Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Τεστ σε όλους για να προλάβουμε τη μετάδοση – Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην σκιά της μετάλλαξης Όμικρον πλησιάζει η Ελλάδα την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα ενώ κάποιες από αυτές, επιβάλλουν ακόμα και lockdown, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, όπως ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έχοντας μόλις θέσει υπό έλεγχο το τέταρτο από την αρχή της πανδημίας κύμα -και δεύτερο μέσα στο έτος που διανύουμε- βρίσκονται επί ποδός και ετοιμάζονται να… υποδεχτούν, μαζί με το νέο έτος, και το πέμπτο πανδημικό ξέσπασμα στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια πρέπει να είναι η στρατηγική της χώρας μας τις επόμενες ημέρες και εάν πρέπει ληφθούν νέα μέτρα, αλλά και ποια πρέπει να είναι αυτά. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για αυξημένο τεστινγκ την περίοδο των εορτών ώστε να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτιση των κρουσμάτων και ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι πληροφορίες λένε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τα Χριστούγεννα, και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα και θα αφορούν στην Πρωτοχρονιά και θα ανακοινωθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Τα επόμενα 24ωρα μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει και η επιτροπή των επιστημόνων η οποία θα λάβει και τις αποφάσεις. Βασικό στοιχείο του σκεπτικού πίσω από το τέστινγκ σε εμβολιασμένους και μη είναι να υπάρχει συνολική επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα όποια μέτρα είναι πιθανόν να ισχύσουν για την Πρωτοχρονιά και όχι για τα Χριστούγεννα, ενώ φαίνεται, από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών αλλά και των επιστημόνων πως δεν θα υπάρξει lockdown.

Κάτι που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι πως υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από την εγρήγορση στη λήψη μέτρων. Αφενός η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον τρομάζει για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στα εθνικά συστήματα υγείας και αφετέρου είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει καθυστέρηση στην όποια μετάδοση καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου παρέχει πιο ενισχυμένη προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Παράλληλα ήδη εφαρμόζονται στοχευμένα μέτρα για τους ταξιδιώτες της εορταστικής περιόδου με τεστ στις πύλες εισόδου και για την ενίσχυση του εμβολιαστικού τείχους, όπως η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου στο τρίμηνο από τη δεύτερη δόση και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Και αυτό το κύμα, όπως τα δύο προηγούμενα, οφείλεται σε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού: μετά το στέλεχος «Alpha» (βρετανική μετάλλαξη) του περασμένου Φεβρουαρίου – Μαρτίου και το «Delta» (ινδική μετάλλαξη) που κυριάρχησε το καλοκαίρι, η μετάλλαξη «Omicron» είναι εκείνη που θα κυριαρχήσει το πρώτο δίμηνο του 2022. Από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά τα ημερήσια κρούσματα που θα καταγράφονται θα είναι 50% «Delta» και 50% «Omicron», με την κυριαρχία της δεύτερης να παγιώνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το μέγεθος της έντασης του κύματος που έρχεται δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη από τους επιστήμονες με ασφάλεια, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρό όπλο για την ανάσχεσή του.

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου θεωρείται κομβικής σημασίας για την προστασία των πολιτών από σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και νοσηλεία, ιδίως για όσους περιλαμβάνονται στην πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, άνω των 60 χρόνων. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία -που δεν θεωρούνται πάντως επαρκή- δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο από τη μετάλλαξη «Delta». Ωστόσο, η μεγάλη μεταδοτικότητά της οδηγεί σε κίνδυνο να υπάρξει νέα πίεση στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας μας – έως και προχθές οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού ήταν περί τους 4.200, με τους 990 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Προς το παρόν κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα παραμένει το «Delta», που εντοπίζεται στο 99,91% των τελευταίων δειγμάτων κορωνοϊού που ελέγχθηκαν. Ωστόσο, η εκκίνηση της μετάλλαξης «Omicron» έγινε δυναμικά.

Από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου και από τον έλεγχο 1.173 δειγμάτων που επιλέχθηκαν τυχαιοποιημένα ή/και στοχευμένα, ταυτοποιήθηκαν 17 κρούσματα κορωνοϊού με την παραλλαγή «Omicron». Περισσότερα από τα μισά εντοπίστηκαν στην Κρήτη – συγκεκριμένα, τα δύο βρέθηκαν στο Ηράκλειο, τα οκτώ στο Λασίθι και ένα στα Χανιά. Τρία κρούσματα ανιχνεύτηκαν στην Αττική και άλλα τρία στη Λακωνία. Από τα 17, τα 11 είναι εγχώρια, δηλαδή δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή την αρχική φάση της εξάπλωσης της μετάλλαξης προκαλεί το γεγονός ότι αναφέρονται και «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανιχνεύτηκε η παραλλαγή «Omicron» χωρίς τα άτομα να έχουν συσχέτιση με ταξίδι ή να είναι επαφή άλλου γνωστού κρούσματος.

Ανατροπή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διασπορά της «Omicron» στη χώρα μας είναι πιο μεγάλη απ’ ό,τι μαρτυρούν τα δείγματα που ταυτοποιήθηκαν, γεγονός που θα ανατρέψει την πτωτική πορεία της πανδημίας που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Ιδίως σε περιοχές όπου καταγράφεται έντονη αυξητική τάση των κρουσμάτων, οι επιστήμονες θεωρούν ευρεία την εξάπλωση του συγκεκριμένου στελέχους, το οποίο άλλωστε διακρίνεται για την υψηλή μεταδοτικότητά του. Για παράδειγμα, οι περιοχές της Λακωνίας, της Λευκάδας, του Λασιθίου, των Χανίων, του Ηρακλείου βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών καθώς τα δεδομένα δηλώνουν αιφνίδια έξαρση, με την «Omicron» να αποτελεί τον πιο πιθανό παράγοντα αυτής της πυροδότησης της πανδημίας. Σε άλλες περιοχές, όπως στις Σποράδες, στη Νάξο, στη Λήμνο, στην Ευρυτανία, στην Καβάλα έχει αυξηθεί η μέση ηλικία των μολύνσεων (μεταξύ 43 και 45 ετών), προκαλώντας ανησυχία για αυξημένες νοσηλείες σε αυτούς τους πληθυσμούς.

H μεταδοτικότητα

«Η διασπορά της “Omicron” και στη χώρα μας είναι γεγονός. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για τα 17 κρούσματα που έχει ταυτοποιήσει το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, αλλά είναι πολλαπλάσια», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι ένα άτομο μολυσμένο με την “Omicron” μπορεί να μολύνει πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του αρχικού στελέχους είναι δύο, δηλαδή ένας ασθενής κολλούσε άλλους δύο. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η “Omicron” έχει τετραπλάσια μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Γουχάν, δηλαδή ένας κολλάει οκτώ. Αυτό σημαίνει ότι τα 17 άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν με την παραλλαγή “Omicron” του κορωνοϊού μπορεί να την έχουν μεταδώσει έως και σε 136 άτομα. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, είναι προφανές πως θα αυξηθούν πολύ και οι νοσηλείες, ανεξάρτητα από το αν η λοίμωξη που προκύπτει από την “Omicron” είναι πιο ήπια».

Σύμφωνα με το ECDC, τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί πόσο σοβαρά συμπτώματα προκαλεί η νέα μετάλλαξη, ωστόσο η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζουν πολύ τους επιστήμονες που θεωρούν πολύ πιθανό να προκληθεί κύμα πρόσθετων νοσηλειών και θανάτων.

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα επελαύνει η «Omicron» μέχρι την επικράτησή της στη χώρα μας δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια από τους ειδικούς, που παρακολουθούν βεβαίως με ενδιαφέρον την ταχύτατη πορεία της νέας μετάλλαξης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να κυριαρχήσει η “Omicron” στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τα εισαγόμενα κρούσματα της εορταστικής περιόδου, από την εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής όπου θα κινηθούν τα εισαγόμενα κρούσματα και φυσικά από την τήρηση των μέτρων από όλους μας», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, επιστημονικός σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής.

Μάλιστα, αυτή η εβδομάδα θεωρείται σημαντική για τους ειδικούς, καθώς θα επιτρέψει να σχηματιστεί πιο καθαρή εικόνα για τα μεταλλαγμένα στελέχη, τόσο μέσα από τον έλεγχο του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης που θα ελέγξει δείγματα από τις 13 Δεκεμβρίου και μετά όσο και από τα δείγματα που θα ελεγχθούν από τη δεξαμενή των ταξιδιωτών από σήμερα το πρωί και μετά. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, Κυριακή, όποιος άνω των 5 ετών θέλει να εισέλθει στην Ελλάδα από οποιαδήποτε πύλη και με οποιοδήποτε μέσο χρειάζεται είτε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών είτε rapid 24 ωρών, με τη δυνατότητα αυτή να δίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ταξιδιώτες εν μέσω εορτών και ημέρες που τα εργαστήρια θα είναι κλειστά. «Θα είναι εβδομάδα-οδηγός, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη κύμα επιστροφής φοιτητών και εργαζομένων από τη Βρετανία και χώρες της Ευρώπης προς την Ελλάδα λόγω των εορτών. Αναμένουμε με ενδιαφέρον ποια θα είναι η εικόνα που θα αποτυπωθεί στους ελέγχους σχετικά με τη μετάλλαξη “Omicron”», επισημαίνει ο κ. Παρασκευής.

Η τρίτη δόση

Ολα τα δεδομένα συνηγορούν ότι προς το παρόν τα κρούσματα θα κινηθούν στον σημερινό ρυθμό έως και τις γιορτές, με τον νέο χρόνο όμως να αναμένεται και πάλι αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού. «Οσο περισσότερο καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά της μετάλλαξης “Omicron”, τόσο περισσότερο θα ωφεληθούμε. Θα αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων, τόσο με την πρώτη δόση, ιδίως για τους άνω των 60 χρόνων, όσο και με την αναμνηστική δόση. Είναι σημαντικό να προλάβουμε εμβολιασμούς και συνεπώς θωρακισμένους ανθρώπους, ακόμη και για λίγες ημέρες. Το νέο κύμα είναι βέβαιο ότι θα σηκωθεί τον Ιανουάριο. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι η έντασή του. Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να είναι ήπιο, δεν θα έχει τη σφοδρότητα, π.χ., του δεύτερου ή του τρίτου κύματος, όταν δεν είχε γίνει καθολικός εμβολιασμός. Σε αυτό το κύμα επίσης φαίνεται καθαρά πως η αναμνηστική δόση θα είναι κομβική για την ενίσχυση του πληθυσμού και την προστασία του έναντι του νέου στελέχους. Οσο υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης υπάρχει σε μια περιοχή, τόσο θα δυσχεραίνεται η κυκλοφορία της “Omicron”», τονίζει ο κ. Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους «Omicron», που δημοσιοποίησαν οι εταιρείες Pfizer/BioNTech, η αναμνηστική δόση πολλαπλασίασε τα αντισώματα κατά 25 φορές σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει με τις δύο δόσεις. Επίσης, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν με σαφήνεια ότι όσοι έχουν νοσήσει έχουν υψηλό κίνδυνο να επαναμολυνθούν με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν εφόσον έχει συμπληρωθεί το απαιτούμενο διάστημα (τρεις μήνες) από τη λοίμωξη COVID-19. Εκτός από την αναγκαιότητα και το επείγον του εμβολιασμού, οι ειδικοί υπογραμμίζουν την αξία των ελέγχων, κατ’ αρχάς, μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ που έχουν χορηγηθεί ήδη δωρεάν σε όλους τους πολίτες. «Η αξία των self tests είναι αδιαμφισβήτητη. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος που έγινε πέρυσι τον Απρίλιο, αρχικά στα σχολεία, συγκράτησε το τρίτο κύμα και το ίδιο συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον συστηματικό και τακτικό έλεγχο του μαθητικού πληθυσμού. Καταφέραμε να ελέγξουμε την πανδημία με τον έλεγχο και την έγκαιρη απομόνωση των παιδιών που ήταν ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού. Επίσης, η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος οφείλεται όχι μόνο στον εμβολιασμό, αλλά και στη διενέργεια των rapid tests στον ανεμβολίαστο πληθυσμό. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η λήξη του πιστοποιητικού νόσησης», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης. Επιπλέον, προτείνει να εφαρμοστεί η τηλεργασία αμέσως μετά τις γιορτές για να μη συνεχιστεί η κινητικότητα του πληθυσμού, συνεπώς και της «Omicron», ώστε να συγκρατηθεί εν τη γενέσει του χαμηλά το πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Ατομική προστασία

Την ανάγκη διενέργειας self tests απ’ όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, κατά την περίοδο των εορτών, ιδίως πριν από συναντήσεις και συναθροίσεις υπογραμμίζει και ο κ. Παρασκευής. «Με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο θα εντοπιστεί τυχόν θετικό ασυμπτωματικό άτομο και θα κοπεί η αλυσίδα μετάδοσης. Είναι σημαντικό το θετικό self test να επιβεβαιώνεται και με περαιτέρω έλεγχο, και φυσικά σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να οδηγεί τον ασθενή σε απομόνωση και περιορισμό ακόμη και από τους οικείους του», τονίζει ο καθηγητής.

Τέλος, με αφορμή τη μελέτη που την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε σχετικά με την ταχεία αερογενή μετάδοση της μετάλλαξης «Omicron» σε σύγκριση με εκείνη προηγούμενων στελεχών κορωνοϊού, ο καθηγητής Σαρηγιάννης αναφέρει τη σημασία που έχει η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλους τους κλειστούς χώρους και κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα τελευταία μάλιστα θεωρεί πως είναι κομβικό να γίνονται σωστός εξαερισμός και απολύμανση, που θα μειώσουν το ιικό φορτίο και συνεπώς την έκθεση σε αυτό των επιβατών.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η «Omicron» πολλαπλασιάζεται 70 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την «Delta» στους βρόγχους, τους αεροφόρους σωλήνες που οδηγούν στους πνεύμονες, ενώ στο εσωτερικό των πνευμόνων πολλαπλασιάζεται 10 φορές πιο αργά από το αρχικό πανδημικό στέλεχος του ιού, κάτι που ίσως μετριάζει την ένταση των συμπτωμάτων.

Ελλάδα

Σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18-39 ετών τα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε 2500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών θα διατεθούν τα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα μέσω του προγράμματος “Κοινωνική Αντιπαροχή” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρει σε ανάρτηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Με την “Κοινωνική Αντιπαροχή” αξιοποιούνται εκατοντάδες αδρανή ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως σύγχρονες κατοικίες με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα, σε 2.500 δικαιούχους 18 έως 39 ετών. Με σχέδιο εξασφαλίζουμε προσιτή και ποιοτική στέγη για τους νέους μας», σημειώνει ο κ. Οικονόμου.

Μητσοτάκης: Οι 4 δράσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αναφέρθηκε μέσα από ανάρτησή του, στα social media, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τέσσερις δράσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται, ήδη, σε διαβούλευση, ενώ τόνισε ότι «οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, όχι χειρότερα. Και χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα τους για να το πετύχουν».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, όχι χειρότερα. Και χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα τους για να το πετύχουν.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα για προσιτή στέγη στους νέους και πιο ευάλωτους πολίτες που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ γίνεται, με χρόνους εξπρές, νόμος του κράτους και ξεκινά. Έτσι, το σχέδιο «Σπίτι μου» θεσμοθετείται και επίσημα ως ανάχωμα στα ακριβά ενοίκια και τις υψηλές τιμές ακινήτων, ειδικά για ζευγάρια που σχεδιάζουν να αρχίσουν την κοινή τους ζωή.

Με 4 δράσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται, ήδη, σε διαβούλευση: http://www.opengov.gr/minlab/?p=5936

Πρώτον, με χαμηλότοκα ή άτοκα τραπεζικά δάνεια που συγχρηματοδοτεί κατά 3/4 το κράτος προς 10.000 συμπολίτες μας 25 έως 39 ετών. Χάρη στην κρατική συμμετοχή το επιτόκιο θα είναι σταθερά κατά 75% φθηνότερο από τα αντίστοιχα εμπορικά επιτόκια. Μια πολύ σημαντική βοήθεια ειδικά στο σημερινό περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων. Έτσι οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν για το δικό τους πλέον σπίτι μηνιαία δόση χαμηλότερη του ενοικίου που θα πλήρωναν για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα.

Δεύτερον, με την «Κοινωνική Αντιπαροχή». Την αξιοποίηση, δηλαδή, εκατοντάδων αδρανών ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως σύγχρονες κατοικίες με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα, σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών.

Επίσης, με την ενοικίαση από το κράτος κατοικιών που, στη συνέχεια, θα φιλοξενούν ευάλωτους νέους ή νέα ζευγάρια για 3 χρόνια.
Και, τέλος, η επιδότηση έως 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες κενών-δηλωμένων ως κλειστών διαμερισμάτων, έως 100 τ.μ. με στόχο να ανακαινιστούν και να διατεθούν, με ευνοϊκό ενοίκιο, σε νέους που αναζητούν κατοικία.

Θυμίζω ότι παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και προετοιμάζεται η εκκίνηση και για το ειδικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Εξοικονομώ για νέους» που επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών που ανήκουν σε νέους, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω παλαιότητας.

Πέντε πρωτοβουλίες, μία ακόμη τολμηρή απάντηση της Πολιτείας σε ένα πρόβλημα της εποχής.

Η Ελλάδα αλλάζει. Βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες στη νέα γενιά. Με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια!»

Υπενθυμίζεται ότι για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:

α) Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.

β) Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.

γ) Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.

δ) Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).

ε) Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

στ) Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.

ζ) Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.

η) Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Περισσότερα

Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε μπορείτε να τα πληρώσετε – Αναλυτικά η διαδικασία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ένα κλικ στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (κλικ εδώ) οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δίκυκλων έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο τους και να προχωρήσουν στην εξόφληση του ποσού πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Παράλληλα, στην πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τα τέλη κυκλοφορίας 2023, οι κάτοχοι οχημάτων μπορούν αν το επιθυμούν να αλουθήσουν τη ψηφιακή διαδικασία για την κατάθεση πινακίδων.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την εμπρόθεσημη πληρωμή των υποχρεώσεων τους, καθώς έχουν ανακοινωθεί «τσουχτερά» πρόστιμα.

1. Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ

Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως 31 Οκτωβρίου 2010 θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους.

Για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 η πληρωμή γίνεται με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ όσα καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές απαλλάσσονται πλήρως –κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας.

 

α) Ταξινόμηση 1.11.2010 – 31.12.2020

 • 0-90 εκπομπές C02: 0
 • 91-100 εκπομπές C02: 0,90 ευρώ / γραμ.
 • 101-120 εκπομπές C02: 0,98 ευρώ / γραμ.
 • 121-140 εκπομπές C02: 1,20 ευρώ / γραμ.
 • 141-160 εκπομπές C02: 1,85 ευρώ / γραμ.
 • 161-180 εκπομπές C02: 2,45 ευρώ / γραμ.
 • 181-200 εκπομπές C02: 2,78 ευρώ / γραμ.
 • 201-250 εκπομπές C02: 3,05 ευρώ / γραμ.
 • 251 εκπομπές C02 και άνω: 3,72 ευρώ / γραμ.

β) Ταξινόμηση 1.1.2021 έως σήμερα

 • 0-122 κυβικά: 0
 • 123-139 εκπομπές C02: 0,64 ευρώ / γραμ.
 • 140-166 εκπομπές C02: 0,70 ευρώ / γραμ.
 • 167- 208 εκπομπές C02: 0,85 ευρώ / γραμ.
 • 209-224 εκπομπές C02: 1,87 ευρώ / γραμ.
 • 225-240 εκπομπές C02: 2,20 ευρώ / γραμ.
 • 241-260 εκπομπές C02: 2,50 ευρώ / γραμ.
 • 261-280 εκπομπές C02: 2,70 ευρώ / γραμ.
 • 281 εκπομπές C02 και άνω: 2,85 ευρώ / γραμ.

γ) Ταξινόμηση έως 31.12.2000

 • 0 -300 κυβικά: 22 ευρώ
 • 301-785 κυβικά: 55 ευρώ
 • 786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ
 • 1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ
 • 1.358 -1.548 κυβικά: 225 ευρώ
 • 1.549-1.738 κυβικά: 250 ευρώ
 • 1.739-1.928 κυβικά: 280 ευρώ
 • 1.929-2.357 κυβικά: 615 ευρώ
 • 2.358-3.000 κυβικά: 820 ευρώ
 • 3.001-4.000 κυβικά: 1.025 ευρώ
 • 4.001 κυβικά και άνω: 1.230 ευρώ

δ) Ταξινόμηση 1.1.2001 – 31.12.2005

 • 0 -300 κυβικά: 22 ευρώ
 • 301-785 κυβικά: 55 ευρώ
 • 786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ
 • 1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ
 • 1.358 -1.548 κυβικά: 240 ευρώ
 • 1.549-1.738 κυβικά: 265 ευρώ
 • 1.739-1.928 κυβικά: 300 ευρώ
 • 1.929-2.357 κυβικά: 630 ευρώ
 • 2.358-3.000 κυβικά: 840 ευρώ
 • 3.001-4.000 κυβικά: 1.050 ευρώ
 • 4.001 κυβικά και άνω: 1.260 ευρώ

ε) Ταξινόμηση 1.1.2006 – 31.10.2010

0 -300 κυβικά: 22 ευρώ

301-785 κυβικά: 55 ευρώ

786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ

1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ

1.358 -1.548 κυβικά: 255 ευρώ

1.549-1.738 κυβικά: 280 ευρώ

1.739-1.928 κυβικά: 320 ευρώ

1.929-2.357 κυβικά: 690 ευρώ

2.358-3.000 κυβικά: 920 ευρώ

3.001-4.000 κυβικά: 1.150 ευρώ

4.001 κυβικά και άνω: 1.380 ευρώ

2. Πώς θα εκτυπώσετε τα τέλη

Α. ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ TAXISNET

 1. Για συντομία θα πρέπει να έχετε πρόχειρους, τους κωδικούς του Taxisnet, τον προσωπικό σας ΑΦΜ καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
 2. Στη συνέχεια μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ. Για συντομία μεταβείτε απευθείας πατώντας εδώ.
 3. Αμέσως μετά πατάτε την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
 4. Σε αυτό το σημείο εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και μετά πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
 5. Μετά πατάτε το «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
 6. Αμέσως μετά επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
 7. Σε αυτό το σημείο επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2022) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
 8. Μετά πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Β. ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΙΔΟΠΟΗΤΗΡΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ TAXINET

 1. Τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν σε αυτή την περίπτωση είναι ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.
 2. Αφού έχετε διαθέσιμα τα παραπάνω στοιχεία μπαίνετε στο site της ΑΑΔΕ. Για συντομία μεταβείτε απευθείας πατώντας εδώ.
 3. Στη συνέχεια πατάτε το κουμπί «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
 4. Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και μετά επιλέγετε την χρονιά που επιθυμείτε. Στην προκειμένη περίπτωση το 2022.
 5. Στη συνέχεια πατάτε το κουμπί «ΕΚΤΥΠΩΣΗ» και εμφανίζεται το ειδοποιητήριο σε νέο παράθυρο προκειμένου να το σώσετε στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

3. Πώς θα τα πληρώσετε

 • Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
 • Μέσω Web Banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη, από την τράπεζά σας, εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
 • Τέλος, μπορείτε να οπλιστείτε με υπομονή και να μεταβείτε στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και να πληρώσετε στο ταμείο, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

5. Πόσο είναι το πρόστιμο αν δεν προλάβετε την προθεσμία

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης.

Όπως και πέρυσι, τα ειδοποιητήρια θα φέρουν κωδικό πληρωμής σε τράπεζα, αλλά και QR Code, για την εξυπηρέτηση των πληρωμών σε φυσικό κατάστημα τράπεζας ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του ποσού με φυσική επίσκεψη στα ΕΛΤΑ.

5. Πώς θα θέσετε το όχημα σε ψηφιακή ακινησία

Για να θέσετε το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

 1. Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.
 2. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
 3. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
 4. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
 5. Σε περίπτωση που χώρος στάθμευσης του οχήματος κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι διαφορετικός θα πρέπει να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.
 6. Εάν συμπληρώσετε λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας έχετε τη δυνατότητα εντός της ίδιας ημέρας, να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.
 7. Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ.
 8. Στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
 9. Μπορείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία όσα οχήματα βρίσκονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε σε «κίνηση».
 10. Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:
 • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
 • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
 • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
 • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
 • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
 • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
 • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
 • Πλειστηριασμού του οχήματος.
 • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
 • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Περισσότερα

Ελλάδα

Επίδομα παιδιού: Νωρίτερα η καταβολή του – Ποιοι θα βγουν «χαμένοι» στην επόμενη πληρωμή

Δημοσιεύθηκε

στις

Νωρίτερα θα μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η στ’ δόση για το επίδομα παιδιού, μαζί με το «δώρο Χριστουγέννων» όπως χαρακτηρίζεται το ποσό της επιπλέον μιάμιση δόσης του εν λόγω επιδόματος που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση. Υπό κανονικές συνθήκες το επίδομα καταβάλλεται κάθε δίμηνο, άρα η τελευταία δόση του θα έπρεπε να χορηγηθεί τον Ιανουάριο. Όμως πλέον «παραδοσιακά» λόγω των εορτών καταβάλλεται νωρίτερα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βέβαια, σήμερα οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος τέκνων Α21 θα δουν κανονικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την πέμπτη δόση και μάλιστα για κάποιους θα ισοδυναμεί με μια «μικρή περιουσία», σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιοι δικαιούχοι του επιδόματος θα δουν «φουσκωμένο» τον λογαριασμό τους

Όσοι δικαιούχοι υπέβαλαν καθυστερημένα και δη έως τις 11 Νοεμβρίου την αίτησή τους για το φετινό επίδομα θα λάβουν αναδρομικά πέντε τακτικές δόσεις του και… άλλη μιάμιση «δώρο» από το περασμένο Πάσχα! Σύνολο, έξι και μισή δόσεις.

Ολόκληρο αυτό το ποσό των εξίμιση δόσεων λοιπόν θα το λάβουν εκείνοι που πέρυσι δεν ήταν δικαιούχοι και έκαναν για πρώτη φορά φέτος αίτηση Οκτώβριο και ως το  α΄ δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Οι «παλιοί» που υπέβαλλαν επίσης την ίδια περίοδο καθυστερημένα την αίτησή τους θα πάρουν «εκκαθαρισμένη» μετά από συμψηφισμό την δόση που τους αναλογεί –σε συνάρτηση με το πόσο μειώθηκε το εισόδημά τους ή αν παρέμεινε στα ίδια επίπεδα- μαζί με τυχόν αναδρομικά και φυσικά το .. δώρο του περασμένου Πάσχα.

Ποιοι είναι οι «χαμένοι» της επόμενης πληρωμής

Η εκκαθάριση όμως μπορεί να βγάλει και «χαμένους»: Θα είναι εκείνοι που απέκτησαν περισσότερα εισοδήματα την περασμένη χρονιά και ή «ψαλιδίστηκε» το ποσό του επιδόματος που τους αναλογεί ή «έχασαν» το δικαίωμα στο επίδομα τέκνων.

Έτσι, στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2022 είναι υψηλότερο σε σχέση με το φορολογικό έτος 2021 και εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να συμψηφιστεί με το δικαιούμενο μέχρις εξοφλήσεως του ή να απορριφθεί τελικά η αίτηση για το επίδομα έτους 2022 και το ήδη καταβληθέν ποσό να θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν και θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΠΕΚΑ.

Αν πάλι κάποιος φορολογούμενος έλαβε τις πρώτες διμηνιαίες δόσεις του 2022 και μετά την υποβολή του φετινού Ε1 διαπίστωσε πως δεν δικαιούται το επίδομα παιδιού, θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό που εισέπραξε.

Συγκεκριμένα, η/οι χορηγηθείσα/ες δόση/εις θεωρείται/ούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και θα πρέπει να επιστραφεί/ουν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς Αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477), με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ και του νομού κατοικίας. Αντίγραφο του παραστατικού – καταθετηρίου, πρέπει να σταλεί στον ΟΠΕΚΑ. Στοιχεία επικοινωνίας ανά Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ θα βρείτε στην σελίδα της Επικοινωνίας της εφαρμογής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν οικογένεια είναι ότι οι αιτήσεις επιδόματος παιδιού Α21 των προηγούμενων ετών εκκαθαρίζονται πριν από κάθε νέα πληρωμή, με βάση τη τελευταία φορολογική δήλωση για το κάθε αντίστοιχο έτος (αρχική ή τροποποιητική). Έτσι,

 • Εφόσον έχει αλλάξει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα (π.χ. υποβλήθηκε τροποποιητική Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος) για κάποιο έτος, το επίδομα παιδιού επαναϋπολογίζεται με βάση την τελευταία τροποποίηση της ΔΦΕ του έτους αυτού.
 • Εφόσον αρχικά χορηγήθηκε στον δικαιούχο μεγαλύτερο ποσό και με τον επαναϋπολογισμό προκύπτει ότι δικαιούται μικρότερο, η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών, θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και συμψηφίζεται με τις επόμενες πληρωμές.
 • Σε περίπτωση που αρχικά χορηγήθηκε μικρότερο ποσό και με τον επανυπολογισμό προκύπτει δικαίωμα για μεγαλύτερο, το ποσό της διαφοράς καταβάλλεται αναδρομικά.

ENIKOS

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα