Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

H τραγική μοναξιά των ασθενών Covid-Γιατροί της πρώτης γραμμής μιλούν για το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας στα νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Είκοσι δύο μήνες πανδημία. Λείπουν μόνο δυο μήνες, για να ολοκληρωθούν δυο χρόνια εγκιβωτισμού της παγκόσμιας κοινότητας στον ασφυκτικό κλοιό του κορωνοϊού.

Πλησιάζει το τέλος του 2021. Χωρίς αισιόδοξα μηνύματα για το νέο έτος, αφού επαπειλεί τις ζωές μας ένα 5ο πανδημικό κύμα με «μποναμά» τη νέα παραλλαγή Όμικρον. ‘Άχθος Αρούρης, κατά την Ομηρική έκφραση “βάρος της γης” η πανδημία, πνίγει τις μικρές ελευθερίες της οικείας καθημερινότητας, τις επαφές των φιλικών συντρόφων, τις ομαδικές διασκεδάσεις ακόμα και την ανέφελη χαρά των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.
Πως βίωσαν όλους αυτούς τους μήνες οι γιατροί της πρώτης γραμμής τον πόλεμο κατά της covid-19; Ποιο το απόσταγμα των ατέλειωτων ωρών εμπειρίας; Των εφημεριών δίπλα στους αναπνευστήρες, δίπλα σε ανέλπιδα μόνους ετοιμοθάνατους ασθενείς; Ποιο το μήνυμα για το επικείμενο 5ο κύμα της Όμικρον και ποιες οι συμβουλές που μεταφέρουν, η Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων του ΠΓΝΠ, γενική γιατρός Ελένη Παυλίδου, οι επικ. Καθηγήτριες Παθολογίας Λοιμωξιολόγοι Καρολίνα Ακινόσογλου, Μαρία Λαγκαδινού και ο Παθολόγος και υποψήφιος Διδάκτορας Χρήστος Δάβουλος επικουρικός γιατρός στο ΠΓΝΠ;

Ελένη Παυλίδου: «Άσκηση πειθαρχίας οι γιορτές»
Στην ασφυκτική πίεση των εξαντλητικών ωραρίων που οδήγησε σε φαινόμενα πραγματικής αυταπάρνησης και αυτοθυσίας με ουσιαστική σύνδεση του προσωπικού, που λειτούργησε σαν αρραγής ομάδα στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού, εστίασε η Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων του ΠΓΝΠ γενική γιατρός Ελένη Παυλίδου. «Το μήνυμα SOS που εκπέμπεται από την εμπειρία στα Επείγοντα, είναι ότι για να ζήσουμε κάποτε ελεύθεροι από τον τρόμο και τις δεσμεύσεις της πανδημίας, ο τρόπος εξόδου είναι το σωτήριο δίπολο, εμβολιασμός και τήρηση των μέτρων», επισημαίνει, τονίζοντας ότι η εμπειρία οδηγεί σε αυτή την βεβαιότητα». Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι σαφής μέσα από την εμπειρία μας. «Μεγάλη μερίδα των ανεμβολίαστων έχουν τρομοκρατηθεί από την εσφαλμένη πληροφόρηση ή από την παρερμηνεία της υπερπληροφόρησης. Οι άνθρωποι φοβούνται. Τους κατανοώ, αλλά πρέπει να επικρατήσει η λογική, να εμπιστευτούν τους επιστήμονες και να σωθούμε όλοι μαζί, γιατί ο μαζικός εμβολιασμός δεν θα δώσει στο ιό χώρο για περαιτέρω μεταλλάξεις». Σε σχέση με την «Όμικρον» η κ Παυλίδου τονίζει ότι πρέπει να γίνεται αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Δυστυχώς όχι στις μαζικές συναθροίσεις, ακόμα και στις οικογενειακές συγκεντρώσεις χωρίς τεστ. Αυτές τις γιορτές πρέπει να είμαστε πολύ -πολύ προσεκτικοί».

Καρολίνα Ακινόσογλου: «Όλοι μαζί με αλληλεγγύη και μέτρα, θα νικήσουμε»
Στην άγνοια, την απειρία και το κενό οπλοστάσιο κατά του κορωνοϊού, που μετατρέπεται σταδιακά σε εμπειρία και εμπλουτισμό με νέα όπλα στην φαρέτρα που δημιουργούν πλέον ετοιμοπόλεμο μέτωπο επίθεσης κατά της νόσου covid -19, αποτυπώνει την παρούσα κατάσταση η επ. Καθηγήτρια Παθολογίας/ Λοιμωξιολόγος Καρολίνα Ακινόσογλου. «Να εκτιμούμε την κάθε μέρα που ζούμε, γιατί έχουμε περισσότερη δύναμη από όση φανταζόμαστε» είναι το μήνυμα αισιοδοξίας της κ. Ακινόσογλου, η οποία υπογραμμίζει: «Η ιατρική κοινότητα αρχικά αντιμετώπισε τον ιό με μεγάλη ανασφάλεια, επιστημονική περιέργεια και αβεβαιότητα γιατί ήταν παντελώς άοπλη. Ώρες ατέλειωτες και χιλιάδες περιστατικά προσέφεραν πολύτιμη εμπειρία αντιμετώπισης, ενώ η άοκνη και τεράστια προσπάθεια των ερευνητών προσέφερε τα εμβόλια που ο χρόνος απέδειξε την αποτελεσματικότητα τους. Όντως αναμένεται το κύμα της Όμικρον. Ας είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι και πιστεύω πως θα νικήσουμε».

Μαρία Λαγκαδινού: «Ασπίδα προστασίας: Εμβόλιο, μέτρα»
Στη φρίκη της απόλυτης μοναξιάς της νόσου, στην οδύνη για τον πολλαπλασιασμό των θυμάτων νέων από τη μετάλλαξη Δέλτα και στην ασπίδα προστασίας που αποτελεί ο συνδυασμός εμβολιασμού και μέτρων για την αντιμετώπιση της επικείμενης ‘Όμικρον είναι οι απαντήσεις – κλειδιά στα ερωτήματα της «Γ» της επ. Καθηγήτριας Παθολογίας, Λοιμωξιολόγου Μαρίας Λαγκαδινού. «Είναι εφιαλτικό να βιώνεις ως γιατρός τη μοναξιά του ασθενούς που μόνος του υποφέρει, χωρίς την παρουσία αγαπημένων προσώπων. Η covid-19 είναι μια νόσος τραγικά απάνθρωπη. Έχουμε βιώσει όλα τα κύματα της πανδημίας. Η μετάλλαξη Δέλτα ήταν μια σκληρή εμπειρία γιατί μας έφερε αντιμέτωπους με βαριά νόσηση νέων ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιαστεί και έφταναν στο χείλος του γκρεμού. Θρηνήσαμε θύματα. Στην αρχή της πανδημίας άοπλοι ουσιαστικά η ιατρική κοινότητα πειραματίζονταν στη θεραπεία έως ότου ήρθαν τα εμβόλια και η νόσος έγινε ξαφνικά αντιμετωπίσιμη. Οι εμβολιασμένοι αποδείχθηκε ότι αν νοσήσουν έχουν πολύ καλή πρόγνωση».
Καταλήγοντας η κ. Λαγκαδινού επισημαίνει, ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός και η αυστηρή τήρηση μέτρων αποτελούν ασπίδα προστασίας για την επερχόμενη Όμικρον. «Ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτές. Αποφυγή μαζικών συναθροίσεων γιατί η διασπορά απειλεί».

Χρήστος Δάβουλος: «Άμεσες προσλήψεις στο ΕΣΥ/ καθολικός εμβολιασμός»
Νόσο ιδιαίτερη και οδυνηρά μοναχική για τους ασθενείς που έχουν να παλέψουν τα συμπτώματα της νόσου και την απόλυτη μοναξιά. Δύσκολη και για τους γιατρούς που υφίστανται σωματική και ψυχολογική εξουθένωση από το βάρος της ευθύνης μιας επιτυχούς θεραπείας, τις ατέλειωτες ώρες εφημεριών αλλά και το ψυχολογικό κόστος της εικόνας των ασθενών που αναζητούν στήριγμα. «Ζητούν βοήθεια και πολλοί πεθαίνουν μόνοι. Πως να αντέξει ο γιατρός αυτές τις απάνθρωπες εικόνες»; διερωτάται ο Παθολόγος και υποψήφιος Διδάκτορας Χρήστος Δάβουλος επικουρικός γιατρός στο ΠΓΝΠ. Ο ίδιος επισημαίνει πως για να υπάρξει ανάσχεση στο 5ο κύμα χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός, απάλειψη του αντιεμβολιαστικού σκοταδισμού, μεθοδική φαρμακοεπαγρύπνιση, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, δωρεάν rapid test σε όλους τους εργαζόμενους, αύξηση γραμμών στα ΜΜΜ, επαναλειτουργία των μονάδων ιχνηλάτησης και μειωμένος αριθμός μαθητών στις τάξεις. «Για όλα αυτά χρειάζονται συλλογικές διεκδικήσεις. Άμεση προτεραιότητα στην ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας με αυξημένες προσλήψεις εξιδεικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Υπερβαίνουμε τα όρια μας. Εξαντλούμεθα. Συνάδελφος σκοτώθηκε λόγω μειωμένων ανακλαστικών από την υπερκόπωση. Εμβολιασμός, μέτρα η συνταγή».

Ροή ειδήσεων

Advertisement