνται διά την ευπρέπεια.Τα παιδιά που διακονούν στο Ιερό Βήμα. Οι Κατηχητές – Κατηχήτριες.
Τα μέλη μέριμνας φιλανθρωπικών έργων .Οι Κυρίες που ετοιμάζουν τα πρόσφορα δια την Θεία Λειτουργία. Οι δωρητές που συμβάλλουν στην δημιουργία εκκλησιαστικών έργων. Το Εκκλησίασμα που με κατάνυξη συμμετέχει στα Άγια Μυστήρια τις Ιερές Ακολουθίες.
Ο περικαλλής ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου Πατρών ,όπως και κάθε Ιερός Ναός είναι πνευματικές κληρονομιές μα. Αυτό ας μη το λησμονούμε.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement