Connect with us

Μαγειρική

Χοιρινό μπριζολίκι στο φούρνο με σάλτσα δαμάσκηνα   

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χοιρινό μπριζολίκι βάρους περίπου 2 κιλών (χοιρινό καρέ)

4 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 4

30 δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι

1 λίτρο κόκκινο κρασί

2 καρότα καθαρισμένα

3-4 κλαράκια σέλινο

6 σκελίδες σκόρδο

4 κουτ. σούπας μέλι

3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αποβραδίς βάζετε το χοιρινό μπριζολίκι σε σκεύος και το περιχύνετε με το κόκκινο κρασί, ρίχνοντας μέσα ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δύο καρότα χοντροκομμένα, 4 κλαράκια σέλινο και 6 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση. Το βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου και το αφήνετε εκεί για 12 ώρες τουλάχιστον. Την άλλη μέρα το βγάζετε, το σκουπίζετε απαλά με χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνετε, σουρώνετε τη μαρινάδα. Ανακατεύετε τέσσερις κουταλιές της σούπας μέλι μαζί με τρεις κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας και ένα φλιτζανάκι του καφέ μαρινάδα. Αλείφετε το μπριζολίκι με το μίγμα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε μέτριο ταψί φούρνου βάζετε στον πάτο τα τέσσερα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ακουμπάτε από πάνω το μπριζολίκι. Σκορπάτε γύρω-γύρω τα δαμάσκηνα, ρίχνετε στον πάτο του ταψιού ένα νεροπότηρο μαρινάδα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 2½ ώρες. Τα τελευταία 10 λεπτά το ξεσκεπάζετε, δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και το αφήνετε να πάρει χρώμα. Βγάζετε και ακουμπάτε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας. Μαζεύετε από το ταψί τα δαμάσκηνα, τα κρεμμυδάκια και τη σάλτσα και τα χτυπάτε όλα μαζί στο μπλέντερ. Σερβίρετε το μπριζολίκι σε πιατέλα και το συνοδεύετε με τη νόστιμη σάλτσα. Μπορείτε να σερβίρετε μαζί ένα ωραίο πιλάφι ή πατάτες ψητές.

Ροή ειδήσεων

Advertisement