Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Διονύση Ζακυνθινού

Ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές, γνωρίζοντας φυσικά ότι δεν μπορεί να τις επιβάλει και μη επιθυμώντας στην πραγματικότητα τη διεξαγωγή τους.

Είναι θεμιτό για την αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχει το πάνω χέρι στο πολιτικό παιχνίδι και ως εκ τούτου είναι σε θέση ισχύος.
Με τα ισχύοντα δεδομένα, το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν συνάδει με την κοινή πολιτική λογική. Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του υπολείπεται κατά πολύ της Νέας Δημοκρατίας, κατά μέσο όρο δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
Καθώς καμία σφυγμομέτρηση δεν δείχνει την ανάκαμψη του, στο εύλογο ερώτημα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έφερε αέρα ανανέωσης και ενδυνάμωσης στη Χαριλάου Τρικούπη.
Διότι επίσης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μετά από την αλλαγή στην ηγεσία του, το ΚΙΝΑΛ «τσιμπάει» προς τα πάνω με διψήφια ποσοστά. Επομένως, είναι προφανές ότι αν αυτή η τάση παγιωθεί ως δυναμική, η Κουμουνδούρου θα δει την πρωτοκαθεδρία της στον χώρο της Κεντροαριστεράς να αμφισβητείται.
Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υψώνει τους τόνους έναντι της κυβέρνησης, επιλέγοντας την πόλωση που ενισχύει ως επί το πλείστον τα κόμματα εξουσίας εις βάρος των μικρότερων. Και το αίτημα του για πρόωρες εκλογές υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό, πέραν του ότι επιχειρεί έτσι να δείξει ποιος είναι το «αφεντικό» στην Κεντροαριστερά.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου δεν έχει βρει ακόμη τα αντιπολιτευτικά πατήματα της, δεν έχει αποκτήσει ακόμη σταθερό αντιπολιτευτικό βηματισμό.
Τούτων δοθέντων, καθώς το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να μην έχει (ουσιαστικό) αντίπαλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να πάει πρόωρες εκλογές.
Ως εκ τούτου, η στάση του Μεγάρου Μαξίμου, που αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, είναι ειλικρινής, πέραν του ότι μια πρόωρη εκλογολογία θα έβλαπτε σοβαρά την χώρα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement