Connect with us

Ελλάδα

Νέα μέτρα: Περιμένουν τις εισηγήσεις των ειδικών στο Μαξίμου

Published

on

Ώρα 12:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση των ειδικών για να αξιολογήσουν τα μέτρα που ισχύουν από την παραμονή των Χριστουγέννων και να κάνουν τις εισηγήσεις τους για τα όσα έρχονται ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Πριν στο τραπέζι των ειδικών «πέσουν» τα νέα μέτρα που δεν αποκλείεται να ισχύσουν ακόμη και πριν από την Πρωτοχρονιά, όπως άφησε ανοιχτό ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα τελευταία δεδομένα εξετάστηκαν στην καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι συνεργάτες του και ειδικοί εξέτασαν (σ.σ. Θάνος Πλεύρης και Σωτήρης Τσιόδρας ήταν παρόντες) όχι μόνο τα όσα προέκυψαν από τους ελέγχους την παραμονή και ανήμερα των Χριστούγεννα, αλλά και τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας και δη της μετάλλαξης Όμικρον.

Αν και ο Θάνος Πλεύρης άφησε τα πάντα ανοιχτά, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι «σκληρά μέτρα» δεν θα ληφθούν πριν από την Πρωτοχρονιά. Ίσως να ληφθούν κάποια, συμπληρωματικά σε όσα ανακοινώθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά φαίνεται ότι το «κυρίως πακέτο» θα έρθει μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Τα σενάρια
Τα μέχρι στιγμής σενάρια δείχνουν πως έρχονται αλλαγές στη διασκέδαση και την εστίαση, στην τηλεργασία αλλά όχι στα σχολεία.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι, πριν από την Πρωτοχρονικά, να υπάρξουν αλλαγές σε εστιατόρια με μουσική, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, καθώς αυτοί είναι οι χώροι στους οποίους θα επικρατήσει συνωστισμός. Συζητείται να μπει και ωράριο, ξανά, και τα καταστήματα να κλείνουν είτε στις 23:00 είτε στις 24:00. Συζητείται και η μείωση των θαμώνων ανά τετραγωνικό μέτρο όπως και η απαγόρευση ορθίων

Αν πάντως ισχύσει αυτό, υπάρχει κι άλλος ένας φόβος: να κάνουν όσοι θα διασκέδαζαν στα καταστήματα που θα κλείσουν νωρίς, αλλαγή χρόνου στις πλατείες με αποτέλεσμα συνωστισμό.

Αν μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση δεν εφαρμοστούν ως τις 31 Δεκεμβρίου, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου.

Τα επιπλέον μέτρα τα οποία εισηγούνται οι ειδικοί στην κυβέρνηση για εφαρμογή μετά την Πρωτοχρονιά είναι:

Αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, στους οποίους σήμερα έχουν πρόσβαση με αρνητικό rapid test.
Αυξημένο testing για την προσέλευση στην εργασία μετά τις γιορτές.
Επέκταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 20% που ισχύει σήμερα στο 50% ή και 60%.
Επιστροφή στα θρανία επίσης με αυξημένο testing.
Κατάργηση των σχολικών εκδρομών.
Λειτουργία των γηπέδων με λιγότερους ή και θα καθόλου θεατές τα γήπεδα.

newsit.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement