Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Βροχή» οι ακυρώσεις για τα …ρεβεγιόν

Αναστάτωση για ακόμη μία φορά στον κλάδο της εστίασης από τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα το πρωί

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρεβεγιόν μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς και χωρίς μουσική θα κάνουν όσοι Πατρινοί επιλέξουν τα τοπικά καταστήματα εστίασης για να αλλάξουν τον χρόνο. Τα νέα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν στο παρά πέντε προκάλεσαν για ακόμη μία φορά αναστάτωση στον κλάδο της εστίασης, καθώς «τινάζεται» στον «αέρα» ο προγραμματισμός των επιχειρηματιών που είχαν ήδη κάνει προμήθειες για το διήμερο της Πρωτοχρονιάς.

«Ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, σε μια κατάσταση τραγική, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, έχουν κλείσει τους μουσικούς, έχουν κάνει αγορές» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς και προσέθεσε «η έξοδος το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, είναι η αλλαγή του χρόνου ουσιαστικά να μας βρει σε έναν χώρο διασκέδασης, σε ένα εστιατόριο, σε ένα μπαρ με τους φίλους μας, τους συγγενείς μας να γιορτάσουμε την έλευση του νέου χρόνου. Είναι καταστροφή για τον κλάδο, ο οποίος αιμορραγεί εδώ και 20 μήνες, με 4 μήνες καλούς και με έναν τζίρο χαμένο πάνω από 2,5 δισ.».

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά  «το να χάνουμε τόσους συμπολίτες μας την ημέρα σαφώς τον κλάδο δεν τον αφήνει αδιάφορο, από την άλλη δεν μπορούμε να δεχτούμε τις συνέπειες των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας χωρίς καμία στήριξη. Ο κλάδος θα οδηγηθεί με βεβαιότητα σε λουκέτα πλέον».

Πέρα όμως από τα εστιατόρια και τις καφετέριες το μεγαλύτερο πλήγμα από την εφαρμογή των νέων μέτρων δέχονται τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία «κλείνουν», αφού χωρίς μουσική είναι αδύνατον να δεχτούν κόσμο.

Όπως έλεγαν επιχειρηματίες της Πάτρας «το τριήμερο ήμασταν sold out και βάσει των κρατήσεων είχαμε κάνει προμήθειες. Τώρα όλα τινάζονται στον αέρα».

Δ. ΦΑΚΑΛΟΣ: Μέτρα, αλλά χωρίς αντίμετρα

 

«Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μην αποδεχτούμε την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων, αφού είναι πρωτεύων η προφύλαξη της υγείας και η ασφάλειά μας, όπως δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς. Όμως, από τη στιγμή που ανακοινώνονται τέτοια μέτρα, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ήλπιζαν να καλύψουν το 50% του μηνιαίου τζίρου τους από το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, θα έπρεπε να υπήρχε συντονισμός και σχεδιασμός και για αντίμετρα. Για παράδειγμα ζητούν από τον κλάδο μας να υπολειτουργήσει ή να μην λειτουργήσει, αλλά δεν του δίνουν μία ελπίδα, ένας «φως» για την επόμενη μέρα. Θα μπορούσαν κάλλιστα μαζί με τα μέτρα να ανακοινώσουν αναστολή της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31/12 υποχρεώσεων έστω για έναν μήνα μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν το έκαναν και πιστεύω ότι αυτό είναι που έχει ξεσηκώσει τον κλάδο μας κι όχι τα υγειονομικά μέτρα», επισημαίνει ο επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης και του catering, Δημήτρης Φάκαλος.  Όσον αφορά για τις ακυρώσεις, σύμφωνα με τον κ. Φάκαλο τα ρεβεγιόν- πάρτυ εκ των πραγμάτων ακυρώθηκαν εντελώς, ενώ τα ρεβεγιόν στα εστιατόρια θα έχουν περιορισμένη ζήτηση. Πάντως, ακόμη και για εκείνους που θα επιλέξουν να μείνουν στο σπίτι τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπάρχει η ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια πρόταση να απολαύσουν στο χώρο τους ένα ολοκληρωμένο πρωτοχρονιάτικο μενού, κάνοντας εγκαίρως την παραγγελία τους. «Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να βγουν έξω, ενδεχομένως γιατί ανήκουν και στις ευπαθείς ομάδες. Δεν χρειάζεται όμως να στερηθούν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα διαφορετικό πρωτοχρονιάτικο μενού στο χώρο τους, γι’ αυτό και εκτοξεύτηκε η ζήτηση», τόνισε ο κ. Φάκαλος.

 

Γ. ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ: Ακυρώσεις και κενές θέσεις εργασίας

Ο γνωστός επιχειρηματίας, Γιώργος Κοτοπούλης, ιδιοκτήτης του “Prego” σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ανέφερε πως αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν άρχισαν οι ακυρώσεις, κυρίως από Πατρινούς που ζουν και εργάζονται εκτός Πατρών και είχαν αποφασίσει να έρθουν για την Πρωτοχρονιά στην πόλη τους. «Υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις, λόγω του ωραρίου, αλλά και της απαγόρευσης της μουσικής. Δυστυχώς, αυτά τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα και όχι στο παρά ένα της Πρωτοχρονιάς, όπου τα καταστήματα είχαν κάνει τον προγραμματισμό και τις προμήθειές τους. Άλλωστε γνώριζαν από τον Νοέμβριο πως στη χώρα μας θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη Όμικρον και πως τα κρούσματα θα ανέβαιναν ραγδαία. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι εδώ και καιρό δεν μπορεί να υπάρχει διασκέδαση, όταν χάνονται τόσοι συνάνθρωποί μας καθημερινά. Αντίστοιχα, πολλοί άνθρωποι, μουσικοί και dj θα μείνουν χωρίς δουλειά ξαφνικά, όταν περίμεναν την Πρωτοχρονιά για να βγάλουν ένα μεροκάματο. Γενικά η μείωση του ωραρίου στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης θα οδηγήσει σε μείωση και των θέσεων εργασίας».

 

 

 

Μ. ΠΛΕΓΑΣ: O κόσμος θα μείνει σπίτι του

Από την πλευρά του και ο επιχειρηματίας, Μάκης Πλέγας από το «Lido» δήλωσε πως οι ακυρώσεις έπεσαν «βροχή», κυρίως, γιατί τα νέα μέτρα επηρεάζουν για ακόμη μία φορά την ψυχολογία του κόσμου. «Όταν ανακοινώνεις περιορισμούς, όπως ότι δεν θα υπάρχει μουσική, ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπορείς να βγεις, αλλά θα πρέπει να έχεις επιστρέψει στο σπίτι σου μέχρι τις 2, τότε δεν έχεις ψυχολογία και προτιμάς να μείνεις στο σπίτι σου. Δεχτήκαμε αρκετές ακυρώσεις, όπως επίσης, και ένα μεγάλο τραπέζι που είχαμε για την Κυριακή δεν θα γίνει, γιατί ο κόσμος φοβήθηκε. Είναι σαφώς ένα ακόμη πλήγμα για τον κλάδο μας, γιατί είχαμε κάνει τις προμήθειές μας, γιατί δαπανήσαμε και χρήματα που ενδεχομένως δεν είχαμε για τον στολισμό των καταστημάτων μας και τελικά δεν θα δουλέψουμε», ανέφερε ο κ. Πλέγας.

 

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού


Ροή ειδήσεων

Advertisement