Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Νέα μέτρα: Γιατί θα ισχύουν από 3 Ιανουαρίου κι όχι νωρίτερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το σκεπτικό πίσω από την λήψη της απόφασης για νέα μέτρα κατά του κορονοϊού με ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου του 2022 και όχι νωρίτερα ανέλυσε ο επίκουρος καθηγητής ιολογιας του ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει η Όμικρον δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας» εξήγησε για τα νέα μέτρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο καθηγητής και συνέχισε λέγοντας ότι «ήδη, μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης Δ και Β. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας τωρινά επίπεδα».

Τα νέα μέτρα και η μετάλλαξη Όμικρον
Σημαντικός παράγοντας, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, αποτελεί και η μελέτη σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον σε αντιδιαστολή με την Δέλτα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δηλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».

Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι αναμένεται μια αύξηση με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων με ενδεικτικό νούμερο τις 12.000, αριθμός που μπορεί να καταγραφεί ακόμα και την Τρίτη, 28.12.2021.

Ροή ειδήσεων

Advertisement