Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Πανελλήνιες 2022: Έρχονται αλλαγές σε ύλη, βάσεις, μηχανογραφικό και σχολές

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα νέο τοπίο έχουν μπροστά τους όσοι επιλέξουν να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις τον Ιούνιο του 2022 καθώς έρχονται πολλές αλλαγές όσον αφορά την ύλη των μαθημάτων, τις βάσεις, το μηχανογραφικό, αλλά και τις σχολές.

Οι αλλαγές που θα υπάρχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2022 «αγγίζουν» τόσο τους υποψήφιους των ΓΕΛ, όσο και των ΕΠΑΛ. Αυτές αφορούν στα μαθήματα, στο μηχανογραφικό, στη σύνθεση των Επιστημονικών Πεδίων και στα τμήματα, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στους συντελεστές βαρύτητας, στις στρατιωτικές – αστυνομικές σχολές και στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη.

Το 2022 το μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα περιλαμβάνει τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών. Πρόκειται για τις σχολές: Ικάρων (ΣΙ) Μετεωρολόγων, Ικάρων (ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής, Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικών και Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών.

Τμήματα που αλλάζουν επιστημονικά πεδία
Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών».
Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής».
Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής»
Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Αντικαταστάσεις και αλλαγές σε εξεταζόμενα μαθήματα
Στις Πανελλήνιες του 2022 το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαθίσταται από τα Λατινικά. Η αλλαγή προκάλεσε πολύ μεγάλη ανησυχία στον κλάδο, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τους υποψηφίους – φετινούς απόφοιτους – της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα δώσουν εκ νέου εξετάσεις του χρόνου και οι οποίοι θα κληθούν να εξεταστούν σε μάθημα που δεν έχουν διδαχθεί στο σχολείο.

Για την εισαγωγή στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (Πανελλήνιες 2022) και εφεξής, όσον αφορά στα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μόνο στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο».

Μηχανογραφικό δελτίο και για ΑΕΙ και ΙΕΚ

Οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Γ.Ε.Λ. που θα δώσουν διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια (ονομάζεται μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης). Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσουν και μηχανογραφικό δελτίο για διεκδίκηση μιας θέσης στα δημόσια ΙΕΚ.

Στο μηχανογραφικό δελτίο της πρώτης φάσης για τα Πανεπιστήμια θα επιλέξουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων του οικείου επιστημονικού πεδίου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους, μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου (μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης), επιλέγοντας, χωρίς περιορισμό επιλογών, όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

Στη διαδικασία αυτή οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των οικείων σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, οι οποίες δεν πληρώθηκαν κατά την πρώτη φάση της διαδικασία. Στη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου δεύτερης φάσης, μπορούν να συμμετέχουν και οι υποψήφιοι, οι οποίοι υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (διεκδικώντας μια θέση σε δημόσιο ΙΕΚ).

Να σημειώσουμε εδώ ότι απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)

Το Παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο
Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου καθώς διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων των δημόσιων Ι.Ε.Κ., ο οποίος προσδιορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας προς κάλυψη από τους τελειόφοιτους και υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων του οικείου σχολικού έτους. Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης. Οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης, τα κριτήρια επιλογής, ο τρόπος άρσης της ισοβαθμίας, καθώς και ο χρόνος, τόπος και τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων καθορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ.

Οι τελειόφοιτοι και υποψήφιοι οι οποίοι δεν θα κατορθώσουν να καταλάβουν κάποια από τις θέσεις καταρτιζόμενων σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., οι οποίες διατίθενται προς κάλυψη με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου. Οι θέσεις καταρτιζόμενων οι οποίες παραμένουν κενές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, διατίθενται προς κάλυψη.

Η Διδακτέα – Εξεταστέα Ύλη
Καθορίστηκε η διδακτέα – εξεταστέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ τάξης ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ για το σχολικό έτος 2021-2022. Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας η εξέταση είναι ενιαία και γίνεται σε αδίδακτα κείμενα, λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά.

Ως εξεταστέα-διδακτέα ύλη (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) ορίζονται δραστηριότητες με τις οποίες υπηρετείται και ελέγχεται η επίτευξη των σκοπών και των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων της διδασκαλίας του μαθήματος.

Ι. Για τη Νεοελληνική Γλώσσα, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε δραστηριότητες και να απαντούν σε ερωτήματα / ερωτήσεις που απορρέουν από κείμενα που αναφέρονται σε κάποιον ή κάποιους από τους θεματικούς άξονες, όπως αυτοί ορίζονται στο Πρόγραμμα Σπουδών. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται:

α) να κατανοούν τη γλωσσική μορφή των κειμένων και τα κειμενικά τους χαρακτηριστικά, τη σχέση που έχει η γλώσσα και η οργάνωση του κειμένου με την περίσταση και τον σκοπό της επικοινωνίας,

β) να ερμηνεύουν και να προσεγγίζουν κριτικά τα κείμενα με στόχο τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αναπαριστώνται ιδέες, αντιλήψεις, προκαταλήψεις για τον άνθρωπο, την κοινωνία και τον κόσμο, γ) να συγκρίνουν κείμενα ως προς τις δύο προηγούμενες διαστάσεις με στόχο τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των κειμένων ως προς τη γλώσσα, το μέσο, τους σημειωτικούς τρόπους, το κειμενικό είδος, τις αναπαραστάσεις της πραγματικότητας, τον τρόπο προσέγγισης του θέματος κ.λπ.

δ) να παράγουν κείμενα, με βάση τα μελετώμενα κείμενα με στόχο: i) τον μετασχηματισμό των γλωσσικών και νοηματικών δομών (σημασιών) των κειμένων ή/και ii) τη συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου των κειμένων και iii) τη διατύπωση και έκφραση δικών τους απόψεων, σε επικοινωνιακό πλαίσιο, σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται στα κείμενα αναφοράς.

ΙΙ. Για τη Λογοτεχνία, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση να τοποθετούνται/ανταποκρίνονται με ένα ερμηνευτικό σχόλιο στο θέμα ή ερώτημα που οι ίδιοι/ες πιστεύουν ότι θέτει το κείμενο, αξιοποιώντας συνδυαστικά κειμενικούς δείκτες μεταξύ τους ή και με στοιχεία συγκειμένου, με σκοπό να τεκμηριώνουν τις προσωπικές θέσεις και ανταποκρίσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο/η μαθητής/-ήτρια αναμένεται να είναι σε θέση: – να εντοπίσει ποιο είναι, κατά τη γνώμη του/της, το θέμα του κειμένου – να καταγράψει το ερώτημα ή τα ερωτήματα που απορρέει/-ουν από τον τρόπο που χειρίζεται ο/η συγγραφέας το θέμα του/της – να αξιολογήσει ποιο από τα ερωτήματα παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον ίδιο/-α και σε αυτό να στηρίξει το ερμηνευτικό του/της σχόλιο. Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να τεκμηριώνουν τις απαντήσεις τους με αναφορές στο κείμενο ή σε συγκεκριμένους κειμενικούς δείκτες.

Στο ΦΕΚ ορίζεται αναλυτικά η ύλη για όλα τα μαθήματα και των τεσσάρων ομάδων προσανατολισμού.

Τι γίνεται με τους συντελεστές βαρύτητας
Σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (όπως ορίστηκε από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή) που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%. Στις περιπτώσεις.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%.

Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα ή δύο ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%. Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%. Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Αναλυτικά:
Καθορισμός των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ΓΕΛ, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, το ακαδημαϊκό έτος 2022- 2023 και εφεξής.

O καθορισμός των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής ορίζεται στο ΦΕΚ της 19ης Νοεμβρίου 2021.

Ελάχιστη βάση Εισαγωγής

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την υπ΄αριθ.Φ.251/165669/A5/17-12-2021 Υπουργική Απόφαση στην οποία συγκεντρώνονται οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την συμμετοχή των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων 2022 για εισαγωγή στα ΑΕΙ και στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Οι συντελεστές ΕΒΕ θα ισχύσουν για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις (πανελλήνιες 2022).

27 τμήματα αύξησαν τους συντελεστές της ΕΒΕ και 24 τμήματα τους μείωσαν. Οι μεταβολές αφορούν περίπου στο 10% των τμημάτων, συνεπώς δεν πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά τα πράγματα.

Κάποια τμήματα μείωσαν την ΕΒΕ που τους στοίχισε, με εντυπωσιακότερο όλων το τμήμα Αρχιτεκτόνων Ξάνθης που έμεινε χωρίς κανένα εισακτέο από το Γενικό Λύκειο. Έτσι μείωσαν το συντελεστή του τμήματος από 1,1 σε 0,8. Έθεσαν, δηλαδή το μικρότερο δυνατό συντελεστή. Στο Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο μείωσαν τους συντελεστές από 1,1 σε 0,8, ενώ είχαν τη δυνατότητα να ορίσουν το 0,7.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, αποφασίζουμε:

Την εκ νέου συγκέντρωση στην παρούσα απόφαση των συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και των συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, συμπεριλαμβανομένων και των συντελεστών που έχουν τροποποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4Β του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4777/2021 (Α΄ 25) καθώς και της παρ. 7 του άρθρου 54 του ν.4777/2021 (Α’ 25) όπως προστέθηκε με το άρθρο 113 του ν.4842/2021 (Α’ 190), ως προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, ως ακολούθως:

Εξετάσεις για τις σχολές των σωμάτων ασφαλείας
Οι προκαταρκτικές εξετάσεις ΠΚΕ (αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες) σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, θα υλοποιούνται για πρώτη φορά το 2022 την Άνοιξη (Μάρτιος- Απρίλιος) πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Όσον αφορά τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΚΕ των παραπάνω υποψηφίων καθώς και τις λοιπές λεπτομέρειες, θα καθορισθούν με τις σχετικές προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων (δηλ. το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).
Για τις περισσότερες σχολές υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής είτε από το Γενικό Λύκειο, είτε από τα ΕΠΑΛ. ‘Ομως να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι οι παρακάτω συγκεκριμένες σχολές προσφέρονται μόνο από τα ΓΕΛ:

Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (1ο,2ο,4ο πεδίο)
Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ και ΕΛ Ακτοφυλακής (1ο,2ο,3ο,4ο πεδίο)
Σχολή Ανθυποπυραγών (1ο,2ο,3ο,4ο πεδίο)
Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ) (1ο, 3ο, 4ο πεδίο)
Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν)(3ο πεδίο)
Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε)(2ο πεδίο)
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων(Σ.Ν.Δ)(2ο πεδίο)
Σχολή Ικάρων (2ο πεδίο)
Από τις Πανελλήνιες του 2022 ισχύουν νέοι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα σε κάθε σχολή.

Οι συντελεστές βαρύτητας για την ΣΣΑΣ Ιατρικής:

Φυσική 25%, Χημεία 25%, Βιολογία 25%, Νεοελληνική Γλώσσα 25%.

Για το ΣΣΑΣ Οικονομικό οι συντελεστές βαρύτητας είναι:

Νεοελληνική Γλώσσα 25%, Μαθηματικά 30%, Πληροφορική 20%, Οικονομικά 20%.

Για την Αστυφυλάκων οι συντελεστές βαρύτητας είναι:

1ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα 30%, Αρχαία 20%, Ιστορία 30%, Λατινικά 20%

2ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα 30%, Φυσική 20%, Χημεία 20%, Μαθηματικά 30%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι υποψήφιοι είναι αναγκαίο να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους συντελεστές βαρύτητας από όλες τις σχολές, και να έχουν στο μυαλό τους ότι για κάθε σχολή θα έχουν διαφορετικά μόρια ανάλογα με το πεδίο που θα διαγωνιστούν.

Αστυνομικές Σχολές: Αλλαγές στο ύψος ανδρών και γυναικών
Σύμφωνα με τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, τα προσόντα των υποψηφίων και οι προκαταρκτικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, είναι κοινές και για τα δύο φύλα με εξαίρεση το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες.

Όλα όσα ορίζει η τροπολογία: «Τα προσόντα των υποψηφίων και οι προκαταρκτικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, είναι κοινές και για τα δύο φύλα με εξαίρεση το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες».

Με την προωθούμενη ρύθμιση επιχειρείται διαφοροποίηση μόνο ως προς το προσόν του ύψους, ώστε να είναι διαφορετικό για άνδρες και διαφορετικό για τις γυναίκες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τελευταίες νομολογιακές επί του θέματος εξελίξεις (Συμμόρφωση με τις υπ’ αρ. 902-907/2021 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας).

Με πληροφορίες από alfavita.gr

Ελλάδα

Αναζητούν άλλους 8 υπόπτους για τρομοκρατία – Οικονομικά τα κίνητρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών έχουν μπει ακόμα οκτώ Πακιστανοί και εξετάζεται εάν ήταν μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα, που μαζί με τους δύο Πακιστανούς 27 και 29 ετών που συνελήφθησαν, φέρεται να ετοίμαζε αιματοκύλισμα σε εβραϊκό εστιατόριο, στην περιοχή του Ψυρρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της επιχείρησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το τρομοκρατικό δίκτυο, εκτός από τους δύο Πακιστανούς, κρατούνται ακόμα οκτώ συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν επαφές μαζί τους και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα.

Οι οκτώ Πακιστανοί έχουν μπει στο στόχαστρο ελληνικών αρχών, γιατί κατάγονται από την ίδια περιοχή του Πακιστάν με τους δύο κατηγορούμενους που φέρονται ότι ήταν μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα και τον 30χρονο καθοδηγητή τους στο Ιράν, ενώ είχαν στενές σχέσεις με τον 27χρονο και τον 29χρονο.

Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε 3-4 από αυτούς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε ποιο βαθμό στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Υάκινθος», ξεκίνησε από την ΕΥΠ τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δημιουργίας τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η ισραηλινή Μοσάντ, η οποία παρείχε τεχνογνωσία και σημαντικές πληροφορίες, κυρίως για τον «εγκέφαλο», έναν 30χρονο Πακιστανό, που φέρεται ότι έδινε τις κατευθύνσεις από το Ιράν.

Οι συνομιλίες

Παράλληλα, από την αποκωδικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο συλληφθέντων για τρομοκρατία με τον 30χρονο στο Ιράν, από τους ειδικούς αναλυτές της ΕΥΠ, αλλά και τις πληροφορίες που παρέχει η Μοσάντ, έρχονται στο φως συνεχώς νέα στοιχεία για τις κινήσεις των πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης.

Όπως αναφέρουν οι παραπάνω πηγές, ο κύριος εκτελεστικός βραχίονας του πυρήνα στην Ελλάδα φέρεται ότι ήταν ο 27χρονος Χαϊντέρ, που συνελήφθη στην Ζάκυνθο, και μετά ο 29χρονος Χουσεϊν, που συνελήφθη στην Σπάρτη, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως άτομα «άκρως επικίνδυνα, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, που θα έκαναν οτιδήποτε για τα χρήματα» ενώ υπάκουαν τυφλά στις οδηγίες του 30χρονου από το Ιράν.

Από τις συνομιλίες που έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι ο 30χρονος τους είχε υποσχεθεί ότι μετά το μακελειό θα τους έδινε 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, ενώ τους βεβαίωνε ότι τους είχε διασφαλίσει τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.

Συνομιλίες μεταξύ του καθοδηγητή με τον 27χρονο Χαϊντέρ στην Ζάκυνθο, που διέρρευσαν, φαίνεται ότι ο στόχος ήταν να υπάρξουν πολλοί νεκροί από το χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο.

Μεταξύ αυτών που έλεγαν ήταν το πως θα χτυπήσουν. Στην αρχή έκαναν λόγο για εκρηκτικά, αλλά ο Χαϊντέρ είπε ότι δεν ήξερε από αυτά.

Ύστερα ανέφερε ότι θα μπορούσε να βρει πυροβόλα όπλα, αλλά φοβόταν.

– Έχω ένα φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ. πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια, λέει ο Χαϊντέρ.

– Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες να τα κρατάς, του απαντάει ο καθοδηγητής.

Χαϊντέρ: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με «βγάλουν» και πως θα τα μεταφέρω;

Καθοδηγητής: Πάρε 2-3, τότε και να μπείτε στην κουζίνα, να ανοίξετε τις φιάλες και να βάλετε φωτιά. Στείλε ένα πρώτα να κάνει κατόπτευση, να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες και να μου τις στείλεις.

Σημειώνεται ότι, όπως λένε οι αρχές, τόσο ο Χαϊντέρ όσο και ο Χουσεϊν, είχαν εργαστεί κατά καιρούς σε κουζίνες εστιατορίων και μπαρ και γνώριζαν τους συγκεκριμένους χώρους.

Ο καθοδηγητής ζητάει η επίθεση να γίνει σε κλειστό χώρο, ώστε να υπάρχουν πολλά θύματα, ενώ ο Χαϊντέρ λέει ότι πρέπει να είναι πολλοί οι νεκροί για να αξίζουν τα χρήματα που θα πάρουν.

Ο καθοδηγητής ζητάει επίσης μετά το χτύπημα να τραβήξουν βίντεο που να φαίνονται οι πληγές των θυμάτων καθαρά.

Οι ίδιοι κύκλοι της ΕΥΠ, χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή και αναβαθμίστηκε όταν ζήτησαν πληροφορίες από την Μοσάντ για τον «εγκέφαλο» στο Ιράν. Όπως ενημέρωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο 30χρονος είναι «χαρτογραφημένος» και θεωρείται ένας από τους βασικούς στρατολογητές στου εκτελεστικού βραχίονα ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, που λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.

Για τις ενέργειες αυτές στρατολογεί άτομα άλλης υπηκοότητας, κυρίως Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους, ενώ κατά καιρούς έχουν συλληφθεί τέτοια μέλη της σε διάφορες χώρες.

Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο στρατολογητής και καθοδηγητής, όσο και οι δύο συλληφθέντες, κατάγονται από την περιοχή Σαρκόντα του Πακιστάν, που φημίζεται για την εγκληματικότητα και γνωρίζονταν από πριν.

Ο 30χρονος καθοδηγητής, σύμφωνα με την ΕΥΠ και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα.

Ο 27χρονος και ο 29χρονος είναι παράνομα στην Ελλάδα περίπου τέσσερα χρόνια, φιλοξενούνταν σε διάφορα σπίτια ομοεθνών τους και μετακινούνταν από μέρος σε μέρος, όπου απασχολούνταν κυρίως σε αγροτικές εργασίες. Στην Αθήνα φιλοξενούνταν σε δύο σπίτια ομοεθνών τους, από την ίδια περιοχή του Πακιστάν στους Αγίους Αναργύρους, τα οποία ερευνήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Θεοδωρικάκος: Δεν φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» τρομοκρατίας στην Ελλάδα

Πάντως όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, δε φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» στην Ελλάδα, ούτε συμμετοχή Ελλήνων στο τρομοκρατικό δίκτυο που επιχειρούσαν να στήσουν οι δύο Πακιστανοί συλληφθέντες στη χώρα μας.

Χαιρέτισε την καλή συνεργασία της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αλλά και το συστηματικό τρόπο με τον οποίο έγιναν οι έρευνες ταυτόχρονα σε ΑθήναΖάκυνθο και Σπάρτη.

Σχετικά με τα κίνητρα των δύο συλληφθέντων, τόνισε πως ήταν αποκλειστικά οικονομικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πέραν των δύο Πακιστανών που έχουν συλληφθεί, έχουν ελεγχθεί και άλλα άτομα, χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή τους.

Στο ερώτημα εάν αναμένονται και νέες συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει, αλλά ούτε και να προκαταβάλει μια τέτοια εξέλιξη.

«Για μια χούφτα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ»

Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κάνει λόγο για «τρομοκρατική οπερέτα», «τρύπες» και κενά στην υπόθεση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε πως είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο να παίζουν κάποιοι με την Εθνική Ασφάλεια και τη διεθνή εικόνα της χώρας «για μια χούφτα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε ότι η υπόθεση είναι πολύ σημαντικοί, πως οι κατηγορούμενοι είχαν στόχο συγκεκριμένα σημεία εβραϊκού ισραηλινού ενδιαφέροντος και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα.

Περισσότερα

Ελλάδα

Εκκενώθηκε η κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ – Εννέα προσαγωγές

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκκενώθηκε το πρωί η κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκένωση πραγματοποιήθηκε χωρίς εντάσεις και επεισόδια, ενώ έγιναν εννέα προσαγωγές.

Σημειώνεται ότι οι καταληψίες διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών αλλά και για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Περισσότερα

Ελλάδα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Σήμερα στον ανακριτή ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Για σήμερα, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 είναι προγραμματισμένη η απολογία του επιθεωρητή του ΟΣΕ, Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες συνυπαιτιότητας με τον ήδη προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας, Βασίλη Σαμαρά για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου.

Ο επιθεωρητής Νικολάου αναμένεται να καταθέσει έγγραφο υπόμνημα στον ανακριτή, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σχολαστικά αναλυτικό και θα καταλαμβάνει 80 σελίδες. Με τη συγκεκριμένη απολογία ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος κλήσεων που απηύθυνε ο αρμόδιος ανακριτής σε πιθανούς συνυπεύθυνους του μοιραίου Βασίλη Σαμαρά. Οι δύο προηγούμενοι σταθμάρχες, ο 33χρονος συμβασιούχος Π.Χ. και ο πολύπειρος Κ.Π. μετά από την υποβολή των απολογητικών υπομνημάτων τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σε ό,τι αφορά στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, έχει ήδη διαρρεύσει η αρχική κατάθεσή του, η οποία δόθηκε μερικές ημέρες μετά από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Ακολουθώντας το ίδιο πνεύμα, θεωρείται σχεδόν ως δεδομένο ότι ο επιθεωρητής θα δηλώσει αθώος, με βάση το επιχείρημα ότι ο ίδιος ορίζει μεν τις βάρδιες των σταθμαρχών, αλλά η τελική έγκρισή τους δίνεται από ανώτερους. Επίσης, ότι δεν εκπαίδευσε εκείνος τον Σαμαρά -ούτε καν τον πιστοποίησε. Παρόλ’ αυτά, ο επιθεωρητής Νικολάου προβλέπεται ότι θα επισημάνει στον ανακριτή ότι, ως πιστοποιημένος, ο σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς θα μπορούσε να κάνει βάρδιες σε οποιονδήποτε σταθμό του δικτύου.

Ο Δημήτρης Νικολάου, ο οποίος έχει τεθεί σε προσωρινή αργία από τα καθήκοντά του έως ότου διαλευκανθεί πλήρως το εάν ο Σαμαράς ήταν ικανός να φέρει εις πέρας το έργο του σταθμάρχη, θα υποστηρίξει ότι δεν είχε ενημερωθεί από τους τρεις σταθμάρχες βάρδιας για την καθυστέρηση στο δρομολόγιο της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Είναι σημαντικό όμως ότι ο επιθεωρητής, κατά τους τακτικούς ελέγχους που έκανε στο βιβλίο παράδοσης-παραλαβής βάρδιας, είχε αντιληφθεί ότι αρκετοί σταθμάρχες αποχωρούσαν πριν από την κανονική λήξη της βάρδιάς τους. Ο επιθεωρητής είχε σημειώσει τις παρατηρήσεις του στο περιθώριο του βιβλίου παράδοσης-παραλαβής.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, ο επιθεωρητής θα επιρρίψει ευθύνες στον διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ, ο οποίος όμως την προηγούμενη Κυριακή έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Υποτίθεται πως αυτός θα ήταν ένας μάρτυρας-κλειδί για ό,τι ακριβώς συνέβη στο σταθμαρχείο της Λάρισας πριν και κατά το δυστύχημα των Τεμπών. Υπ’ αυτή την έννοια, ο αιφνίδιος θάνατός του προσφέρεται για συνωμοσιολογία. Παρόλ’ αυτά, ένας άνθρωπος που πιθανότατα γνωρίζει όσα και ο εκλιπών, είναι ο ρυθμιστής κυκλοφορίας του ΟΣΕ, ο «Παντελής», όπως είναι το όνομά του, καθώς ακούγεται πολλές φορές στα ηχογραφημένα αποσπάσματα που αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ και το protothema.gr.

Συνεπώς, η αλήθεια για τις συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα, δεν έχει χαθεί απαραιτήτως με τον νεκρό διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ.

Οι εμπορευματικοί συρμοί

Από χθες, 29 Μαρτίου, επαναλειτούργησε η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αν και επί του παρόντος αυτό γίνεται μόνο με εμπορευματικούς συρμούς. Και συγκεκριμένα τα δρομολόγια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, με ώρα αναχώρησης 22:20, και από Θεσσαλονίκη προς Θριάσιο στις 21:45.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας αναφέρει τα εξής: «8 ολόκληρες μέρες χρειάστηκαν για να αποδειχτεί ότι τα 9 σημεία που είχε καταθέσει το Σωματείο μας την περασμένη Δευτέρα και αφορούσαν σημαντικά ζητήματα ασφαλείας ήταν ΑΛΗΘΗ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. Με επιστολή που λάβαμε πριν λίγο, ο ΟΣΕ δίνει γραπτές διαβεβαιώσεις για την διέλευση από τις σήραγγες των Τεμπών και Πλαταμώνα, ενώ για τις επικοινωνίες εντός αυτών θα υπάρχει πιστοποιημένος υπάλληλος του ΟΣΕ εντός των αμαξοστοιχιών που θα χρησιμοποιεί το σύστημα GSMR για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (και όχι για λόγους κυκλοφορίας, καθώς το σύστημα δεν έχει αδειοδοτηθεί όπως αναφέρει ο ΟΣΕ για τα εποχούμενα). Ελπίζουμε ότι το GSMR θα δοθεί προς χρήση το συντομότερο δυνατό.

»Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά, τα όσα έχουμε αναφέρει, η επαναλειτουργία της Γραμμής του Κιάτου (που είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει από τις 27/3) μετατίθεται για μετά από 10-15 μέρες από σήμερα (σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΟΣΕ) και των επιβατικών στο Αθήνα- Θεσσαλονίκη για τις 3 Απριλίου.

Σήμερα ξεκινά το πρώτο ζεύγος δρομολογίων (εμπορευματικών) στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Το Σωματείο μας δείχνοντας όλο αυτό το διάστημα ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ απέδειξε ότι οι θέσεις του συνδικάτου μας είναι πραγματικές και αληθινές, παρά την προσπάθεια κάποιων να τις παρουσιάσουν ως ‘υπερβολικές’.

»Όσοι αδιαφορούσαν για τα εξώδικα μας, τις επιστολές και τις παραστάσεις – απεργίες μας εδώ και 4 χρόνια, όσοι γυρνούσαν την πλάτη στην ΠΕΠΕ και μας αποκαλούσαν συκοφάντες και εργατοπατέρες όταν καταγγέλλαμε τα κακώς κείμενα, έχοντας ως μοναδικό αίτημα μας την ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην εργασία και κυκλοφορία των τρένων, θα κριθούν από όλους, αν δεν έχουν ήδη κριθεί στην συνείδηση του κοινού. Το ίδιο ισχύει και για όσους ζητούσαν να ξεκινήσουμε χωρίς να λάβουμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

»Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει δελτίο τύπου του Σωματείου μας και ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες μας. Για εμάς τους μηχανοδηγούς, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Ζητάμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για αυτό. Το χρωστάμε στους 57 που χάθηκαν στην μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της χώρας μας. Εμείς είχαμε ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ για όλα..

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα