Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θα σαρώσει η «Ο» αλλά, ελπίζουμε να γίνει ενδημική»

Τι δηλώνουν στη «Γ» οι Καθηγητές Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Παθολογίας / Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος για την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις και για το τι θα γίνει με τα σχολεία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Με κριτήριο την εισβολή της «Όμικρον» και την αιφνίδια καταιγιστική αύξηση κρουσμάτων που πλησιάζουν συν -πλην τις 20.000, ενώ οι προβλέψεις των μοντέλων του καθηγητή Σαρηγιάννη και των λυμάτων κάνουν λόγο για εκθετική αύξηση της τάξεως των 80. 000 ημερησίως, με σαφή πλέον την καταιγιστική επέλαση του υπερμεταδοτικού στελέχους. Η «Γ» υπέβαλε τα ακόλουθα ερωτήματα που αποτελούν εναγώνια ερωτηματικά και απασχολούν όλη τη διαστρωμάτωση του κοινωνικού ιστού, στους Καθηγητές, Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο και τον Καθηγητή Παθολογίας / Λοιμωξιολόγο Χαράλαμπος Γώγο αμφότεροι μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

 

-Ποια η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα; Πόσο νοσογόνος είναι η Όμικρον;

-Η υπερμεταδοτικότητά της «Ο» θα οδηγήσει στην μαζική νόηση του πληθυσμού (επίτευξη ανοσίας αγέλης) γεγονός που θα σημάνει την έξοδο από την πανδημία;

-Θα πιέσει  το Σύστημα Υγείας και αν ναι, γιατί;

-Πόσο θα βοηθήσουν τα αντιϊκά που θα εισαχθούν σε ένα 10ήμερο;

-Θα επεκταθεί η αργία των σχολικών μονάδων;

ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Κοινός τόπος των δύο Καθηγητών αποτελεί η βεβαιότητα ότι επέρχεται μεγάλο κύμα ή κατά την έκφραση του Καθηγητή Γώγου καταιγίδα κρουσμάτων που επαπειλεί με μαζική προσβολή του πληθυσμού.

 

 

Α. Βατόπουλος: «Δεν είναι απλό κρυολόγημα, θα νοσήσουν όλοι»

« Τεράστιας έκτασης αναμένεται το κύμα μολύνσεων από την Όμικρον που σε λίγο διάστημα θα επικαλύψει την μετάλλαξη Δέλτα. Σύντομα θα μολυνθούν άπαντες. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί δυνητικά να επιτευχθεί η περίφημη ανοσία της αγέλης» επισημαίνει ο Καθηγητής Βατόπουλος. Αναφορικά με το προκύψαν αποτέλεσμα από την παρατήρηση της Όμικρον σε επίπεδο σοβαρής νόσησης και από τις μελέτες, ο ίδιος υπογραμμίζει «Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το τοπίο. Συνήθως μολύνονται νέοι που λόγω του υγιούς ανοσοποιητικού τους νοσούν με ήπια συμπτώματα. Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά αυτό είναι το βασικό. Στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες. Ευτυχώς όμως δεν υπάρχει ακόμη παράλληλα αύξηση σε εισαγωγές στις ΜΕΘ» Ο Καθηγητής Βατόπουλος δεν φαίνεται να εφησυχάζει με την ηπιότητα της «Ο». Στο πλαίσιο αυτό προειδοποιεί: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα. Μπορεί σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να δώσει συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος , αλλά και μεγάλος αριθμό κρουσμάτων μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση , και αναφέρουμε στις μεγάλες ηλικίες που μπορεί να συνυπάρχουν υποκείμενα νοσήματα ή να μην έχουν κάνει την 3η δόση, οπότε θα έχουμε πρόβλημα αύξησης νοσηλειών και επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας».

«Κλειδί το εμβόλιο, εργαλείο τα αντιϊκά»

Σε σχέση με την επικείμενη εισαγωγή σε 1η φάση των αντιϊκών κατά της Covid από την εταιρεία Merck περίπου σε 10 ημέρες, όπου αναμένεται ότι θα αρχίσει να χορηγείται σε ασθενείς στη χώρα μας σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη. Το υπουργείο παραλαμβάνει 5.000 χάπια της εταιρείας Merck, ενώ επίκεινται και αντιϊκά από την εταιρία PFIZER που θα προμηθευτούμε στις αρχές Μαρτίου και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην εισαγωγή των αντϊκών χαπιών σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας.

Κατηγορηματικός εμφανίζεται ο Καθηγητής Μικροβιολογίας σε σχέση με την χρησιμότητα των αντιϊκών αν και θεωρεί ότι το μείζον όπλο είναι η πρόληψη μέσω του τριπλού εμβολιασμού « Τα αντιϊκά είναι ένα βασικό εργαλείο για να αντιμετωπίδσει στους πάσχοντες τις πρώτες μέρες της νόσησή τους ώστε να μην χρειαστεί να εισαχθούν στο Νοσοκομείο και θα τους βοηθήσει σίγουρα να θεραπευτούν»

«Κανείς δεν θέλει κλειστά σχολεία»

Ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ο κ. Βατόπουλος είναι φειδωλός στις τοποθετήσεις του αφού η Επιτροπή θα συνεδριάσει για το θέμα των σχολείων μεθαύριο και μιλώντας σε γενικό πλαίσιο δηλώνει: « όλοι θέλουμε τα σχολεία ανοικτά Πολιτεία και Κοινωνία. Μπορεί να προταθούν ρεαλιστικοί τρόποι λειτουργίας των σχολείων ώστε να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό οι μολύνσεις και κυρίως η διασπορά» καταλήγει ο κ. Βατόπουλος.

 

Χαράλαμπος Γώγος: «Το ‘22 θα τελειώσουμε με την πανδημία»

Ναι μεν αλλά. Ναι μεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για την συμπεριφορά της «Ο» σε επίπεδο ήπιας νόσησης σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και παράλληλα μπορεί άνετα να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης λόγω της υπερμεταδοτικότητας, αλλά αυτό σύμφωνα με τον Καθηγητή Γώγο, δεν θα αποτρέψει το γεγονός δημιουργίας τουλάχιστον για ένα διάστημα πίεσης στο Σύστημα Υγείας, αφού όπως τονίζει: «θα υπάρξουν ασθενείς που κάποιοι θα νοσήσουν πιο σοβαρά και αναφέρομαι στους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατασταλμένους και στους ανεμβολίαστους. Επομένως θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας ». Ο ίδιος επισημαίνει «όπως και να έχουν τα πράγματα σύμφωνα έστω με τα λίγα δεδομένα δηλ αυτά που προέρχονται από μικρό αριθμό ασθενών της Νότιας Αφρικής φαίνεται ότι όσοι νόσησαν με την παραλλαγή Όμικρον ανέπτυξαν υψηλά αντισώματα έναντι της Δέλτα, κυρίως οι εμβολιασμένοι. Η Όμικρον φαίνεται να λειτουργεί σαν μια ενισχυτική δόση που παράλληλα με τον εμβολιασμό μπορεί να συμμετάσχει στην πολυκλωνική ανοσία απέναντι στον ιό».

EΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Τεράστιο το κύμα κρουσμάτων που έρχεται που θα μολύνει στην πλειονότητά του τον γενικό πληθυσμό δηλώνει ο Καθηγητής Γώγος «Πρόκειται για μια επερχόμενη καταιγίδα μολύνσεων που θα προσβάλλει στην πλειονότητα του τον πληθυσμό πλην όμως παρά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων λόγω της υπερδιασποράς , η κατάσταση πιστεύω ότι θα είναι αρκετά καλύτερη σε σοβαρότητα νοσήσεων σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα. Θεωρώ ότι ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας της ραγδαίας αύξησης των επιδημιολογικών δεικτών και σταδιακά η οξεία κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται έως ότου αποδράμει λόγω της χαμηλής παθογονικότητας που θα μετατρέψει την πανδημία σε μια ενδημική νόσο. Θεωρώ ότι εντός του 2022, ίσως έως το καλοκαίρι ή αρχές του Φθινοπώρου θα τελειώσουμε με την πανδημία. Σε χρόνο παρόντα όσοι δεν έχουν κάνει την 3η δόση να σπεύσουν γιατί είναι αυτή που τους προστατεύσει δραστικά».

«ΟΠΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΪΚΑ ΧΑΠΙΑ»
Ενθαρρυντικά τα μηνύματα του κ. Γώγου και σε σχέση με την βοήθεια που θα προσφέρουν τα αντιϊκά χάπια και οι θεραπείες «Πλέον έχουμε σημαντική θωράκιση έναντι του ιού. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εγγυάται την πρόληψη και την αποφυγή της βαριάς νόσησης. Τώρα θα προστεθούν τα αντιϊκά για να θεραπεύουν όσους έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και θα χορηγείται τις πρώτες μέρες εκδήλωσης των συμπτωμάτων ώστε να μην χρειαστεί η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο. Θα καθοριστεί άμεσα το πλαίσιο χορήγησής του νέου αντιϊκού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση αμέσως μετά τη διάγνωση, προκειμένου να εμποδίσει τον ιό να αναπαραχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» την εξέλιξη της νόσου».

ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σχετικά με τα σχολεία ο Καθηγητής Γώγος δήλωσε πως αποτελεί επιθυμία της επιτροπής να μείνουν εκτός περιορισμών τα σχολεία « Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο. «Η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη και αυτό το είδαμε στην πράξη και σε αντιπαραβολή με την εξ΄ αποστάσεως. Θα δούμε τι προτάσεις θα φέρει η υποεπιτροπή. Ίσως υπάρξουν κάποιες αλλαγές όπως πχ επέκταση του test και στα εμβολιασμένα παιδιά».

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αρχή με 14 κάδους- Ξεκινούν αύριο οι εργασίες για την εγκατάσταση των ημιυπόγειων συστημάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ξεκινούν αύριο από τον Δήμο Πατρέων οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων για την εγκατάσταση των υμιυπόγειων κάδων απορριμμάτων, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και, αν χρειαστεί, θα συνεχιστούν, μετά το Καρναβάλι, από την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα τοποθετηθούν 14 ημιυπόγειοι κάδοι στην πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και στις οδούς Κορίνθου και Καρόλου, Κορίνθου και Μανιακίου, Μαιζώνος (μεταξύ Βαλτσετσίου και Μανιακίου), Κωνσταντινουπόλεως σε 8 σημεία (από Εγνατίας έως Καρόλου) και στην οδό Φαβιέρου (στην είσοδο του Σχολείου). Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας ζητά την κατανόηση των συμπολιτών για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες τοποθέτησης των κάδων.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ισχυρό μήνυμα εξωστρέφειας με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους  Έλληνες καταναλωτές  και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα είχαν έντεκα επιχειρήσεις με την συμμετοχή τους στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  κατά την διάρκεια  της  9ης Έκθεσης  Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Φεβρουαρίου 2023 στο Mediterranean Exhibition Center (MEC Παιανίας), στην Αθήνα.  

Στην έκθεση έλαβαν μέρος παραγωγοί από όλη την χώρα, οι οποίοι μεταποιούν και τυποποιούν τοπικά αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα & ποτά) χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες από εξαιρετική ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία. 

Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφθηκαν  ο  Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου, όπου ενημερώθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο για τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα στην Δυτική Ελλάδα.  Ο αντιπεριφερειάρχης σε δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής: «Η περιοχή μας δεν διακρίνεται μόνο για την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της αλλά και για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του πρωτογενή τομέα. Μέσα από το σχεδιασμό μας στον άξονα της εξωστρέφειας, προσπαθούμε να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τους ανθρώπους, που παράγουν και επιχειρούν στον τόπο μας.»   

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ 12Η  ZOOTECHNIA

«Οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας έχουν πληγεί σοβαρά και χρειάζονται την ουσιαστική στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρά τις  δύο θετικές  ανακοινώσεις του υπουργού στα εγκαίνια  της 12ης  Zootechnia 2023 στην Θεσσαλονίκη»  τόνισε ο κ Βασιλόπουλος.  Ο υπουργός  ανακοίνωσε  ότι ολοκληρώνονται τον Μάρτιο τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης χαρακτηρίζοντας την υπόθεση μια μεγάλη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας καθώς και ότι  πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία του ακατάσχετου των πληρωμών για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων όσον αφορά τις ζωοτροφές. Στις συναντήσεις  με τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου  ο κ Βασιλόπουλος πρόσθεσε  ότι  ο κτηνοτροφικός κλάδος στην περιοχή αναπτύσσεται  δυναμικά  δίνοντας  νέες προοπτικές  στα   προϊόντα και   προστιθέμενη αξία στο έργο  των κτηνοτρόφων.    

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συνάντηση εργασίας Φ. Ζαΐμη με Σπ. Σπυρίδωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 «Όταν συνομιλείς με ανθρώπους που έχουν επιδείξει αξιόλογη διαδρομή, κερδίζεις μέσα από τις ιδέες και τις αναλύσεις τους», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης μετά τη συζήτηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Σπύρο Σπυρίδωνα και πρόσθεσε: «Ο κ. Σπυρίδωνας είναι γνώστης της τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από την καλή του θητεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ως πρώην Γενικός Γραμματέας, αλλά και στο Δήμο Πόρου. Δεσμευθήκαμε ότι  η επικοινωνία μας θα είναι συχνή και ουσιαστική με σκοπό να προκύψουν προγράμματα, παρεμβάσεις, πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, επισημάναμε τη σημασία της έγκαιρης πληροφόρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υποστήριξή της σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ευρωπαϊκά προγράμματα».

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα