Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στον «αέρα» ο ποδηλατόδρομος;-Πως οι ζημιές από την κακοκαιρία εμποδίζουν το έργο

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Διονύση Ζακυνθινού

Μια αναπάντεχη εμπλοκή επήλθε στην κατασκευή του ποδηλατόδρομου στο παραλιακό μέτωπο, καθώς ο ανάδοχος που εκτελεί το έργο αξιώνει αποζημίωση από τη δημοτική αρχή, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν σ’ αυτό από την κακοκαιρία.

Έτσι ένα από τα έργα που η Μαιζώνος έχει ψηλά στην ατζέντα της ενδέχεται να «σκαλώσει», αν δεν δοθεί λύση. Άλλωστε, ήδη, έχει σημειωθεί καθυστέρηση στην υλοποίηση του.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 28 Ιουλίου 2020 υπογράφτηκε η σύμβαση για την κατασκευή ποδηλατόδρομου στο παραλιακό μέτωπο, μήκους 5 χιλιομέτρων, από το ύψος της Κανελλοπούλου μέχρι την οδό Παπαφλέσσα, συνολικής δαπάνης 320.245 ευρώ. Βάσει της σύμβασης, η προθεσμία για την εκτέλεση του έργου ήταν ένας χρόνος. Στη συνέχεια δόθηκε στην υλοποίηση του παράταση έως και τις 28 Ιανουαρίου 2022.
«ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ»
Όμως, τώρα έρχεται ο ανάδοχος και ζητά την αποζημίωση του για τις ζημιές που προκάλεσε στο έργο το κύμα της κακοκαιρίας που έπληξε την Πάτρα στις 29 Νοεμβρίου, όταν η θάλασσα «κατάπιε» μέρη του παραλιακού μετώπου, με τις γνωστές επιπτώσεις.
Επικαλούμενος τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν και για να στηρίξει το αίτημα του, ο ανάδοχος αναφέρει:
«Προς απόδειξη της εντάσεως των καιρικών φαινομένων έχει ζητηθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Πιστοποιητικό Καιρικών Συνθηκών, το οποίο θα προσκομιστεί όταν θα είναι διαθέσιμο. Η ανωτέρα περιγραφόμενη αιτία θεωρείται ως ανωτέρα βία».
ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων, που τέθηκε το αίτημα του ανάδοχου, εγκρίθηκε η σύσταση Επιτροπής Διαπίστωσης Βλαβών, η οποία θα πραγματοποιήσει αυτοψία για να καταγράψει το μέγεθος των ζημιών. Και κατόπιν, θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πρωτοκόλλου.
ΚΟΡΔΑΣ ΣΤΗ «Γ»: ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Μιλώντας στη «Γ», ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου & Έργων Υποδομών Χρήστος Κορδάς παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, αναφέροντας: «Θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει τις βλάβες που προκλήθηκαν. Οι ζημιές είναι μικρές».
Αλλά είναι προφανές ότι, εκτός από το απρόσμενο αυτό εμπόδιο που ενδέχεται να «κολλήσει» το έργο, το κόστος του θα ανεβεί, με την επιβάρυνση να εξαρτάται από την έκταση των ζημιών.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης είχε τονίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι υπήρχε πρόβλεψη για τυχόν επιπρόσθετες εργασίες στον ποδηλατόδρομο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι στο χέρι του Δήμου Πατρέων να δώσει λύση.
Άλλωστε, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, καθώς κανείς εργολάβος δεν θέλει να κηρυχτεί έκπτωτος εφόσον δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε νέους διαγωνισμούς, το έργο θα συνεχιστεί, με τον Δήμο να δίνει τον τόνο, ανάλογα και με την πίεση που θα ασκεί.


Ροή ειδήσεων

Advertisement