Connect with us

Μαγειρική

Γαλοπούλα με σάλτσα κονιάκ και θυμάρι     

Published

on

 

 

Υλικά (για 6-8 άτομα)

Για τη γαλοπούλα

1 γαλοπούλα (6 κιλά περίπου)

25 0γρ. βούτυρο

100 γρ. ελαιόλαδο

2 κιλά κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στη μέση

1 κιλό καρότα καθαρισμένα και ολόκληρα

6 κλωνάρια σέλερι σε ραβδάκια των 10 εκ.

Για την άλμη

10 λίτρα νερό

550 γρ. αλάτι

550 γρ. μέλι

2 ματσάκια μαϊντανό

1/2 ματσάκι θυμάρι

200 γρ. σκόρδο ολόκληρο κομμένο στη μέση

150 γρ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους

20 φύλλα δάφνης

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

ξύσμα από 2 λεμόνια

Για τη σάλτσα

30 γρ. ελαιόλαδο

250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150 γρ. καρότο ψιλοκομμένο

τα κοτσάνια από τα μανιτάρια (ψιλοκομμένα)

80 ml κονιάκ

200 ml κρασί λευκό

1 λίτρο ζωμό κότας

100 ml κρέμα γάλακτος συμπυκνωμένη στο μισό με βρασμό

100 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους

όσο ζωμό έχετε από τη γαλοπούλα

2 κουτ. σούπας θυμάρι ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Αλάτι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, τα φέρνετε σε βρασμό και σιγοβράζετε για 5 λεπτά επιπλέον. Σουρώνετε την άλμη, την κρυώνετε και τη διατηρείτε στο ψυγείο. Μαρινάρετε τη γαλοπούλα στην άλμη για 24-48 ώρες. Αποσύρετε και τη στεγνώνετε καλά. Προθερμαίνετε πολύ καλά το φούρνο στη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία (με αέρα αν υπάρχει). Τοποθετείτε το βούτυρο μεταξύ της σάρκας και της πέτσας της γαλοπούλας σε όσα σημεία μπορείτε. Αλείφετε εξωτερικά με ελαιόλαδο. Απλώνετε τα λαχανικά σε ταψί και από επάνω τη γαλοπούλα. Τη βάζετε στο φούρνο και αφήνετε να ροδίσει καλά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150οC. Προσέχετε να μην την παραψήσετε. Αποσύρετε από το φούρνο και περιμένετε 20 λεπτά προτού την κόψετε. Με μια σήτα σουρώνετε όσο ζωμό υπάρχει στο ταψί αφαιρώντας το λίπος. Συμπυκνώνετε με χαλαρό βρασμό στο μισό και το φυλάτε για τη σάλτσα. Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και τα μανιτάρια. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί εντελώς και ξανασβήνετε με κονιάκ. Προσθέτετε το ζωμό, φέρνετε σε βρασμό, χαμηλώνετε και σιγοβράζετε για 1ώρα. Σουρώνετε με τη σήτα και προσθέτετε τη σάλτσα σε νέα κατσαρόλα. Φέρνετε σε πιο ήπιο βρασμό και προσθέτετε την κρέμα και το βούτυρο ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν. Αν θέλετε τη σάλτσα πιο πηχτή, προσθέστε λίγο κορνφλάουρ. Προσθέτετε τους χυμούς του ψησίματος, τα μυρωδικά και αλατίζετε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement