Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Δύσκολο το επόμενο τρίμηνο!- Γράφει ο Νίκος Σουγλέρης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Δύσκολοτο επόμενο τρίμηνο για όλους μας αλλά ιδιαίτερα για την Κυβέρνηση.

Με την έλευση της νέας χρονιάς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθούν για κάποιο διάστημα σε ένα πολιτικό πεδίο αβεβαιοτήτων καθώς η παραλλαγή “ΟΜΙΚΡΟΝ” έχει αλλάξει τα δεδομένα προς το χειρότερο.

Και επιπλέον βρισκόμαστε ενώπιον ενός παγκόσμιου γεωπολιτικού παιχνιδιού με όρους υβριδικού οικονομικού πολέμου. που έχει εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας και όλων των προϊόντων με τελική συνέπεια το πλήγμα “στο καλάθι της νοικοκυράς” να είναι μεγάλο.

Στο θέμα της πανδημίας που αποτελεί και τον άγνωστο Χ η κυβέρνηση προσβλέπει σε ένα πιο ήπιο χειμώνα λόγω και του εμβολίου. Βέβαια η επέλαση της Όμικρον εξελίσσεται σε εφιάλτη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον πλανήτη ολόκληρο.

Το μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να βρίσκει σε κάθε φάση εξέλιξης της πανδημίας την” χρυσή τομή” μεταξύ των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων, της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο οδικός χάρτης για τα μέτρα που τέθηκαν άμεσα σε εφαρμογή και τα όσα θα ακολουθήσουν μετά τις γιορτές είναι στο μικροσκόπιο και της επιστημονικής επιτροπής και του Μαξίμου.

Το ζητούμενο είναι η χώρα να πορευτεί με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια εν μέσω πανδημίας. Ενδεχομένως να πάμε σε έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων ή στις ηλικίες άνω των πενήντα ετών. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα μέτρα θα είναι επαρκή.

Από τα στόματα κάποιων ειδικών ακούγεται πως το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ένα νέο lockdown το οποίο δύσκολο θα αποφύγει η κυβέρνηση αν τα μέτρα που έχει επιβάλλει στα καταστήματα εστίασης μπαρ δεν αποδώσουν! Ζητούμενο επίσης είναι εάν θα συνεχιστεί η δια ζώσης διδασκαλία η εάν πρέπει να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας.

Το θέμα της ακριβείας που έχει σαν αιτία την ανεξέλεγκτη άνοδο της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου είναι εξίσου δύσκολο στην αντιμετώπισή του.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει μία καλή συμφωνία με την Ρωσία η οποία είναι και ο βασικός μας πάροχος κατά 70% στο φυσικό αέριο.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα καθώς έχουμε την κρίση Ρωσίας- Ουκρανίας και ο πρόεδρος Πούτιν δεν βλέπει με καλό μάτι την συγκέντρωση Αμερικανικού στρατού και οπλισμού στην Αλεξανδρούπολη κάτι που εμείς όμως θεωρούμε ότι μας βοηθά στην αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας.

Απαιτούνται λοιπόν λεπτές κινήσεις σκακιστικής στρατηγικής και η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου προς πολλές κατευθύνσεις. Και στην Οικονομία και στην Άμυνα και στην Εξωτερική Πολιτική. Στόχος η ασφάλεια της χώρας, η Δημόσια Υγεία και η Οικονομία με την ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων και όσων έχουν ιδιαίτερα πληγεί από την πανδημία.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement