Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Απόφαση-σταθμός για τη συνεπιμέλεια τέκνων-Τι δηλώνει στη «Γ» ο Πατρινός δικηγόρος Δημήτρης Γκαβέρας που χειρίστηκε την υπόθεση

Published

on

Η πρώτη οριστική απόφαση συνεπιμέλειας τέκνων εκδόθηκε στη χώρα και αποτελεί σταθμό για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την από κοινού ανατροφή των παιδιών από τους δύο γονείς.

Την υπόθεση χειρίστηκε η πατρινή δικηγορική εταιρεία PG Global Legal Services του Δημητρίου Γκαβέρα, δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, υποψήφιου Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών και οι συνεργάτες του, Νικόλαος Γεωργίου, Δημήτριος Πεγλερίδης και Ελευθερία Παπαδογιάννη.
Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου (με υπ’ αριθ. 160/2021) που αφορά στις διατάξεις του Νέου Οικογενειακού Δικαίου.

ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ, ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, τελείται η ανάθεση της επιμέλειας των ανήλικων τέκνων των διαδίκων από κοινού σε αμφότερους τους γονείς, η εναλλασσόμενη διαμονή αυτών στις οικίες των γονέων και ο επιμερισμός των διατροφικών εξόδων αυτών. Σημειωτέον, γίνεται υπολογισμός των μηνιαίων εξόδων των τέκνων στα οποία ο πατέρας θα συμμετέχει ποσοστικά αντίστοιχα με τις ημέρες επικοινωνίας που έχει. Επιπλέον, συνυπολογίζονται οι ημέρες διαμονής των τέκνων με τον πατέρα τους και η απομείωση της συμμετοχής αυτού στις διατροφικές ανάγκες των τέκνων.

«ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΣ»

«Η ως άνω Απόφαση αποτελεί μία πολύ σημαντική επιτυχία της δικηγορικής μας εταιρείας, η οποία συμβάλλει ενεργά στην διαμόρφωση της νέας νομολογιακής πρακτικής στη χώρα μας, αναφορικά με τα ζητήματα επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων. Ουσιαστικά, ανοίγει τον δρόμο σε όλους εκείνους του γονείς οι οποίοι, αν και θα έπρεπε να έχουν λόγο στην ανατροφή των παιδιών τους, δυστυχώς λόγω του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου αδυνατούσαν να ασκήσουν εν τοις πράγμασι τα γονεϊκά τους καθήκοντα, τα δε τέκνα δέχονταν μονομερή επιρροή και δεν απολάμβαναν τα ευεργετήματα της από κοινού και εξίσου ανατροφής τους και από τους δύο γονείς. Πλέον, και με την καθοριστική προσωπική μας συμβολή στη διαμόρφωση του νέου αυτού χάρτη, ο κάθε γονέας έχει ρεαλιστικά τη δυνατότητα να διεκδικήσει την αναγνώριση του δικαιώματός του, να συμβάλει ενεργά στην ανατροφή του παιδιού του, στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του και στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων του. Το δικαίωμα της επιμέλειας δεν είναι πλέον μονομερές. Ασκείται από κοινού και εξίσου, αφού έκαστος γονέας συμβάλλει διαφορετικά στην ανατροφή του παιδιού του και του χαρίζει στοιχεία μοναδικά και μη αναπληρούμενα από τον έτερο γονέα», σημειώνει στη «Γ» ο κ. Γκαβέρας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement