Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Να στηριχτούν άμεσα οι αγρότες

Published

on

THΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ (*)
Το τέλος μιας ομολογουμένως δύσκολης χρονιάς όπου τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (παγετούς, καύσωνες, βροχοπτώσεις κ.α.) οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια που διαπιστώνουν οι αγρότες προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Πλέον, στα χωριά της Αχαϊας, μιλούν για εκτίναξη του κόστους παραγωγής και εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις.
Βασικός λόγος των διαμαρτυριών είναι το κόστος της άρδευσης και συγκεκριμένα οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Αγρότες απ’ όλη την Αχαΐα, με τους οποίος συνομίλησα, μου ανέφεραν ότι το κόστος στο ρεύμα που χρησιμοποιούν για την άρδευση μέσω γεωτρήσεων, υπερβαίνει σημαντικά αυτό που ανέμεναν.
Το φετινό καλοκαίρι, τουλάχιστον στον κάμπο της Δυτικής Αχαϊας, χαρακτηρίστηκε από συχνές και πολυήμερες περιόδους καύσωνα, οπότε κάποια αύξηση στο κόστος της άρδευσης, είναι εύλογη.
Όμως, η επιβάρυνση που διαπίστωσαν είναι μεγαλύτερη από την φυσιολογική και προκύπτει από την προσθήκη δυσανάλογα μεγάλων ποσών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως “ρήτρα αναπροσαρμογής” για το αγροτικό ρεύμα, γεγονός που εκτοξεύει το απαιτητό ποσό προς πληρωμή.
Επιπρόσθετα, υφίστανται διαμαρτυρίες για την απότομη αύξηση στο κόστος των αγροτικών εφοδίων καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ακόμα και κατά 100%.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δεν αρκούν, αλλά επιβάλλεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να συμπιεστεί η συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία θέτει σε επισφάλεια την αγροτική παραγωγή στη χώρα.
Άλλωστε οι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της επέλασης του Covid θα πρέπει να οδηγήσουν στην αναγνώριση της αξίας της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στην ενδυνάμωσή της με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο.

(Καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, Υποψήφια Βουλευτής Αχαϊας, ΚΙΝ.ΑΛ.)

Ροή ειδήσεων

Advertisement