Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόνο με μαθηματικά μοντέλα μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να σταλούν όλα τα θετικά τεστ για γονιδιωματική επιτήρηση, καθώς μπορεί να ελεγχθεί έως το 3% των κρουσμάτων για τις μεταλλάξεις, περιλαμβανομένης της Όμικρον. Περίπου 1.100 κρούσματα ελέγχονται εβδομαδιαίως. Την Παρασκευή (17.12.2021) ανακοινώθηκαν 4.766 κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι θα σταλουν προς εξέταση μόλις 140, δηλαδή το 3%.

Τα εργαστήρια γονιδιωματικού ελέγχου στη χώρα μας
Τα εργαστήρια που κάνουν γονιδιωματικό έλεγχο για να εντοπίσουν τις μεταλλάξεις, μεταξύ αυτών και την Όμικρον είναι τα εξής:

Τα περισσότερα τεστ έρχονται στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, περίπου 750 εβδομαδιαίως. Αρκετά τεστ αναλύονται και στην Κρήτη, στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας περίπου 100 την εβδομάδα. Τα περισσότερα δείγματα από τη Βόρεια Ελλάδα πάνε στο ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), περίπου 200 την εβδομάδα. Ωστόσο, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί τέσσερις με πέντε μέρες.

www.newsit.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement