Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι ανέφεραν στη “Γ” Κ. Ζαφειρόπουλος και Χ. Παπαδόπουλος: Βαριά η σκιά της ‘Όμικρον’ στο τοπικό εμπόριο

Published

on

Aπευθυνθήκαμε στους προέδρους του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Κων/νο Ζαφειρόπουλο και Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Χαρ/μπο Παπαδόπουλο προκειμένου να τοποθετηθούν πάνω στα ζητήματα

Α) της εορταστικής κίνησης κατά την περίοδο 2021-΄22 στα εμπορικά καταστήματα των δύο μεγάλων πόλεων της Αχαΐας,

Β) της σύγκρισης των ετήσιων τζίρων για τη χρονιά που φεύγει, σε σχέση με το 2020 και

Γ) τις προσδοκίες τους για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων από 10/1/2022, εν μέσω της ευρείας διασποράς της μετάλλαξης «Όμικρον».

Από τις απαντήσεις συμπεραίνεται ότι «ενεργειακή φτώχεια» και ανατιμήσεις προδιαγράφουν πλέον ένα δυσοίωνο μέλλον στην αγορά με τις Θερινές Εκπτώσεις να αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για τους καταναλωτές να βρουν φθηνά προϊόντα και σε επάρκεια.
Όσον αφορά τις γιορτές, η μετάλλαξη και τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές πτήσεις όσον αφορά τους εορταστικούς τζίρους ενώ για το 2021, οι οκτώ στις δέκα τοπικές επιχειρήσεις αναμένεται να καταγράψουν ζημιές.

 ΧΑΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαντικές απώλειες…

Α) Η κίνηση στα καταστήματα του Αιγίου κατά την φετινή εορταστική περίοδο ήταν υποτονική, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων έως και τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2022. Μια αναθέρμανση της αγοράς παρουσιάστηκε κατά την προπαραμονή αλλά και την παραμονή του νέου έτους η οποία όμως δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν καθ όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα Δεκεμβρίου. Ο οικογενειακός τζίρος κατευθύνθηκε κυρίως για τις αγορές στα τρόφιμα αλλά και τον κλάδο της εστίασης αναψυχής, πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα.

Β) Η κακή ψυχολογία στην αγορά, συνδυασμός της ακρίβειας και των μέτρων για την διασπορά της πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα στα τέλη του 2021 η κίνηση και ο τζίρος να κάνουν βουτιά 50% κάτω. Με βάση το σκεπτικό ότι η περίοδος των εορτών είναι η πιο παραγωγική για το χώρο του εμπορίου, θεωρώ ότι για το 2021 πολλές επιχειρήσεις με δυσκολία θα βρεθούν να διατηρούν τους τζίρους τους στα επίπεδα του 2020 ενώ θα συνεχίζει να υπάρχει χάσμα σε σχέση με την πρό-covid εποχή.

Γ) Η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων σηματοδοτεί μια περίοδο κατά την οποία το σύνολο των συναδέλφων ελπίζει σε αναθέρμανση της κίνησης σε τομείς όπου υπάρχει σοβαρή υστέρηση εσόδων όπως ρούχα και παπούτσια. Περεταίρω όμως η κυβέρνηση και το Υπ. Ανάπτυξης, με το Υπ. Υγείας, θα πρέπει να συνδράμουν για την περίοδο κυκλοφορίας της παράλλαξης ‘Όμικρον’ με δωρεάν testing για το κοινό και χορήγηση δωρεάν rapid test για τους εμπόρους αλλά και τους εμποροϋπαλλήλους. Το κόστος των τεστ είναι υψηλό και δυστυχώς αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για το εμπόριο και την βελτίωση του κλίματος, παρά τις γενναίες εκπτώσεις.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεχθήκαμε χαριστική βολή!
Α) Η εξαιρετικά υποτονική κίνηση κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οδήγησε το σύνολο του τοπικού εμπορίου πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου σε σχέση με την περυσινή περίοδο και παρά το γεγονός ότι φέτος δεν υπήρξε lockdown. Καθ όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα Δεκεμβρίου η ανασφάλεια για την πορεία της πανδημίας επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία στην αγορά ενώ τα μέτρα όσον αφορά την εστίαση και αναψυχή έδωσαν τη χαριστική βολή. Ουσιαστικά οι τζίρος στις κινήθηκε στο 40% σε σχέση με πέρυσι σε όλους τους κλάδους, ακόμη και στα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά τα οποία συνήθως αντιστέκονται στην πίεση.

Β) Η χρονιά αυτή θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο για 8 στις 10 τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες είτε δεν θα καταφέρουν να βελτιώσουν έστω και ελάχιστα τη θέση τους σε σχέση με πέρυσι, είτε θα καταγράψουν ζημιές. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στην ενέργεια κατά το β’ εξάμηνο δεν άφησαν κανένα περιθώριο ελπίδας για τους συναδέλφους κυρίως σε ένδυση, υπόδηση και είδη δώρου.

Γ) Οι έμποροι της Πάτρας, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες του κοινού τους, θα προσφέρουν κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων τα είδη τους σε πολύ καλές τιμές ενώ θα υπάρξει και επάρκεια. Η περίοδος που ξεκινά θα είναι μια όαση για το εμπόριο καθώς σύντομα αναμένουμε ανατιμήσεις σε επίπεδο χονδρικής. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αντιτάξει μια ουσιαστική άμυνα όσον αφορά την απορρόφηση του ενεργειακού κόστους καθώς, αν δεν βρεθεί ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αγορά θα αντιμετωπίζει προβλήματα. Επάρκειας αγαθών αλλά και μετακύλυσης στον καταναλωτή του κόστους των αυξήσεων στις πρώτες ύλες και εμπορεύματα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement