Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Υγεία

Delmicron και Florona: Τι γνωρίζουμε, ποιοι κινδυνεύουν – Οι ειδικοί εξηγούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την πανδημία του κορονοϊού να μετράει τουλάχιστον δύο χρόνια, μέρα με τη μέρα έρχονται στο «φως» νέα δεδομένα για την εξέλιξη του SARS-CoV-2. Το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο έχουν έρθει η Florona – συνδυασμό γρίπης και κορονοϊού – και η Delmicron – που πρόκειται για συνδυασμό των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον.

Για τα νέα αυτά δεδομένα στην πανδημία, την Delmicron και την Florona, διευκρινίσεις δίνουν καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ξεκαθαρίζοντας ότι και οι δύο όροι δεν αναφέρονται σε κάποιο νέο στέλεχος του κορονοϊού. Πρόκειται, όπως εξηγούν για την συνύπαρξη της μετάλλαξης Όμικρον είτε με τη μετάλλαξη Δέλτα (Delmicron) είτε με την εποχική γρίπη (Florona).

Πού και ποιους «χτυπά» η Delmicron
Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με συνυπάρχουσες παθήσεις παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο COVID-19 και μάλιστα είναι πιθανό να νοσήσουν ταυτόχρονα και από δύο επικρατούντα στελέχη του κορονοϊού, δηλαδή το Όμικρον και το Δέλτα.

Η συλλοίμωξη με τα δύο στελέχη (Delmicron) μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Και αυτό ισχύει γιατί μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να είναι κυρίαρχη, ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει εκλείψει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement