Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έρχονται περιοριστικά μέτρα μετά τις γιορτές για την ανακοπή της επέλασης της Omicron

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Omicron, που αναμένεται ότι θα καταστεί κυρίαρχη το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας αναμένεται ότι θα τεθούν σε ισχύ μετά τις γιορτές.

Την επιβολή μέτρων προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο βήμα της Βουλής. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η επιτροπή των ειδικών συνεδρίαζε, για να καταλήξει στα μέτρα που θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση. Η μετάλλαξη έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υψηλή μεταδοτικότητά της θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα συστήματα Υγείας.

«Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης για να υπάρξει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων μετά τις εορτές. Θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα αλλά παρακολουθούμε την πανδημία» τόνισε ο κ. Πλεύρης, που κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των εορτών και στη συνέχεια να κάνουν το self test.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν τα νέα μέτρα μετά τις εορτές. Θα δούμε τι θα μας προτείνουν οι ειδικοί και τι θα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η βούληση είναι να γίνει το εορταστικό διάστημα με τα ισχύοντα μέτρα», διευκρίνισε.

Μάχη με τον χρόνο για τους εμβολιασμούς

Την ίδια ώρα, μάχη με το χρόνο δίνεται στο μέτωπο των εμβολιασμών, προκειμένου να υπάρχει το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη. «Κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν γίνει κυρίαρχη η μετάλλαξη Omicron- κάτι που θα συμβεί νομοτελειακά- είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί τρίτης δόσης» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στον γενικό πληθυσμό, το 70% έχει προγραμματίσει και την δεύτερη δόση ενώ το 66% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στον ενήλικο πληθυσμό το 75% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ενώ το 80% αναμένεται να κάνει και την 2η δόση. Μετά το μέτρο της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών το ποσοστό αυξήθηκε από το 81% στο 87% ενώ περίπου 4 εκατ. πολίτες από περίπου 5,7 εκατ, δικαιούχων έχουν προγραμματίσει ή έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Εκτός νοσοκομείων οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έως 31 Μαρτίου

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Yγείας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται το μέτρο της αναστολής των υγειονομικών -δηλαδή των γιατρών, των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων- εκτός ΕΣΥ μέχρι 31 Μαρτίου.

«Η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί εως 31 Μαρτίου του 2022» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί».

 «Η πανδημία δείχνει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό. Η πανδημία δείχνει ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και εξετάζεται αν αυτοί που θα παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Άρα όσοι είναι σε αναστολή να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή αλλά επιπλέον εξετάζεται ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη παράταση αλλά να πρέπει να εμβολιαστούν αλλιώς δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ», σημείωσε.

«Όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να εμβολιαστεί. Το μέτρο αυτό θα παραμείνει και είναι υπό εξέταση να παραμείνει και μετά. Συνεπώς εντός του τριμήνου όλοι αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν δεν το κάνουν θα θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ΕΣΥ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement