Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Γέμισε κόσμο το κέντρο της πόλης- Ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι τις 18:00 (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα, είναι η τελευταία εργάσιμη Κυριακή του 2021 και οι έμποροι έχουν ανοίξει τα καταστήματα από τις 11 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι και τις 6 το απόγευμα, και ελπίζεται πως ακόμα και όσοι δεν βγήκαν για ψώνια χθες, θα το κάνουν σήμερα.

Οι πατρινοί έχουν κατέβει από το πρωί και απολαμβάνουν την βόλτα τους στην στολισμένη Πάτρα ενώ η κίνηση στα εμπορικά μέχρι στιγμής δείχνει να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.

Σημειώνεται πως αύριο και μεθαύριο, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν πρωί και απόγευμα (από 10 π.μ. – 3 μ.μ. και 5:30 μ.μ. – 9 μ.μ.), την Τετάρτη και την Πέμπτη σε συνεχές ωράριο (10 π.μ. – 9 μ.μ.), ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων η αγορά θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

3 ευρώ ανά διέλευση με επιδότηση-Νέα αντιπρόταση για μείωση του κόστους στα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» ζητούν οι εργαζόμενοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη μείωση του κόστους διέλευσης από τη γέφυρα Ρϊου-Αντιρρίου ζητούν εργαζόμενοι, που έστειλαν σχετική επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στους αρμόδιους υπουργούς, στους βουλευτές Αχαϊας και Αιτωλοακαρνανίας, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, στους αντιπεριφερειάρχες Αχαϊας και Αιτωλοακαρνανίας και στους δημάρχους Πατρέων, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Δωρίδος.

Στη νέα πρόταση που καταθέτουν ζητούν η κάθε διέλευση να κοστίζει 3 ευρώ και αναλύουν τον τρόπο, που αυτό θα επιτευχθεί.
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρουν:

«Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί, από 01.01.2023 η «Γέφυρα Α.Ε.» προέβη σε αύξηση του μηνιαίου κόστους χρήσης του προγράμματος “e-pass” από 242 ευρώ σε 295 ευρώ (τα ποσά υπολογίζονται για 44 διελεύσεις – 22 ημέρες εργασίας) δηλ. από 5,5 ευρώ/διέλευση σε 6,7 ευρώ/ανά διέλευση.

Η άμεση αντίδρασή μας και η πίεση που ασκήθηκε στην εταιρεία από την Πολιτεία, είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από τη «Γέφυρα Α.Ε.» ένα νέο πακέτο που θα έχει ισχύ από 01.04.2023, το οποίο προσφέρεται στην τιμή των 232 ευρώ μηνιαίως για 44 διελεύσεις, δηλαδή 5,3 ευρώ/διέλευση, με την προϋπόθεση το ποσό αυτό να έχει εξοφληθεί μέχρι την 17η διέλευση. Από την 18η έως και την 44η η εταιρεία το παρουσιάζει ως δωρεάν διελεύσεις οι οποίες όμως έχουν προπληρωθεί. Το νέο πρόγραμμα για οποιοδήποτε άλλο αριθμό διελεύσεων είναι ακριβότερο από πέρυσι, ενώ για λιγότερες από 34 ή περισσότερες από 52 είναι ακριβότερο και από το φετινό».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

“Εφυγε” ο Αχαιός ηθοποιός Γιάννης Σταματίου – Μόλις 63 ετών – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Για το «μεγάλο ταξίδι» αναχώρησε ένας σημαντικός Καλαβρυτινός, ένας εξαιρετικός άνθρωπος της τέχνης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου σε ηλικία 63 χρόνων.
Ο Γιάννης Σταματίου υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές τού ποιοτικού θεάτρου και των υποστηρικτικών του τεχνών και είχε δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα, τη Γαλλία και ακόμα σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής, παρουσιάζοντας αρχαίες τραγωδίες άλλα κι άλλα σημαντικά έργα του Διεθνούς ρεπερτορίου.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα. Αποφοίτησε από τη Δραματική́ Σχολή́ του Εθνικού́ Θεάτρου το 1981. Ως ηθοποιός είχε συνεργαστεί́ με το Εθνικό́ Θέατρο, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και στο Ελεύθερο Θέατρο με πολλούς θιάσους σε κλασσικούς και σύγχρονους ρόλους δραματικούς και κωμικούς σε έργα αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας, κλασσικού́ θεάτρου και νεοελληνικού́.
Παράλληλα με τη θεατρική́ του πορεία τριάντα χρόνων ως ηθοποιός, ασκήθηκε από́ πολύ́ νωρίς και στη σκηνοθεσία. Είναι ιδρυτικό́ μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Δικαιόπολις (1982-86), του Καλλιτεχνικού́ Σωματείου Πεδίον (1996) και του πολύωρου Εκστάν (2010-σημερα), ενώ έχει σκηνοθετήσει το σύνολο σχεδόν των παραγωγών.
Το 2004 και 2005 παίζει στο Μπουφ ντι Νορ του Πήτερ Μπρουκ στο Παρίσι και σε διεθνή περιοδεία, το Θεράποντα στον «Οιδίποδα» του Σοφοκλή σε διασκευή́ και σκηνοθεσία Σοτιγκί Κουγιατέ και τα τελέυταία χρόνια με το μεγάλο Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν Πολ Ντενιζόν.

Το 2006 παίζει στο «Κοστούμι» του Καν Τεμπά το κύριο αντρικό́ πρόσωπο του έργου σε σκηνοθεσία Πήτερ Μπρουκ-Σοτιγκί Κουγιατέ (που παρουσιάστηκε και στο Θέατρο Κνωσσός). Επίσης ιδιαίτερη επιτυχία είχαν οι παραστάσεις του: Κ.Π.Καβάφης – Ο υμνωδός της Αλεξάνδρειας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2014), Οι καρέκλες (ΘέατροΕκστάν 2017)Η περαστική (ΘέατροΕκστάν 2019), Τελέσιλα (Θέατρο Θέατρο Αττικού Αλσους 2019),Ένα γέλιο η Ζωή (Εκστάν 2020).
Τελευταία του σκηνοθεσία με τον ίδιο στο ρόλο του Κρέοντα η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή́ στα αρχαία Ελληνικά́ σε μια καθηλωτική παράσταση όπου και αν παίχτηκε.
Μνημειώδης και ιστορική υπήρξε η παρουσίαση της «Ιφιγένειας» στο Αρχαίο θέατρο του Κλείτορα στο πραγματικό του χώρο της Αρχαίας Σκηνής, πριν λίγα χρόνια, αλλά και η τελευταία του Μεγάλη παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης η οποία μάλιστα κινηματογραφήθηκε και έγινε ταινία.
Τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει τον συντονισμό, την σκηνοθεσία και τον ρόλο του αφηγητή στην αναπαράσταση της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου που διοργανώνει η Παγκαλαβρυτινή Ένωση.
Τον Αύγουστο που μας πέρασε, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων (ήταν πολλοί εκείνοι που δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα), ο Γιάννης Σταματίου και η θεατρική ομάδα του ΕΚΣΤΑΝ, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων, παρουσίασαν με συγκλονιστικές ερμηνείες τη αρχαία τραγωδία “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, στο πρωτότυπο αρχαίο κείμενο, υπερτιτλισμένο στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, και την αγγλική
Στο τέλος της παράστασης, όρθιο το κοινό αποθέωσε τον Γιάννη Σταματίου και όλους του συντελεστές της παράστασης με τον ίδιο να μην μπορεί να συγκρατήσει την συγκίνησή του.
Εκεί βραβεύτηκε για την προσφορά του και για την διαχρονική του διαδρομή.
Δάκρυσε στην σκηνή σαν να αποχαιρετούσε του συμπατριώτες και φίλους του.
Η εξόδιος ακολουθία του θα γίνει στη γενέτειρά του στα Καλάβρυτα.

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε… καρναβαλική διαπασών-Διάσημα ονόματα από τον χώρο της μουσικής επιφυλάσσουν γερές δόσεις διασκέδασης και κεφιού στο Πατρινό Καρναβάλι

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μουσική ήταν και είναι κυρίαρχο κομμάτι και αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ουσία και τον χαρακτήρα του Πατρινού Καρναβαλιού σε διάφορες εκφράσεις της. Από τη μουσική που ακούγεται στους δρόμους από τα μεγάφωνα, τη μουσική που εκπέμπει το μουσικό άρμα στις περιοδείες του, τη μουσική των καρναβαλικών χορών και των πάρτυ έως τη μουσική που συνοδεύει κάθε εκδήλωση και δράση του Πατρινού Καρναβαλιού σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, η μουσική είναι συνώνυμη με το Πατρινό Καρναβάλι ως πηγή χαράς και διασκέδασης.

Φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας έχει εντάξει στον προγραμματισμό μεγάλες συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης προκαλώντας το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού και στις οποίες συμμετέχουν δημοφιλείς και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών ειδών.
Ο GORAN BREGOVIC ΣΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Το μεγάλο όνομα που θα προσδώσει ξεχωριστή αίγλη στον θεσμό θα είναι ο διάσημος και διεθνούς εμβέλειας συνθέτης και μουσικός Goran Bregovic που συνοδευόμενος από την εκρηκτική Wedding and Funeral Band θα δώσει ανοιχτή συναυλία στην πλατεία Γεωργίου Α΄ την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 9.30 μ.μ. δίνοντας μια ατμόσφαιρα καρναβαλικής γιορτής και εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την κορύφωση του καρναβαλικού κεφιού του τελευταίου τριημέρου.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ ΣΤΙΣ 20/2
Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. στο Συνεδριακό και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιηθεί συναυλία του κορυφαίου εκπροσώπου του ελληνικού τραγουδιού Κώστα Χατζή, που διοργανώνεται από το περιοδικό «Πατρινόραμα» και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023. Ο αειθαλής, διακεκριμένος και εκφραστικός τραγουδοποιός και ερμηνευτής εγγυάται μια ζεστή βραδιά αντάξια της ιστορίας του και των πλούσιων περγαμηνών του παρουσιάζοντας τις μεγάλες του επιτυχίες.
ΟΙ «ΓΚΙΝΤΙΚΙ» ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
Την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 9μμ, ως κορύφωση των παραδοσιακών δρώμενων με τίτλο «Ο Γάμος της Βασίλισσας του Καρναβάλου» με τη συμμετοχή πολλών πολιτιστικών συλλόγων και τα οποία θα αναστατώσουν ευχάριστα Άνω και Κάτω Πόλη, στην πλατεία Γεωργίου Α΄ το ανατρεπτικό παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «Γκιντίκι» υπόσχεται γλέντι άνευ ορίων.
ΟΙ 15 50 ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Αλλά και η Τελετή Λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, μετά την ολοκλήρωση της Μεγάλης Παρέλασης την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ. όταν όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν στον Μώλο της Αγίου Νικολάου, επιφυλάσσει πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα με το δημοφιλές και αγαπητό συγκρότημα της νεολαίας, τους 15 50. Την ίδια βραδιά θα εμφανιστεί το Πατρινό συγκρότημα Above Suspicion. Οι 15 50 φέτος δημιούργησαν το επίσημο τραγούδι για το Πατρινό Καρναβάλι 2023, το πρώτο μετά την Covid εποχή με τίτλο «Πάτρα ζω στον έρωτά σου» σε μουσική και ενορχήστρωση του ιδρυτή και κιθαρίστα των 15 50, Ρουσσέτου Δημητρόγλου και σε στίχους του ιδίου και του Μηνά Τσίγκου.
ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκτός από τις μεγάλες αυτές συναυλίες, το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 θα προσφέρει πολλά ζωντανά μουσικά προγράμματα στους Πατρινούς και τους επισκέπτες. Μεταξύ αυτών το καρναβαλικό μουσικό πρόγραμμα από τον Νίκο Λέκκα το Σάββατο 4/2, το Σάββατο 11/2, την Τσικνοπέμπτη 16/2 και το Σάββατο 18/2 (ώρα: 11πμ) στη Ρήγα Φεραίου στο ύψος της Γεροκωστοπούλου σε διοργάνωση της Κριτικής Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, η καθιερωμένη μουσικοθεατρική παράσταση της ιστορικής χορωδίας «Ορφεύς Πατρών» με τραγούδια αλλοτινών εποχών και άρωμα αυθεντικής Αποκριάς που φέτος θα έχει τον τίτλο «Τα κατάφεραν» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11/2 και την Τετάρτη 15/2 στο θέατρο «Όροφως», τα «Τραγούδια αγάπης και Καρναβαλιού» από την 20μελή Παιδική Χορωδία της καθηγήτριας πιάνου Αμαλίας Αντωνοπούλου (τραγούδι: Θεοδώρα Παπαδοπούλου) την Τρίτη 14/2 στις 5.30μμ στη Ρήγα Φεραίου στο ύψος της Γεροκωστοπούλου, που θα παρουσιαστούν και στον Χορό του Δημάρχου την Κυριακή 19/2 στις 8μμ στην αίθουσα του Καρναβαλιού των Παλαιών Σφαγείων, τη συναυλία των Κανταδόρων «Santa Maura» του Συλλόγου Λευκάδιων Πάτρας «Η Φανερωμένη» την Τσικνοπέμπτη 16/2 στις 7μμ στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου στο ύψος της οδού Καραϊσκάκη, τα μουσικά δρώμενα το πρωί της Τσικνοπέμπτης με την επιμέλεια του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, τη ζωντανή εμφάνιση της Φιλαρμονικής Λεχαινών «Ορφεύς» την Κυριακή 19/2 στη 1μμ στην πλατεία Γεωργίου Α΄ λίγο μετά την ολοκλήρωση της Παρέλασης του Καρναβαλιού των Μικρών και τη συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών την Πέμπτη 23/2 στις 9μμ στην πλατεία Γεωργίου Α΄.
Τέλος ένα πάρτυ με καρναβαλικές μουσικές, χορευτικές επιλογές θα προσφέρει ξεχωριστές στιγμές διασκέδασης για ντόπιους και επισκέπτες. Πρόκειται για το Patras dj΄s Square Carnival Party την Τρίτη 14/2 από τις 5μμ στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ όπου οι djs της Πάτρας ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να απογειώσουν το κέφι της πόλης. Παράλληλα θα αναπτύσσεται δράση συλλογής τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα