Πέμπτη 26 Μαΐου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

H τραγική μοναξιά των ασθενών Covid-Γιατροί της πρώτης γραμμής μιλούν για το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας στα νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Είκοσι δύο μήνες πανδημία. Λείπουν μόνο δυο μήνες, για να ολοκληρωθούν δυο χρόνια εγκιβωτισμού της παγκόσμιας κοινότητας στον ασφυκτικό κλοιό του κορωνοϊού.

Πλησιάζει το τέλος του 2021. Χωρίς αισιόδοξα μηνύματα για το νέο έτος, αφού επαπειλεί τις ζωές μας ένα 5ο πανδημικό κύμα με «μποναμά» τη νέα παραλλαγή Όμικρον. ‘Άχθος Αρούρης, κατά την Ομηρική έκφραση “βάρος της γης” η πανδημία, πνίγει τις μικρές ελευθερίες της οικείας καθημερινότητας, τις επαφές των φιλικών συντρόφων, τις ομαδικές διασκεδάσεις ακόμα και την ανέφελη χαρά των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.
Πως βίωσαν όλους αυτούς τους μήνες οι γιατροί της πρώτης γραμμής τον πόλεμο κατά της covid-19; Ποιο το απόσταγμα των ατέλειωτων ωρών εμπειρίας; Των εφημεριών δίπλα στους αναπνευστήρες, δίπλα σε ανέλπιδα μόνους ετοιμοθάνατους ασθενείς; Ποιο το μήνυμα για το επικείμενο 5ο κύμα της Όμικρον και ποιες οι συμβουλές που μεταφέρουν, η Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων του ΠΓΝΠ, γενική γιατρός Ελένη Παυλίδου, οι επικ. Καθηγήτριες Παθολογίας Λοιμωξιολόγοι Καρολίνα Ακινόσογλου, Μαρία Λαγκαδινού και ο Παθολόγος και υποψήφιος Διδάκτορας Χρήστος Δάβουλος επικουρικός γιατρός στο ΠΓΝΠ;

Ελένη Παυλίδου: «Άσκηση πειθαρχίας οι γιορτές»
Στην ασφυκτική πίεση των εξαντλητικών ωραρίων που οδήγησε σε φαινόμενα πραγματικής αυταπάρνησης και αυτοθυσίας με ουσιαστική σύνδεση του προσωπικού, που λειτούργησε σαν αρραγής ομάδα στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού, εστίασε η Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων του ΠΓΝΠ γενική γιατρός Ελένη Παυλίδου. «Το μήνυμα SOS που εκπέμπεται από την εμπειρία στα Επείγοντα, είναι ότι για να ζήσουμε κάποτε ελεύθεροι από τον τρόμο και τις δεσμεύσεις της πανδημίας, ο τρόπος εξόδου είναι το σωτήριο δίπολο, εμβολιασμός και τήρηση των μέτρων», επισημαίνει, τονίζοντας ότι η εμπειρία οδηγεί σε αυτή την βεβαιότητα». Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι σαφής μέσα από την εμπειρία μας. «Μεγάλη μερίδα των ανεμβολίαστων έχουν τρομοκρατηθεί από την εσφαλμένη πληροφόρηση ή από την παρερμηνεία της υπερπληροφόρησης. Οι άνθρωποι φοβούνται. Τους κατανοώ, αλλά πρέπει να επικρατήσει η λογική, να εμπιστευτούν τους επιστήμονες και να σωθούμε όλοι μαζί, γιατί ο μαζικός εμβολιασμός δεν θα δώσει στο ιό χώρο για περαιτέρω μεταλλάξεις». Σε σχέση με την «Όμικρον» η κ Παυλίδου τονίζει ότι πρέπει να γίνεται αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Δυστυχώς όχι στις μαζικές συναθροίσεις, ακόμα και στις οικογενειακές συγκεντρώσεις χωρίς τεστ. Αυτές τις γιορτές πρέπει να είμαστε πολύ -πολύ προσεκτικοί».

Καρολίνα Ακινόσογλου: «Όλοι μαζί με αλληλεγγύη και μέτρα, θα νικήσουμε»
Στην άγνοια, την απειρία και το κενό οπλοστάσιο κατά του κορωνοϊού, που μετατρέπεται σταδιακά σε εμπειρία και εμπλουτισμό με νέα όπλα στην φαρέτρα που δημιουργούν πλέον ετοιμοπόλεμο μέτωπο επίθεσης κατά της νόσου covid -19, αποτυπώνει την παρούσα κατάσταση η επ. Καθηγήτρια Παθολογίας/ Λοιμωξιολόγος Καρολίνα Ακινόσογλου. «Να εκτιμούμε την κάθε μέρα που ζούμε, γιατί έχουμε περισσότερη δύναμη από όση φανταζόμαστε» είναι το μήνυμα αισιοδοξίας της κ. Ακινόσογλου, η οποία υπογραμμίζει: «Η ιατρική κοινότητα αρχικά αντιμετώπισε τον ιό με μεγάλη ανασφάλεια, επιστημονική περιέργεια και αβεβαιότητα γιατί ήταν παντελώς άοπλη. Ώρες ατέλειωτες και χιλιάδες περιστατικά προσέφεραν πολύτιμη εμπειρία αντιμετώπισης, ενώ η άοκνη και τεράστια προσπάθεια των ερευνητών προσέφερε τα εμβόλια που ο χρόνος απέδειξε την αποτελεσματικότητα τους. Όντως αναμένεται το κύμα της Όμικρον. Ας είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι και πιστεύω πως θα νικήσουμε».

Μαρία Λαγκαδινού: «Ασπίδα προστασίας: Εμβόλιο, μέτρα»
Στη φρίκη της απόλυτης μοναξιάς της νόσου, στην οδύνη για τον πολλαπλασιασμό των θυμάτων νέων από τη μετάλλαξη Δέλτα και στην ασπίδα προστασίας που αποτελεί ο συνδυασμός εμβολιασμού και μέτρων για την αντιμετώπιση της επικείμενης ‘Όμικρον είναι οι απαντήσεις – κλειδιά στα ερωτήματα της «Γ» της επ. Καθηγήτριας Παθολογίας, Λοιμωξιολόγου Μαρίας Λαγκαδινού. «Είναι εφιαλτικό να βιώνεις ως γιατρός τη μοναξιά του ασθενούς που μόνος του υποφέρει, χωρίς την παρουσία αγαπημένων προσώπων. Η covid-19 είναι μια νόσος τραγικά απάνθρωπη. Έχουμε βιώσει όλα τα κύματα της πανδημίας. Η μετάλλαξη Δέλτα ήταν μια σκληρή εμπειρία γιατί μας έφερε αντιμέτωπους με βαριά νόσηση νέων ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιαστεί και έφταναν στο χείλος του γκρεμού. Θρηνήσαμε θύματα. Στην αρχή της πανδημίας άοπλοι ουσιαστικά η ιατρική κοινότητα πειραματίζονταν στη θεραπεία έως ότου ήρθαν τα εμβόλια και η νόσος έγινε ξαφνικά αντιμετωπίσιμη. Οι εμβολιασμένοι αποδείχθηκε ότι αν νοσήσουν έχουν πολύ καλή πρόγνωση».
Καταλήγοντας η κ. Λαγκαδινού επισημαίνει, ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός και η αυστηρή τήρηση μέτρων αποτελούν ασπίδα προστασίας για την επερχόμενη Όμικρον. «Ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτές. Αποφυγή μαζικών συναθροίσεων γιατί η διασπορά απειλεί».

Χρήστος Δάβουλος: «Άμεσες προσλήψεις στο ΕΣΥ/ καθολικός εμβολιασμός»
Νόσο ιδιαίτερη και οδυνηρά μοναχική για τους ασθενείς που έχουν να παλέψουν τα συμπτώματα της νόσου και την απόλυτη μοναξιά. Δύσκολη και για τους γιατρούς που υφίστανται σωματική και ψυχολογική εξουθένωση από το βάρος της ευθύνης μιας επιτυχούς θεραπείας, τις ατέλειωτες ώρες εφημεριών αλλά και το ψυχολογικό κόστος της εικόνας των ασθενών που αναζητούν στήριγμα. «Ζητούν βοήθεια και πολλοί πεθαίνουν μόνοι. Πως να αντέξει ο γιατρός αυτές τις απάνθρωπες εικόνες»; διερωτάται ο Παθολόγος και υποψήφιος Διδάκτορας Χρήστος Δάβουλος επικουρικός γιατρός στο ΠΓΝΠ. Ο ίδιος επισημαίνει πως για να υπάρξει ανάσχεση στο 5ο κύμα χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός, απάλειψη του αντιεμβολιαστικού σκοταδισμού, μεθοδική φαρμακοεπαγρύπνιση, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, δωρεάν rapid test σε όλους τους εργαζόμενους, αύξηση γραμμών στα ΜΜΜ, επαναλειτουργία των μονάδων ιχνηλάτησης και μειωμένος αριθμός μαθητών στις τάξεις. «Για όλα αυτά χρειάζονται συλλογικές διεκδικήσεις. Άμεση προτεραιότητα στην ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας με αυξημένες προσλήψεις εξιδεικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Υπερβαίνουμε τα όρια μας. Εξαντλούμεθα. Συνάδελφος σκοτώθηκε λόγω μειωμένων ανακλαστικών από την υπερκόπωση. Εμβολιασμός, μέτρα η συνταγή».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στο ίδιο έργο θεατές στο Καραμανδάνειο

Ανεστάλησαν ξαφνικά χθες τα τακτικά χειρουργεία λόγω αναρρωτικής ενός εκ των αναισθησιολόγων – Δόθηκε άμεση λύση από τον ΥΠΕάρχη Γ. Καρβέλη με διπλή μετακίνηση γιατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Με… διπλή μετακίνηση αναισθησιολόγων λύθηκε άμεσα το πρόβλημα που ανέκυψε ξαφνικά χθες το πρωί και αποτέλεσε αιτία για την αναστολή των τακτικών ιατρείων στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας.

Με απόφαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη μετακινήθηκε αναισθησιολόγος από το ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Καραμανδάνειο για όσο καιρό απουσιάζει εξαιτίας αναρρωτικής άδειας ο γιατρός – αναισθησιολόγος που είχε αποσπαστεί για να καλύψει το κενό στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου της Πάτρας.

Την ίδια ώρα, την κενή θέση στον «Άγιο Ανδρέα» κλήθηκε να καλύψει αναισθησιολόγος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, προκειμένου να μην προκληθεί δυσλειτουργία στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Πάτρας.

Στο Καραμανδάνειο γιατροί και εργαζόμενοι δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς το Αναισθησιολογικό Τμήμα δεν είναι επανδρωμένο με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και τα προβλήματα είναι ήδη ορατά.

Το Νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά και από τις τέσσερις θέσεις αναισθησιολόγων το βάρος σηκώνουν στις πλάτες τους η Συντονίστρια Διευθύντρια, η οποία όμως έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για τη συνταξιοδότησή της και αναμένει την έκδοση του ΦΕΚ, και οι δύο αναισθησιολόγοι, οι οποίοι είχαν μετακινηθεί από τον «Αγ. Ανδρέα» και το ΠΓΝΠ, εφόσον η μόνιμη αναισθησιολόγος που υπηρετούσε στο Νοσοκομείο υπέβαλε την παραίτησή της και ήδη βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Το ξαφνικό πρόβλημα υγείας του αναισθησιολόγου απορρύθμισε την λειτουργία του Νοσοκομείου, με τον διοικητή του ιδρύματος Παύλο Αθανασόπουλο να αναστέλλει τα χθεσινά τακτικά χειρουργεία εφόσον αδυνατούσε να βγει το πρόγραμμα και της εφημερίας από την μοναδική επιμελήτρια Β΄ Αναισθησιολογίας.

Ο κ. Αθανασόπουλος ενημέρωσε άμεσα τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ο οποίος με απόφασή του μέσα σε λίγη ώρα, όρισε αναισθησιολόγο και από σήμερα θα βρίσκεται στο πόστο του προκειμένου να γίνουν τα τακτικά χειρουργεία στους μικρούς ασθενείς της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο Καραμανδάνειο διενεργούνται 1.800 χειρουργεία τακτικά και έκτακτα ετησίως σε μικρούς ασθενείς και εάν υπήρχε μια ακόμα πρόσθετη χειρουργική αίθουσα, θα γίνονταν περισσότερα καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιατρικών περιστατικών της ΝΔ Ελλάδας.

 

Β. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: «ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ  ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ»

Ο γιατρός – χειρουργός του Καραμανδανείου Βασίλης Αλεξόπουλος επισημαίνει στην «Γ» πως «ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα λύση και να προκηρύξει μόνιμες θέσεις αναισθησιολόγων. Δεν μπορεί να φθάνουμε στο σημείο να αναστέλλονται τακτικά χειρουργεία και να γίνονται μόνο τα επείγοντα, να ταλαιπωρούνται μικροί ασθενείς και οι γονείς τους, πολλοί εκ των οποίων έρχονται από μακριά και να μην δίνουν λύση στο πρόβλημά τους. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης του Νοσοκομείου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, χρειάζεται η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για να μην υποβαθμιστεί το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της ΝΔ Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι η συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα».

 

Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΜΕ»

Χθες ο δήμαρχος Πατρέων και πρόεδρος του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, Κώστας Πελετίδης σε δήλωσή του με αφορμή τη χθεσινή αναστολή των τακτικών ανέφερε τα εξής: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε! Ο Χειρουργικός Τομέας του Καραμανδανείου αδυνατεί να λειτουργήσει, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής, πρέπει τώρα να προσληφθούν αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο, με άμεση, κατεπείγουσα προκήρυξη των απαιτούμενων μόνιμων θέσεων εργασίας και με έλεγχο αποκλειστικά των τυπικών προσόντων των υποψηφίων. Τη Δευτέρα, που είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Καραμανδανείου με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα. Γκάγκα, το θέμα πρέπει να είναι ήδη λυμένο. Προγραμματίζουμε άμεσα κινητοποιήσεις, για να υπερασπιστούμε τη λειτουργία του μοναδικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου της περιοχής μας, ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας!».

 

 

 

 

Τηλεδιάσκεψη Γκάγκα με το  Διοικητικό Συμβούλιο τη Δευτέρα

Τα προβλήματα που ταλανίζουν το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Καραμανδανείου θα θέσουν επί τάπητος στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα την προσεχή Δευτέρα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του παιδιατρικού νοσοκομείου.

Αν και είχε αρχικά οριστεί συνάντηση δια ζώσης στο Υπουργείο στην Αθήνα, τελικά το Υπουργείο επέλεξε η συνάντηση να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 3:30 το μεσημέρι. Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα συνδεθούν με την Υπουργό από το Δημαρχείο και θα της εκθέσουν τα αιτήματά τους ζητώντας άμεσα λύσεις. Η κα Γκάγκα έχει ήδη διαβεβαιώσει τον κ. Καρβέλη πως η προκήρυξη των αναισθησιολόγων αποκλειστικά για το Καραμανδάνειο θα γίνει άμεσα και όλοι περιμένουν με αγωνία να βγει ο διαγωνισμός για να καλυφθεί το κενό με μόνιμο προσωπικό.

 

 

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

 

 

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Καλείται να πληρώσει 502 ευρώ με κοινωνικό τιμολόγιο!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ηλεκτρο-σοκ για 94χρονο συμπολίτη μας καθώς ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που καλείται να πληρώσει εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής καλείται να πληρώσει 520 ευρώ!

Πρόκειται για 94χρονο, ο οποίος διαμένει σε σπίτι 75 τετραγωνικών μέτρων στην Πάτρα, έχει κοινωνικό τιμολόγιο και το προηγούμενο δίμηνο – όπως είχε γράψει η «Γ»- είχε κληθεί να πληρώσει 650 ευρώ, δηλαδή 30 ευρώ πάνω από τη σύνταξή του!

«Σε ένα τετράμηνο ο ηλικιωμένος συμπολίτης μας έχει καταβάλλει 1.200 ευρώ μόνο για το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Πώς θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος; Πώς θα αγοράσει τα φάρμακά του και θα καλύψει τις απόλυτα βασικές του ανάγκες» διερωτάται ο συμπολίτης μας λογιστής Δημήτρης Μπόκαρης, ο οποίος αναδεικνύει μέσω της «Γ» την πτυχή ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου για την κοινωνία μας ζήτημα.

«Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Πόση, άραγε, θα είναι η επιστροφή που θα του εγκριθεί; Θα καλυφθεί αυτό το μεγάλο ποσό για έναν συμπολίτη μας που έχει ήδη ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. Και δεν είναι η μοναδική κραυγαλέα περίπτωση στην περιοχή μας», προσθέτει ο κ. Μπόκαρης, τονίζοντας πως πολλοί αδυνατούν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη εξαιτίας του κόστους που απαιτείται.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πρεμιέρα με Σαίξπηρ-Το έργο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» παρουσιάζει από σήμερα το Άρμα Θέσπιδος τους ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διοργανώνει και αυτή τη χρονιά καλοκαιρινή περιοδεία στην ευρύτερη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την ΠΕΔ ΔΕ.

Πρόκειται για ένα ερωτικό παιχνίδι παρεξηγήσεων και  ανατροπών, που συμβαίνει ανάμεσα σε τέσσερις νέους που κρύβονται στο δάσος. Ένα παιχνίδι που τα νήματά του, αριστοτεχνικά κινεί ο μεγάλος ελισαβετιανός συγγραφέας και στο οποίο εμπλέκονται ξωτικά, δαιμόνια, ο βασιλιάς , η βασίλισσα, και νεαροί Αθηναίοι. Ένα από τα πιο γνωστά  και πολυδιάστατα έργα του Σαίξπηρ με αναγεννησιακά στοιχεία, θα κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας, στις 21:30.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, Σκηνοθεσία- Διασκευή- Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος, Σκηνογραφία ενδυματολογία: Κέννυ Μακλέλλανμ, Μουσική σύνθεση: Διονύσης Μπάστας, Κινησιολογία: Ειρήνη Αποστολάτου, Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας, Κινησιολογία: Ειρήνη Αποστολάτου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Θοδωρής Βράχας, Ελίνα Σταμοπούλου, Σταυρούλα Τσιάμη, Γιάννης Γιαραμαζίδης.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ, Φοιτητικό, Μαθητικό, ΑΜΕΑ, Ανέργων 8 ευρώ, Καθηγητές και μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου, κέντρο κακοποιημένων

γυναικών, φοιτητές θεατρικών σπουδών και ηθοποιοί του ΣΕΗ –Ατέλεια

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/dipethe-patras-oneiro-kalokairinis-nyxtas/

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων -Τηλέφωνο ταμείου: 2610 273613.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Αύριο 21.30, Παρασκευή 27 Μαΐου 21.30, Σάββατο 28 Μαΐου 21.30, Κυριακή 29 Μαΐου 20.00, Τρίτη 31 Μαΐου 21.30. Το θέατρο πηγαίνει στο λαό, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο χωριό. Αυτό είναι το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ, γι’ αυτόν το σκοπό δημιουργήθηκε, αυτό έκανε με συνέπεια έξι χρόνια, γι’ αυτό αγαπήθηκε και έγινε απαραίτητο. Έδωσε θέατρο εκεί που δεν είχε ξαναπάει παράσταση, ζωντάνεψε τα βραδινά των χωριών, προσέφερε χαμόγελο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ήταν μία έκπληξη με το υψηλού επιπέδου θέατρο σε μη θεατρικούς χώρους. Με κοινωνική ευαισθησία, είχε ως πρώτη προτεραιότητα τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ιδρύματα, φυλακές, οικονομικά αποκλεισμένους, αυτούς για τους οποίους το θέατρο και η ψυχαγωγία είναι «θεραπευτικά». Με επιλογές έργων κλασικών και αναγνωρισμένων, προσπάθησε να δώσει ό,τι πιο ποιοτικό, πιο διασκεδαστικό, ψυχαγωγικό και μορφωτικό στον απλό κόσμο της δουλειάς και της δημιουργίας, γιατί το αξίζει. Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας εκπληρώνει πια τον ρόλο του και ως περιφερειακό θέατρο, το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ πορεύεται «απαιτητικά» για να γίνει θεσμός», ανέφερε ο Πέτρος Βάης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης, Χρήστος Στρέπκος τόνισε πως «με το έργο του Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, διασκευασμένο για πέντε ηθοποιούς, το Άρμα Θέσπιδος περιοδεύει και φέτος με στόχο τη μεστή ψυχαγωγία του κοινού.

Κάνοντας έρευνα κατά την διάρκεια των προβών, ενεργητική ανάλυση του κειμένου,

αυτοσχεδιασμούς και φυσικά, όπου το απαιτούσε το έργο,  αυστηρό  στυλιζάρισμα,

η παράσταση μας σκοπεύει να βάλει φωτιά στα κλισέ και ο λόγος του Σαίξπηρ να

φτάσει με τον πιο απλό και όμορφο τρόπο στο κοινό. Η ανιδιοτελής ρομαντική αγάπη  που μας προτείνει το « ‘Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»   μοιάζει με ελιξίριο που θα μας  θεραπεύσει από  τον  κυνισμό  και το ναρκισσισμό που – μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα- έχει πια περάσει παντού στη ζωή μας. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που πηγαίνουμε με το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στα χωριά, ένα από τα κορυφαία έργα της κλασικής δραματουργίας. Και ο Σαίξπηρ είναι σίγουρα ο πιο πολύτιμος φίλος και συνεργάτης στο καλλιτεχνικό μας εγχείρημα».

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα