Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Γιορτές με την ακρίβεια να «τσακίζει» επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ολυμπίας Λόη*

Ανησυχία, ανασφάλεια και οργή είναι τα συναισθήματα που γεμίζουν την ψυχή μας, παρά την εορταστική περίοδο.
Οι συσσωρεμένες υποχρεώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις, εστίασης και εμπορικές, τρέχουν με ρυθμούς προ πανδημίας. Και η αποπληρωμή τους φυσικά είναι ανέφικτη τη στιγμή που ο τζίρος έχει μειωθεί δραματικά τόσο λόγω του φόβου (υγειονομικού και οικονομικού) όσο και λόγω των μεγάλων αυξήσεων σε όλα τα είδη.
Παρά το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Ο λόγος που δεν κλείνουν περισσότερες είναι γιατί αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες σε αυτή την περίπτωση, θα αφήσει κυριολεκτικά στο δρόμο τις οικογένειές τους.
Όσο για τους εργαζόμενους αν δεν παλεύουν με την οικονομική εξαθλίωση, βρίσκονται σε απόγνωση φλερτάροντας καθημερινά με την ανεργία.
Η μέση ελληνική οικογένεια κάνει αλχημείες για να φέρει τον άρτο τον επιούσιο στο τραπέζι.
Βλέπουμε κάθε μέρα αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία και αγνοούμε επιδεικτικά αυτό που συμβαίνει μέσα στο σπίτι μας. Τέτοιο πληθωρισμό (4,8% ΕΛΣΤΑΤ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ), η χώρα είχε να ζήσει από τον δεύτερο χρόνο του πρώτου μνημονίου, τον Ιανουάριο του 2011, όταν είχε διαμορφωθεί στο 5,2%. Το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκε κατά το πρωτοφανές ποσοστό του 180,9%, και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν ίλιγγο.
Η κυβέρνηση αδιαφορεί, φροντίζοντας για τα συμφέροντα των λίγων ενώ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν τον δρόμο της ενίσχυσης του δημοσίου ελέγχου στις ενεργειακές δομές.
Η κυβέρνηση αδιαφορεί και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους πολίτες αυτής της χώρας που είναι καταρρακωμένοι ψυχολογικά από δύο χρόνια πανδημίας, σε συνέχεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση αδιαφορεί και δεν αφήνει ελπίδα για το αύριο στους νέους ανθρώπους.
Οι καταστάσεις που βιώνει η χώρα απαιτούν πολιτικές λύσεις που η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει.
*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement