Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Όταν ασθενεί ένας πολιτικός

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Διονύση Ζακυνθινού

Από το βράδυ των Χριστουγέννων άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση ότι ο Ανδρέας Κατσανιώτης διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Και την επομένη, ο υφυπουργός Εξωτερικών το δημοσιοποίησε ο ίδιος, με μια λιτή ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Ακολουθώντας την πεπατημένη, ο Αχαιός πολιτικός έπραξε το ορθό, το οποίο, ωστόσο, δεν ήταν ανέκαθεν αυτονόητο.
Στο παρελθόν, τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν οι πολιτικοί, ιδίως οι ηγέτες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί χωρών, προσεγγίζονταν συνήθως σαν ταμπού.
Ας μην ξεχνάμε, φερ’ ειπείν, ότι μάθαμε με καθυστέρηση για τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν είχε φτάσει πια στο απροχώρητο και μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία.
Αλλά ακόμη και στην «προχωρημένη» Γαλλία, αποκαλύφθηκε πολύ αργά ότι ο Φρανσουά Μιτεράν είχε προσβληθεί από τον καρκίνο. Στο αρχικό στάδιο, ο τότε Γάλλος πρόεδρος είχε νοσηλευτεί υπό άκρα μυστικότητα, με ψευδώνυμο, σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού.
Δικαιούνται οι πολίτες να γνωρίζουν εάν ο πρόεδρος τους ή ο πρωθυπουργός τους είναι ασθενής; Ή μήπως για εθνικούς λόγους αυτό δεν είναι επιτρεπτό; Η απάντηση, πλέον, είναι θετική.
Στο ενδιαφέρον βιβλίο του «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία», ο λόρδος Ντέιβιντ Όουεν εξετάζει τη λεπτή σχέση πολιτικής και ασθένειας την περίοδο 1901-2007. Εστιάζει δε ιδιαίτερα στο πώς μια σωματική ή πνευματική νόσος, αλλά και η αντιμετώπισή της, μπορεί να σπρώξει τους πολιτικούς ηγέτες σε παράλογες και απερίσκεπτες ενέργειες, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και η λειτουργία του κράτους.
Ο συγγραφέας αναφέρεται κυρίως σε εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς που δεν έπασχαν από κλινικά νοσήματα, αλλά εμφάνιζαν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «Σύνδρομο της Ύβρεως».
Έτσι, χαρακτηρίζει την εκ μέρους τους αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, την υπερβολική αυτοπεποίθηση, καθώς και την απαξίωση των αντίθετων απόψεων (ή και όλων των απόψεων), πλην των δικών τους.
Βαθύς γνώστης, τόσο της ιατρικής όσο και της πολιτικής, εφόσον διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών, ο λόρδος Ντέιβιντ Όουεν μελετά τις επιπτώσεις της ασθένειας στους κυριότερους πολιτικούς ηγέτες του 20ού αιώνα, αναλύοντας επίσης τις εγγυήσεις που πρέπει να έχει η κοινωνία, προκειμένου να προστατευτεί από τις όποιες επιπτώσεις.
Πάντως, είναι πλέον γεγονός ότι, όταν πάσχουν από μια σοβαρή ασθένεια, όλο και περισσότεροι πολιτικοί το δημοσιοποιούν χωρίς περιστροφές. Όπως έκανε πρόσφατα και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Φυσικά, ο Ανδρέας Κατσανιώτης δεν αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα. «Κόλλησε» από τον κορωνοϊό, όπως χιλιάδες άλλοι, και είναι βέβαιο ότι θα τον ξεπεράσει.
Αλλά η εκτίμηση αυτή δεν αναιρεί τον υψηλό συμβολισμό της κίνησης του να το γνωστοποιήσει, σπεύδοντας έτσι να προστατεύσει και όσους ήλθαν ή θα έρχονταν σε επαφή μαζί του.


Ροή ειδήσεων

Advertisement