Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πλήγμα για τους ανασφάλιστους-Δεν θα έχουν πρόσβαση στο ιδιωτικό σύστημα υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, οι οποίοι από τις αρχές του έτους δεν θα έχουν πρόσβαση στο ιδιωτικό σύστημα υγείας παρά μόνο στο δημόσιο, το οποίο εν μέσω πανδημίας ασφυκτιά, ανέδειξαν τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας και οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών και χρόνιων πασχόντων.

«Αυτή η απόφαση μας γυρίζει πίσω, θέλουμε να αποσυρθεί» δήλωσαν με μια φωνή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, τονίζοντας πως ήδη συγκεντρώνουν υπογραφές διαμαρτυρίας.
Το μέλος της ΕΙΝΑ και Δ/ντής του Κ.Υ. Κάτω Αχαΐας Τάσος Γιακουμής ανέφερε τα εξής: «Τα Κέντρα Υγείας αυτή την περίοδο είναι πολύ λαβωμένα λόγω της πανδημίας. Ένα μεγάλο κομμάτι των γιατρών και του προσωπικού ασχολείται με τον εμβολιασμό, που σημαίνει ότι πάρα πολλά τακτικά ραντεβού δεν γίνονται. Ήδη το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα για ένα χρόνο, έχει 17.500 ραντεβού λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας μένουν εκτός από το ιδιωτικό σύστημα υγείας αλλά και από το δημόσιο. Δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά την ίδια διαδικασία. Θέλουμε οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα επιλογής του γιατρού τους, να μπορούν να γράψουν τα φάρμακά τους και να μην κινδυνεύσει η υγεία τους”.

Η Μαργαρίτα Καραγιώργου – Λάζαρη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, τόνισε: «Λέμε όχι στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Δεν προσφερόμαστε για κοινωνική ευθανασία» σημειώνοντας πως «ο δείκτης πολιτισμού ενός κράτους αναγνωρίζεται και αξιολογείται από το πώς η πολιτεία συμπεριφέρεται στα άτομα με αναπηρία και στους χρόνιους πάσχοντες».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα Αχαΐας Νίκη Καρακάση σημείωσε: «Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα χάσουν τον γιατρό τους, δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν ούτε τα φάρμακά μας. Στα νοσοκομεία λόγω Covid -19 για να βρούμε ραντεβού πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες…»

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα Αχαΐας Ανδρομάχη Σαλαμαλίκη, συμπλήρωσε: «Αυτή η απόφαση θα διαλύσει τα ανασφάλιστα άτομα, τα οποία θα αναγκάζονται να μεταβούν σε διαλυμένες δημόσιες δομές λόγω της πανδημίας. Ζητάμε από τον Υπουργό να επαναφέρει την κανονικότητα στους ασθενείς, γιατί δεν είμαστε αριθμοί αλλά άνθρωποι».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Αχαΐας «Άλμα Ζωής» Αγγελική Στεφανάκη υπογράμμισε: «Το Δημόσιο Σύστημα ασφυκτιά λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει προσωπικό για να εξυπηρετήσει τους ανασφάλιστους. Στην ουσία χάνεται ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, του να έχουν πρόσβαση όλοι στην Υγεία, χωρίς προσχώματα».

Η κα Χριστοπούλου, από τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω» ανέφερε: «Οι ανασφάλιστοι πολίτες αποκλείονται από την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Οφείλουμε να προστατεύουμε το δικαίωμα της πρόσβασης των πολιτών στην υγεία».

Για «ολική επαναφορά στο 2011» έκανε λόγω η Μαρία Βουτυράκη, εκπρόσωπος του Κοινωνικού Φαρμακείου, σημειώνοντας ότι «αυτή η ρύθμιση γίνεται με πρόσχημα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η απόφαση είναι ένα πρόσχημα που θα δυσχεράνει τους ανασφάλιστους αλλά και τη λειτουργία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι θα βρεθούν σε πάρα πολύ δύσκολη».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης του ΠΓΝΠ και δημοτική σύμβουλος Πατρέων Ιουλία Συροκώστα προσέθεσε τα εξής «Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που ζούμε λόγω της πανδημίας και της πίεσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά και ενόψει του 5ου κύματος λόγω της «Ομικρον» είναι άκαιρη αυτή η απόφαση. Οι χρόνιοι πάσχοντες θα πρέπει να έχουν τον γιατρό τους και την περίθαλψη που τους αξίζει. Δεν μπορεί να χάνεται η σχέση του γιατρού με τον ασθενή του. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον γιατρό του».

Ροή ειδήσεων

Advertisement