Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, απέρριψε σύμφωνα με πληροφορίες, τις εφέσεις που είχαν ασκηθεί κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών, για την πολύκροτη υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών είχε γίνει στις 15 Νοεμβρίου με τους συνηγόρους να εξηγούν στο Δικαστήριο με νομικά επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους άσκησαν εφέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι είχαν ασκήσει έφεση 16 από τους 87 παραπεμπόμενους βάσει του βουλεύματος, για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος με διαφοροποίηση στη συμμετοχή της πράξης του καθενός από τους κατηγορούμενους (ηθική αυτουργία, συναυτουργία, συνέργεια σε απιστία).
Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών εκδόθηκε έναν χρόνο πριν και οι 16 από τους συνολικά 87 εμπλεκόμενους άσκησαν έφεση, δικαίωμα που τους παρείχε ο νόμος, επικαλούμενοι νομική ακυρότητα που βασίζεται στο σκεπτικό ότι δεν προσδιορίζεται επακριβώς το ύψος της βεβαίας ζημίας που φέρεται να υπέστη η Τράπεζα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς επίσης πως δεν στοιχειοθετείται ο δόλος της πράξης.
Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2021 ο Εισαγγελέας Εφετών Πάτρας που χειρίστηκε την υπόθεση, εισηγήθηκε την απόρριψη των εφέσεων ως νομικά αβάσιμων. Πλέον, κλείνοντας το δικαστικό έτος το Συμβούλιο Εφετών συνεδρίασε προχθές ενώ το βούλευμα δημοσιεύθηκε και αναμένεται να κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Όσοι άσκησαν έφεση έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασκήσουν αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Πάτρας. Αφότου τελεσιδικήσουν οι όποιες νομικές ενέργειες, θα γίνει ο προσδιορισμός της δίκης και η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο.
Υπενθυμίζουμε ότι στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πάτρας εξειδικεύονταν οι κατηγορίες για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους, ανάμεσά τους 16 άτομα τα οποία είχαν διατελέσει μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των Ελεγκτικών Επιτροπών, καθώς επίσης και 40 πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας και δανειολήπτες.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου οι προτάσεις παραπομπής, αφορούσαν-μεταξύ άλλων- τα εξής αδικήματα:
1) Απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, στην οποία η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
2) Ηθική αυτουργία σε απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, τελεσθείσα και με παραλείψεις.
Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη ήταν και η Εισαγγελική πρόταση που είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάιο στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πατρών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement