Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: Αύριο η κηδεία του στο Μεσολόγγι

Δημοσιεύθηκε

στις

Την τελευταία του πνοή άφησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (03.01.2022) ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς. Νοσηλευόταν με κορονοϊό από τα μέσα Δεκεμβρίου, ήταν αντιεμβολιαστής και καθυστέρησε να μπει στο νοσοκομείο.

Ήταν περίπου 07:30 το πρωί της Δευτέρας όταν έγινε γνωστό ότι ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς εκοιμήθη. Νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό από τις αρχές Δεκεμβρίου και τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του είχε επιβαρυνθεί και είχε πέσει σε κώμα.

Ο μακαριστός μητροπολίτης δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ η άρνησή του να μεταφερθεί σε νοσοκομείο είχε επιβαρύνει αρκετά την κατάστασή του. Λίγες ημέρες πριν είχε φύγει από τη ζωή και η αδερφή του, επίσης από κορονοϊό.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, στις 3 το μεσημέρι, στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος όπως ήταν η επιθυμία του, με την ακριβή τήρηση όλων των προβλεπόμενων διατάξεων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού και γι’ αυτό δεν θα επιτραπεί η προσκύνηση του σκηνώματος από τους πιστούς.

Η ταφή του μακαριστού μητροπολίτη, κατόπιν δικής του επιθυμίας, θα πραγματοποιηθεί

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ορίστηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς
Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Παπαχρήστος, γεννήθηκε το 1945 στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο ΑΠΘ, από όπου και πήρε τα δύο πτυχία.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1974. Υπηρέτησε, 30 και πλέον χρόνια, ως ιεροκήρυκας στην Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα εκκλησιαστικά και αντιαιρετικά άρθρα. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη στις 8 Οκτωβρίου 2005.

Σπήλιος Λιβανός: Πιστός και άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας
«Η απώλεια του σεπτού ιεράρχη και ποιμένα της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, προκαλεί οδύνη σε όλο το εκκλησιαστικό πλήρωμα και στους πιστούς» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας «ήταν ένας πιστός και άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας και του λόγου του Θεού» προσθέτοντας πως «το φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο του ήταν πλούσιο. Το σημαντικότερο όμως ήταν η αγάπη που προσέφερε στο σύνολο της κοινωνίας. Στα 16 χρόνια της ποιμαντορίας του, η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας προσέφερε σπουδαίο έργο στην κοινωνία, έχοντας στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τη στήριξη των αδυνάμων».

Και πρόσθεσε «ο εκλιπών υπήρξε ένας εξαιρετικός ποιμενάρχης και θρησκευτικός πατέρας του λαού της Μητροπόλεώς μας. Όλοι κρατάμε ως ανάμνηση την ηρεμία του, την ανυπόκριτη ευγένεια και την ανιδιοτελή αγάπη του προς τον συνάνθρωπό του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!».

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement