Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

H τραγική μοναξιά των ασθενών Covid-Γιατροί της πρώτης γραμμής μιλούν για το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας στα νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Είκοσι δύο μήνες πανδημία. Λείπουν μόνο δυο μήνες, για να ολοκληρωθούν δυο χρόνια εγκιβωτισμού της παγκόσμιας κοινότητας στον ασφυκτικό κλοιό του κορωνοϊού.

Πλησιάζει το τέλος του 2021. Χωρίς αισιόδοξα μηνύματα για το νέο έτος, αφού επαπειλεί τις ζωές μας ένα 5ο πανδημικό κύμα με «μποναμά» τη νέα παραλλαγή Όμικρον. ‘Άχθος Αρούρης, κατά την Ομηρική έκφραση “βάρος της γης” η πανδημία, πνίγει τις μικρές ελευθερίες της οικείας καθημερινότητας, τις επαφές των φιλικών συντρόφων, τις ομαδικές διασκεδάσεις ακόμα και την ανέφελη χαρά των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.
Πως βίωσαν όλους αυτούς τους μήνες οι γιατροί της πρώτης γραμμής τον πόλεμο κατά της covid-19; Ποιο το απόσταγμα των ατέλειωτων ωρών εμπειρίας; Των εφημεριών δίπλα στους αναπνευστήρες, δίπλα σε ανέλπιδα μόνους ετοιμοθάνατους ασθενείς; Ποιο το μήνυμα για το επικείμενο 5ο κύμα της Όμικρον και ποιες οι συμβουλές που μεταφέρουν, η Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων του ΠΓΝΠ, γενική γιατρός Ελένη Παυλίδου, οι επικ. Καθηγήτριες Παθολογίας Λοιμωξιολόγοι Καρολίνα Ακινόσογλου, Μαρία Λαγκαδινού και ο Παθολόγος και υποψήφιος Διδάκτορας Χρήστος Δάβουλος επικουρικός γιατρός στο ΠΓΝΠ;

Ελένη Παυλίδου: «Άσκηση πειθαρχίας οι γιορτές»
Στην ασφυκτική πίεση των εξαντλητικών ωραρίων που οδήγησε σε φαινόμενα πραγματικής αυταπάρνησης και αυτοθυσίας με ουσιαστική σύνδεση του προσωπικού, που λειτούργησε σαν αρραγής ομάδα στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού, εστίασε η Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων του ΠΓΝΠ γενική γιατρός Ελένη Παυλίδου. «Το μήνυμα SOS που εκπέμπεται από την εμπειρία στα Επείγοντα, είναι ότι για να ζήσουμε κάποτε ελεύθεροι από τον τρόμο και τις δεσμεύσεις της πανδημίας, ο τρόπος εξόδου είναι το σωτήριο δίπολο, εμβολιασμός και τήρηση των μέτρων», επισημαίνει, τονίζοντας ότι η εμπειρία οδηγεί σε αυτή την βεβαιότητα». Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι σαφής μέσα από την εμπειρία μας. «Μεγάλη μερίδα των ανεμβολίαστων έχουν τρομοκρατηθεί από την εσφαλμένη πληροφόρηση ή από την παρερμηνεία της υπερπληροφόρησης. Οι άνθρωποι φοβούνται. Τους κατανοώ, αλλά πρέπει να επικρατήσει η λογική, να εμπιστευτούν τους επιστήμονες και να σωθούμε όλοι μαζί, γιατί ο μαζικός εμβολιασμός δεν θα δώσει στο ιό χώρο για περαιτέρω μεταλλάξεις». Σε σχέση με την «Όμικρον» η κ Παυλίδου τονίζει ότι πρέπει να γίνεται αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Δυστυχώς όχι στις μαζικές συναθροίσεις, ακόμα και στις οικογενειακές συγκεντρώσεις χωρίς τεστ. Αυτές τις γιορτές πρέπει να είμαστε πολύ -πολύ προσεκτικοί».

Καρολίνα Ακινόσογλου: «Όλοι μαζί με αλληλεγγύη και μέτρα, θα νικήσουμε»
Στην άγνοια, την απειρία και το κενό οπλοστάσιο κατά του κορωνοϊού, που μετατρέπεται σταδιακά σε εμπειρία και εμπλουτισμό με νέα όπλα στην φαρέτρα που δημιουργούν πλέον ετοιμοπόλεμο μέτωπο επίθεσης κατά της νόσου covid -19, αποτυπώνει την παρούσα κατάσταση η επ. Καθηγήτρια Παθολογίας/ Λοιμωξιολόγος Καρολίνα Ακινόσογλου. «Να εκτιμούμε την κάθε μέρα που ζούμε, γιατί έχουμε περισσότερη δύναμη από όση φανταζόμαστε» είναι το μήνυμα αισιοδοξίας της κ. Ακινόσογλου, η οποία υπογραμμίζει: «Η ιατρική κοινότητα αρχικά αντιμετώπισε τον ιό με μεγάλη ανασφάλεια, επιστημονική περιέργεια και αβεβαιότητα γιατί ήταν παντελώς άοπλη. Ώρες ατέλειωτες και χιλιάδες περιστατικά προσέφεραν πολύτιμη εμπειρία αντιμετώπισης, ενώ η άοκνη και τεράστια προσπάθεια των ερευνητών προσέφερε τα εμβόλια που ο χρόνος απέδειξε την αποτελεσματικότητα τους. Όντως αναμένεται το κύμα της Όμικρον. Ας είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι και πιστεύω πως θα νικήσουμε».

Μαρία Λαγκαδινού: «Ασπίδα προστασίας: Εμβόλιο, μέτρα»
Στη φρίκη της απόλυτης μοναξιάς της νόσου, στην οδύνη για τον πολλαπλασιασμό των θυμάτων νέων από τη μετάλλαξη Δέλτα και στην ασπίδα προστασίας που αποτελεί ο συνδυασμός εμβολιασμού και μέτρων για την αντιμετώπιση της επικείμενης ‘Όμικρον είναι οι απαντήσεις – κλειδιά στα ερωτήματα της «Γ» της επ. Καθηγήτριας Παθολογίας, Λοιμωξιολόγου Μαρίας Λαγκαδινού. «Είναι εφιαλτικό να βιώνεις ως γιατρός τη μοναξιά του ασθενούς που μόνος του υποφέρει, χωρίς την παρουσία αγαπημένων προσώπων. Η covid-19 είναι μια νόσος τραγικά απάνθρωπη. Έχουμε βιώσει όλα τα κύματα της πανδημίας. Η μετάλλαξη Δέλτα ήταν μια σκληρή εμπειρία γιατί μας έφερε αντιμέτωπους με βαριά νόσηση νέων ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιαστεί και έφταναν στο χείλος του γκρεμού. Θρηνήσαμε θύματα. Στην αρχή της πανδημίας άοπλοι ουσιαστικά η ιατρική κοινότητα πειραματίζονταν στη θεραπεία έως ότου ήρθαν τα εμβόλια και η νόσος έγινε ξαφνικά αντιμετωπίσιμη. Οι εμβολιασμένοι αποδείχθηκε ότι αν νοσήσουν έχουν πολύ καλή πρόγνωση».
Καταλήγοντας η κ. Λαγκαδινού επισημαίνει, ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός και η αυστηρή τήρηση μέτρων αποτελούν ασπίδα προστασίας για την επερχόμενη Όμικρον. «Ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτές. Αποφυγή μαζικών συναθροίσεων γιατί η διασπορά απειλεί».

Χρήστος Δάβουλος: «Άμεσες προσλήψεις στο ΕΣΥ/ καθολικός εμβολιασμός»
Νόσο ιδιαίτερη και οδυνηρά μοναχική για τους ασθενείς που έχουν να παλέψουν τα συμπτώματα της νόσου και την απόλυτη μοναξιά. Δύσκολη και για τους γιατρούς που υφίστανται σωματική και ψυχολογική εξουθένωση από το βάρος της ευθύνης μιας επιτυχούς θεραπείας, τις ατέλειωτες ώρες εφημεριών αλλά και το ψυχολογικό κόστος της εικόνας των ασθενών που αναζητούν στήριγμα. «Ζητούν βοήθεια και πολλοί πεθαίνουν μόνοι. Πως να αντέξει ο γιατρός αυτές τις απάνθρωπες εικόνες»; διερωτάται ο Παθολόγος και υποψήφιος Διδάκτορας Χρήστος Δάβουλος επικουρικός γιατρός στο ΠΓΝΠ. Ο ίδιος επισημαίνει πως για να υπάρξει ανάσχεση στο 5ο κύμα χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός, απάλειψη του αντιεμβολιαστικού σκοταδισμού, μεθοδική φαρμακοεπαγρύπνιση, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, δωρεάν rapid test σε όλους τους εργαζόμενους, αύξηση γραμμών στα ΜΜΜ, επαναλειτουργία των μονάδων ιχνηλάτησης και μειωμένος αριθμός μαθητών στις τάξεις. «Για όλα αυτά χρειάζονται συλλογικές διεκδικήσεις. Άμεση προτεραιότητα στην ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας με αυξημένες προσλήψεις εξιδεικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Υπερβαίνουμε τα όρια μας. Εξαντλούμεθα. Συνάδελφος σκοτώθηκε λόγω μειωμένων ανακλαστικών από την υπερκόπωση. Εμβολιασμός, μέτρα η συνταγή».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (5/12)

Δημοσιεύθηκε

στις

Συμπολίτες μας πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα 5/12.

Toν πολυαγαπημένο μας

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΑΝΑΣΤ. ΓΙΑΒΡΗ

(ΕΤΩΝ 93)

Κηδεύουμε την Δευτέρα 5-12-2022 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Λεύκας Πατρών.

Τα αδέλφια του: Ανδρέας και Χριστίνα Γιαβρή, Κωνσταντίνα (χήρα) Δημ. Παπαευθυμίου. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.

Κ. ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε. Καλαβρύτων 18 και Φωκαίας. Τηλ.: 2610-324.855, 2610-324.838, Αθηνών – Ρίου 5Α Ρίον, τηλ.: 2610-326.842.

 

Την πολυαγαπημένη μας

ΕΛΕΝΗ (χήρα) ΜΑΡ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ

(ΕΤΩΝ 91)

Κηδεύουμε την Δευτέρα 5-12-2022 και ώρα 10:30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών.

Τα παιδιά της: Αλέξανδρος και Θεοδώρα Αλεξανδρίδη, Αρίστη και Ιωάννης Χαμακιώτης. Οι εγγονοί: Μαρίνος, Βασιλική, Βασιλική, Ελένη. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΣΑΜΙΩΤΗ. Πανεπιστημίου 83, Ζαβλάνι (πλησίον Α΄ Νεκροταφείου Πάτρας), τηλ.: 2610-454.184, fax: 2610-450.732, κιν.: 6944-320.495, τηλ.: 2610-455.151. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Την πολυαγαπημένη μας

ΓΕΩΡΓΙΑ (χήρα) ΔΗΜ. ΡΩΜΑΝΟΥ

(ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΠΑΖΙΟΥ – ΕΤΩΝ 86)

Κηδεύουμε την Δευτέρα 5-12-2022 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Αγυιάς. Η ταφή θα γίνει στο Α΄ Κοιμητήριο Πατρών.

Τα παιδιά της: Στέφανος Ρωμανός, Σωτηρία και Χρήστος Ζαπάντης, Ελένη και Αλέξανδρος Κανελλόπουλος, Θεόδωρος και Θεοδώρα Ρωμανού, Βασιλική και Χρήστος Σκιντζής. Τα αδέλφια: Χαρίκλεια και Σπύρος Φραγκισκάτος. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων, ΑΦΟΙ ΚΑΡΡΑ. Νοταρά 119, Πάτρα, τηλ.: 2610-430.141, κιν.: 6937-009.978 & 6978-069.382. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΙΚ. ΘΩΜΑ

(ΕΤΩΝ 97)

Κηδεύουμε την Δευτέρα 5-12-2022 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θωμεΐκων. Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό στις 2 μ.μ.

Τα παιδιά του: Νικόλαος και Βασιλική Θωμά. Η εγγονή: Παναγιώτα. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓ. ΚΙΑΦΑ. Γούναρη 173 & Αγ. Δημητρίου. Τηλ.: 2610-275.295 – Πάτρα, Κάτω Αχαΐα – τηλ.: 26930-22.077.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΝΙΚ. ΚΑΝΑΚΗ

(ΕΤΩΝ 80)

Κηδεύουμε την Δευτέρα 5-12-2022 και ώρα 2 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Β΄ Κοιμητηρίου Λεύκας Πατρών.

Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Νικόλαος Κανάκης, Ελένη (χήρα) Ανδρ. Κανάκη, Διονύσιος και Χριστίνα Κανάκη, Βασίλειος Κανάκης, Δήμητρα Γιαννοπούλου. Τα εγγόνια. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών «Ο ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΣ» ΦΡΑΝΤΖΗΣ Ν. – ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. Ο.Ε. (Πατρών-Κλάους 15 (απέναντι από το δημοτικό πάρκινγκ). Τηλ.: 2610-336.825, 6949-713.524, 6973-794.448.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πτώση γυναίκας από βεράντα 1ου ορόφου στην περιοχή της Περιβόλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός σήμανε σε ΕΛ.ΑΣ και ΕΚΑΒ το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι 1ου ορόφου πολυκατοικίας. Στο σημείο βρέθηκε η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ οπού παρέλαβε και μετέφερε την γυναίκα σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο καθώς και η Αστυνομία.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ νοσηλεύεται 15χρονος με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση – Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο απότη Ζάκυνθο

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός σήμανε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στις 5 απόγευμα εξαιτίας διακομιδής ανηλίκου από τη Ζάκυνθο.
Πρόκειται για διασωληνωμένο νεαρό ηλικίας 15,5 ετών, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά τον τραυματισμό του από τροχαίο με μηχανάκι.

Το παιδί νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κατάσταση του 15χρονου χαρακτηρίζεται βαριά.
Ολοι προσεύχονται ο 15χρονος να βγει νικητής από την μάχη που δίνει, έχοντας στο πλευρό του γιατρούς, νοσηλευτές και τις προσευχές των δικών του ανθρώπων.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα