Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Eπικοινωνία της «Γ» με τον Γιώργο Παυλάκη: «Θα νοσήσουμε όλοι χωρίς μέτρα»

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού «Όμικρον» σαρώνει τις ΗΠΑ και την Βρετανία. Η παραλλαγή «Όμικρον» αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή από την αρχή της πανδημίας και τα κρούσματα μπορεί να φθάσουν το 1 εκατομμύριο την ημέρα έως το τέλος του μήνα δήλωσε η επικεφαλής της Βρετανικής Υγειονομικής Υπηρεσίας

Στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα δήλωσαν την πανηγυρική είσοδο της Όμικρον. Αν η Δέλτα αφήνει καθημερινά την οδύνη εκατόμβης θανάτων στην χώρα μας, τι θα γίνει με την επέλαση της 6 φορές μεταδοτικότερης «Όμικρον» που διαφεύγει της ανοσίας; Ποιο το δέον γενέσθαι;

Η «On line» επικοινωνία της «Γ» με ΗΠΑ και τον επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, τον γνωστό παγκοσμίως Ερευνητή Γιώργο Παυλάκη, ρίχνει φως στην εικόνα της νέας απειλής, προτείνει γενικώς κανόνες πρόληψης και ειδικότερα τις γιορτές για την αποφυγή μιας νέας πανδημικής τρομακτικής επέλασης. Παράλληλα απαντά στο τί έγινε σωστά και τι οφείλουμε να κάνουμε και ποιος ο τρόπος να πεισθεί ο ανεμβολίαστος πληθυσμός.

30% ΗΠΙΟΤΕΡΗ, Η ΥΠΕΡΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΠΕΙΛΗ

-Που εστιάζεται η επικινδυνότητα της «Όμικρον»;
«Η «Όμικρον» αυτή τη στιγμή όχι μόνον έχει επικρατήσει στις ΗΠΑ αλλά σαρώνει κυριολεκτικά και όχι μόνον τις ΗΠΑ και είναι θέμα χρόνου να σαρώσει παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παραλλαγή του κορωνοϊού που εμφανίζει 32 μεταλλάξεις. Αυτές οι μεταλλάξεις βρίσκονται στην πρωτεϊνη ακίδα που ακουμπάει στα κύτταρα και προκαλεί τη μόλυνση και εκεί εστιάζουμε για να αποδώσουμε την αυξημένη μεταδοτικότητά της .Παράλληλα κάποιες μεταλλάξεις της αντιστέκονται στην ανοσία. Το παρήγορο μέχρι στιγμής είναι ότι υπολείπεται κατά 30% σε σοβαρότητα νόσησης. Όμως, η υψηλή μεταδοτικότητα την καθιστά επικίνδυνη ακόμα και έτσι, για ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Για την συγκεκριμένη μετάλλαξη, δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Θα μολυνθούν όλοι, αν δεν τηρηθούν αποστάσεις και μάσκα και βέβαια τέρμα στις συναθροίσεις. Η διαφορά είναι ότι οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90% αλλά να μολυνθούν με ήπια ή χωρίς συμπτώματα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους».

«ΑΜΕΣΑ Η 3η ΔΟΣΗ, ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, ΑΛΛΙΩΣ 25.000 ΝΕΚΡΟΙ ΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ»

-Τι προτείνεται για την ανάσχεση της πανδημίας και την ανάκαμψη της φοράς της Όμικρον;
«Να γίνει άμεσα η 3η δόση για ενίσχυση της ανοσίας που έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς κάποιων μεταλλάξεων αφού τα αντισώματα έχουν σε αυτήν μικρότερη αντίδραση και δεν τις εξουδετερώνουν τόσο εύκολα. Υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι πιο δραστικό πριν τα Χριστούγεννα, όπου είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει αύξηση της χαλάρωσης λόγω αν μη τι άλλο ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων και όχι μόνον, άρα αύξηση της μετάδοσης.

Θα πρέπει τα μέτρα να αυστηροποιηθούν για όλους. Για παράδειγμα αν κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία θα γλυτώσουμε 1.500 κρούσματα την ημέρα και αυτό θα ανακόψει τα δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα που θα εμφανιστούν τον Ιανουάριο. Τέρμα το μήνυμα όλα είναι μια χαρά» εν όψει γιορτών και για να μην ανασταλεί ο τζίρος της Αγοράς, πάμε όλοι μαζί στην Ερμού, λέω Ερμού γιατί η Αθήνα έχει υπερπληθυσμό, αλλά και στην Πάτρα και σε όλη την Ελλάδα να ψωνίσουμε, ναι, αλλά με τήρηση αυστηρών μέτρων. Έχουμε πανδημία, δεν πάμε ακάλυπτοι στα ρεβεγιόν, στα κέντρα στα χιονοδρομικά και μετά θρηνούμε. Οι κοινωνίες που δεν θα πάρουν μέτρα θα «τιμωρηθούν» από τον ιό». Η χώρα μας θα μετρήσει τους 25.000 νεκρούς ως το Πάσχα».

«ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ»

-Ποια η εκτίμησή σας για την κατάσταση στην Ελλάδα. Τι κάναμε, τι δεν κάναμε σωστά;
«Παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μου. Προσωπικά θεωρώ ικανοποιητικό τον ρυθμό των εμβολιασμών αλλά όπως αναφέρει και ο ΠΟΥ τα εμβόλια δεν αρκούν για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος στην παρούσα φάση χωρίς παράλληλα την αυστηρή τήρηση μέτρων. Η Κυβέρνηση έδρασε εξαιρετικά και πολύ γρήγορα στην πρώτη περίοδο της πανδημίας και ήταν η επιτυχία της Ελλάδας το αποτέλεσμα γιατί και οι πολίτες πειθάρχησαν και φτάσαμε σε ένα ανεκτό καλοκαίρι με ύφεση της πανδημίας. Πλησιάζουν Χριστούγεννα και δεν πρέπει να ακούγονται ανάμικτα μηνύματα.

Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, μια ισορροπία, ώστε και να μην θιγεί η Αγορά και πεινάσει κόσμος και να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας. Επομένως στις αγορές με μάσκα με αποφυγή συνωστισμού γιατί αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσει κανείς την μόλυνση. Μόνη ελπίδα είναι ο γενικός εμβολιασμός , απαραίτητη η 3η δόση δηλ ενίσχυση των αντισωμάτων γιατί αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την Όμικρον θα μολυνθούμε όλοι. Να φερόμαστε σαν να είμαστε όλοι ανεμβολίαστοι. Το επίπεδο περίθαλψης στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί και αυτό έχει μεγάλο κόστος. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει το «τσουνάμι» γιατί αν προκύψει, όσες ΜΕΘ και να έχεις τα Νοσοκομεία δεν θα αντέξουν το πρόβλημα ενός τεράστιου κύματος μολύνσεων γιατί κανένα σύστημα υγείας δεν είναι φτιαγμένο να αντιμετωπίσει την επέλαση μιας τέτοιας πανδημίας και καμιά κοινωνία την οδύνη τόσων θανάτων. Το να μην προκαλέσει ο ιός τεράστιο αριθμό μολύνσεων είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε».

-Έχετε να προτείνετε κάποιον τρόπο να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι;
«Χρειάζονται κατά την γνώμη μου συναινετικές διαδικασίες από όλα τα κόμματα.

Να σχηματιστεί ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών αλλά και κοινωνικών δυνάμεων που να ριχθούν στην μάχη με το σύνθημα και όχι με ετερογένεια μηνυμάτων να πείσει τους φοβισμένους πολίτες αλλά και τις ειδικές κατηγορίες. Υπάρχουν δυστυχώς ομάδες ανθρώπων που έχουν στρεβλωμένες αντιλήψεις που δυστυχώς ενδυναμώνονται από μια μερίδα του κλήρου ή από παραθρησκευτικές οργανώσεις. Αυτές οι ιδεοληψίες του Μεσαίωνα πρέπει να εκριζωθούν για να μπορέσουμε να παλέψουμε με την πανδημία και να βγούμε νικητές»

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, ΗΠΑ και ηγείται του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών. Ο Δρ. Παυλάκης έχει εστιάσει την έρευνά του στη βιολογία και παθογένεια των ανθρώπινων ρετροϊών, ειδικότερα του HIV-1.Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μοριακή βιολογία του HIV-1, τους παθογενετικούς μηχανισμούς του AIDS και την ανάπτυξη μοντέλων της ανθρώπινης νόσου, τις νέες τεχνολογίες για την μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων, όπως και βελτιωμένες μεθόδους για την μεταβίβαση και θεραπεία των γονιδίων. Η επιστημονική του ομάδα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Τροχαίο με έναν τραυματία στην Μεσολογγίου-Ι.Χ εμβόλισε δίκυκλο και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας ελαφρά τραυματίας, ήταν ο απολογισμός τροχαίου ατυχήματος που έλαβε χώρα στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Σμύρνης.

Ι.Χ που οδηγούσε ένας ηλικιωμένος,

εμβόλισε δίκυκλο, και στη συνέχεια “καβάλησε” το πεζοδρόμιο. Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή δεν διερχόταν κάποιος πεζός και από θαύμα δεν υπήρξε σοβαρότερος τραυματισμός.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πρώτη μέρα λειτουργίας- 12 ένστολοι στελεχώνουν το νέο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στην Πάτρα  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Πρώτη μέρα λειτουργίας η χθεσινή για το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας που στεγάζεται στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα της Πάτρας.

Η πρώτη βάρδια ξεκίνησε στις 6 το πρωί και η λειτουργία του γραφείου είναι 24ωρη και σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» η έναρξη της νέας υπηρεσίας δεν συνοδεύτηκε από καταγγελίες για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Το γραφείο της Πάτρας είναι ένα από τα 12 που ιδρύθηκαν με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε πόλεις που επιλέχθηκαν με βάση τον πληθυσμό τους για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, μεταξύ αυτών και στην Πάτρα.

H εκπαίδευση των 12 αστυνομικών που στελεχώνουν τη νέα υπηρεσία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και πλέον οι ένστολοι (κυρίως γυναίκες) είναι έτοιμοι για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε καταγγελία από τυχόν θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Οι αρμοδιότητες του εν λόγω γραφείου θα είναι:

  • Να δέχεται καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, να αναλαμβάνει το χειρισμό και τη διερεύνηση αυτών.
  • Να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα και να προβαίνει στο σχηματισμό δικογραφιών τις οποίες θα υποβάλλει μετά το πέρας της προανάκρισης στον αρμόδιο εισαγγελέα.
  • Να δέχεται τους πολίτες και να ενημερώνει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας για τα δικαιώματα τους.
  • Να προβαίνει σε προσαγωγές ή συλλήψεις των δραστών και την μεταγωγή αυτών ενώπιων του εισαγγελέα.
  • Να αναπτύσσει συνεργασίες με συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με τα τοπικά Συμβουλευτικά Κέντρα, τις Δικαστικές Αρχές, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τα Νοσοκομεία, τους Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες για την επίλυση των προβλημάτων.
  • Να συμμετέχει σε δράσεις άλλων φορέων (ημερίδες, ομιλίες κ.α.) με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για τις απαιτούμενες διαδικασίες καταγγελίας οποιουδήποτε περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, για τα δικαιώματα των θυμάτων κακοποίησης, τους τρόπους προστασίας και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ισότητας των φύλων, καθώς και του σεβασμού και της προστασίας της ανηλικότητας.

Η έδρα του Γραφείου είναι στο κτίριο της οδού Ερμού 95 στην Πάτρα (τηλ. επικοινωνίας 2610 695287).

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτ. Ελλάδα: Εκτροπή δικύκλου στην Πατρών – Πύργου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τραυματισμός δικυκλιστή με το… καλημέρα στην Πατρών – Πύργου.

Το τροχαίο σημειώθηκε νωρίς το πρωί όταν δίκυκλο που εκινείτο στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ρεύμα προς Πύργου, στο ύψος του Βουπρασίου, εξετράπη της πορείας του, για άγνωστο λόγο , με αποτέλεσμα ο οδηγός να βρεθεί στο έδαφος και να τραυματιστεί.
Αμεσα στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ , που τον μετάφερε στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα