Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Γιορτές με το… «κορωνοδελτίο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Χριστούγεννα 2021, με το «κορωνοδελτίο» σε πρώτο πλάνο, με πάνω από 6.500 κρούσματα και νέες απώλειες. Απώλειες που πλέον γίνονται γνωστές γιατί αφορούν ανθρώπους γνωστούς στις τοπικές κοινωνίες ή περιγράφουν οικογενειακά δράματα, με περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας να χάνουν τη ζωή τους.

Ας γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου, 12 μήνες πίσω. Στις 25 Δεκεμβρίου 2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 617 νέα κρούσματα, 470 διασωληνομένους και 50 θανάτους. Έναν χρόνο μετά, ανήμερα στα Χριστούγεννα του 2021, ο ΕΟΔΥ και πάλι, ανακοίνωσε 6.590 κρούσματα, 617 διασωληνομένους και 58 θανάτους.

Τι αποδεικνύεται από την πιο απλή σύγκριση αυτών των στοιχείων; Ότι λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» – αλλά και της «Όμικρον» τελευταία, που κατά την άποψή μας έχει ήδη εξαπλωθεί στη χώρα περισσότερο από όσο φαίνεται στα επίσημα στοιχεία μέχρι τώρα – έχουμε υπερδεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Όμως οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι δεν έχουν αντίστοιχη αύξηση. Και αυτό, προφανώς οφείλεται στους εμβολιασμούς. Γιατί, έναν χρόνο μετά, η κοινωνία μας είναι πολύ πιο ελεύθερη και τα άλλα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, αποστάσεις, κλπ) έχουν ατονήσει.

Και πάλι, όμως, μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι; Μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί και ενδεχομένως να γίνει ακόμα χειρότερη καθώς η «Όμικρον» θα πολλαπλασιάζεται; Προφανώς, όχι. Αντίθετα, πρέπει να προσπαθήσουμε να βάλουμε «χαλινάρι», αφού όσο τα κρούσματα θα ανεβαίνουν, τόσο περισσότεροι θα κινδυνεύουν. Με 7 εκατομμύρια διπλο-εμβολιασμένους, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια έχουν κάνει και την τρίτη δόση, στην Ελλάδα υπάρχουν κάπου 3-4 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ταλαιπωρηθούν από τον ιό και άλλοι τόσοι, που πρέπει να κερδίσουν χρόνο για να κάνουν την τρίτη δόση.

Δεν έχουμε την «πολυτέλεια» λοιπόν να το ρισκάρουμε πολύ. Και πάνω απ’ όλα, σε μία χώρα που όπως έχουμε γράψει ήδη θρηνεί την απώλεια μίας… πόλης σαν το Αίγιο, δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να χάνουμε ανθρώπους.

Μπήκαμε στην εβδομάδα της πρωτοχρονιάς. Και μπορεί μεν να ακολουθήσουν κάποια επιπλέον μέτρα από την επόμενη εβδομάδα, ακόμα και αυτή την εβδομάδα όμως, ας είμαστε πολύ προσεκτικοί. Κάποιες ώρες απροσεξίας, δεν αξίζουν το ρίσκο αρκετών ημερών ταλαιπωρίας και κινδύνου για την υγεία και τη ζωή…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement