Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ενα βήμα μπρος, δυο πίσω!

Published

on

Γράφει ο Νίκος Μοίραλης*

Η Πάτρα ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα όπου τον Μάρτιο του 2020 κατέβασε ρολά λόγω της έλευσης του κορονοϊού.

Η ακύρωση του Πατρινού Καρναβαλιού ήταν το αρχικό χτύπημα για την εστίαση σε ένα σίριαλ με πολλά επεισόδια να ακολουθούν.
Σχεδόν δυο χρόνια μετά, Ιανουάριος του 2022 και μετράμε τις πληγές μας βλέποντας τις επιχειρήσεις μας και πάλι κλειστές χωρίς να υπάρχει άμεσα φως στο τούνελ.
Η μετάλλαξη OMICRON, πιο μεταδοτική από τις πρώτες εκφάνσεις του κορονοϊού, εκτόξευσε τα κρούσματα με γεωμετρική άνοδο και το αποτέλεσμα ήταν σε 2-3 εβδομάδες να έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό ανάλογοι πολίτες με αυτούς που κόλλησαν όλο το 2020 στην χώρα μας.
Τα πολλά μπράβο και τα θερμά συγχαρητήρια προς την κυβέρνηση για την διαχείριση της πρώτης περιόδου του κορονοϊού και της εφαρμογής σκληρού Lock Down δυστυχώς ανήκουν στο παρελθόν.
Σήμερα βιώνουμε μια παλινωδία των κυβερνώντων και την θεσμοθέτηση κινήσεων χωρίς αρχή μέση και τέλος επιβεβαιώνοντας πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν το περιτύλιγμα του «ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ & ΚΑΝΟΝΤΑΣ».
Οι επιχειρηματίες της Εστίασης έκαναν τις παραγγελίες τους για τις γιορτινές μέρες της πρωτοχρονιάς, έκαναν τις κρατήσεις τους για το ρεβεγιόν κι όμως ενώ υπερβεί η διαβεβαίωση πως στις 3 Ιανουαρίου θα παρθούν νέα μέτρα το κακό έγινε πριν την αλλαγή του χρόνου πολλαπλασιάζοντας τα δεινά και διογκώνοντας τα χρέη προς προμηθευτές.
Οι Σύλλογοι εστίασης ανά την επικράτεια που εκπροσωπούν τους συναδέλφους και τα καταστήματα τους συνειδητοποίησαν άμεσα την παρέμβαση της πολιτείας αλλά απόρησαν διότι όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες του κόσμου συνεχίζονται όπως και πριν.
Αποκορύφωμα της πρόκλησης απο τους κυβερνώντες είναι η μη θέσπιση μέτρων για την μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών χωρίς προφυλάξεις, η συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων και τόσων ακόμη εκφάνσεων της καθημερινότητας μας που δεν απωθούν τον κορονοϊό αλλά αντιθέτως συμβάλουν στην γεωμετρική άνοδο των κρουσμάτων.
Αποδεχθήκαμε πως τα καταστήματα μας είναι εν δυνάμει πηγή εξάπλωσης του ιού, απορροφήσαμε τους οικονομικούς κραδασμούς αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε το ρόλο της Ιφιγένειας για να θυσιαστούμε στο βωμό του αφηγήματος ότι η εστίαση ευθύνεται για όλα…
Η κοινή λογική λέει ότι ή πρέπει να υιοθετήσουμε σκληρά υγειονομικά μέτρα στο σύνολο του κράτους και για όλους τους πολίτες. Μόνο έτσι τα κρούσματα θα μειωθούν, μόνο έτσι θα αδειάσουν οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, μόνο έτσι θα θρηνήσουμε λιγότερους συμπολίτες μας.
Αν η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την λογική της αγέλης και επιθυμεί να νοσήσουν όλοι οι Έλληνες τότε δεν γίνεται να τιμωρεί την εστίαση μόνο που στο κάτω κάτω της γραφής είναι η μόνη δραστηριότητα που αφορά μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας.
Στο δια ταύτα η κυβέρνηση πράττει ένα βήμα μπρος και δυο πίσω και κυνηγά τις εξελίξεις. Τουλάχιστον να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις με την καταβολή ενοικίων για το μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο και να δώσει αναστολές στους εργαζόμενους του κλάδου που έχασαν την δουλειά τους και παραμένουν χωρίς εισόδημα σε μια χρονική στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει.
Εύχομαι οι αγωνίες μας και οι συσσωρευμένες φωνές λογικής από τους συναδέλφους της εστίασης να εισακουστούν και το τρένο να μπει στις ράγες το συντομότερο.
Να μην χάσει άλλος συνάδελφος εστίασης την επιχείρηση του στο πέρας της πανδημίας!!!
*Ο Νίκος Μοίραλης είναι επιχειρηματίας του κλάδου εστίασης – αναψυχής

Ροή ειδήσεων

Advertisement