Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τεστ – Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Kυκλώνει τη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον και το 2022 θα μας κάνει ποδαρικό με νέα μέτρα, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να τεθούν σε ισχύ λίγο νωρίτερα δηλαδή από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή προσπαθώντας να προλάβουν τα χειρότερα, δεδομένου ότι οι αντοχές του ΕΣΥ δοκιμάζονται καθημερινά.

Ήδη όλη η δραστηριότητα των πολιτών συνοδεύεται από τη γενικευμένη χρήση μάσκας, γεγονός ενδεικτικό της επικινδυνότητας της κατάστασης, καθώς η υπερμεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής αυξάνει εκθετικά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου

Testing πριν από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ανήμερα Χριστούγεννα σήμερα και οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι απαιτείται προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος από τους πολίτες για να συμμετέχουν στο εορταστικό τραπέζι. Και αυτό αποτελεί μεν ισχυρή σύσταση, ωστόσο οι επαφές στο οικογενειακό τραπέζι με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους απαιτούν αυξημένη προσοχή, καθώς ο κίνδυνος μολύνσεων καραδοκεί. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, αποφασίστηκε και η διανομή δύο δωρεάν self test για όλους του πολίτες άνω των 5 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μια επιστημονική μελέτη για την ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, αλλά θα προστατευτούν από τη νοσηλεία.

Σαρωτικοί έλεγχοι – το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται στους δρόμους διενεργώντας ελέγχους για την πιστή τήρηση των μέτρων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους χώρους εστίασης, τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα. Για το λόγο αυτό 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός κάθε μέρα και καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των περιορισμών που επιβλήθηκαν υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον. Κλιμάκια αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες, έχουν εντολές να διενεργούν ελέγχους πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο στο αν τηρούνται οι κανόνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όσο και για τη χρήση μάσκας κατά την προσέλευση των πελατών στα κέντρα.

Έρχονται νέα μέτρα στη διασκέδαση

Την αποδοτικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από χθες θα εκτιμήσει η επιτροπή των ειδικών την προσεχή Δευτέρα και σε συνδυασμό με το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις πρώτες γιορτινές μέρες, τη χαλάρωση και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, αναμένεται να εισηγηθεί το νέο πλέγμα των μέτρων, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να προαναγγέλλει παρεμβάσεις χρονικής διάρκειας 15 ημερών στον χώρο της διασκέδασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί έχουν προτείνει:

· Αλλαγή ωραρίου σε εστίαση – νυχτερινά κέντρα, τα οποία θα κλείνουν 23.00 ή τα μεσάνυχτα, όπως είχε εφαρμοστεί ξανά.

· Μείωση του επιτρεπόμενου ορίου των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο

· Απαγόρευση όρθιων πελατών στα κέντρα διασκέδασης

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης αλλά η βραδινή διασκέδαση» επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement