Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης για σχολεία: Με τα self test βρέθηκαν κρούσματα που διαφορετικά θα μετέδιδαν τον ιό

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εύχεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς «καλή αρχή» για την επιστροφή τους στα σχολεία.

Ο πρωθυπουργός στέκεται στην σημασία των self test τα οποία απέδωσαν μέχρι στιγμής 15.000 κρούσματα, τα οποία όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, «διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό».

Στην συνέχεια, σημειώνει πως η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. «Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες», τονίζει.«Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας», καταλήγει.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!

Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους. Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη «Ο». Γι΄αυτό και το πρόγραμμα παρακολούθησης της δημόσιας υγείας συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Όμως θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας. Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας.

Ελλάδα

Αλέξης Κούγιας: Νέα ανακοίνωση για τα Τέμπη μετά την προφυλάκιση του επιθεωρητή του ΟΣΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα ανακοίνωση για την τραγωδία στα Τέμπη εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας, μετά την απόφαση να κριθεί προφυλακιστέος ο επιθεωρητής του ΟΣΕ.

Ο γνωστός ποινικολόγος που εκπροσωπεί τις οικογένειες 11 θυμάτων και 4 τραυματιών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, τονίζει ότι έχει μεγάλη σημασία για τους συγγενείς, εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, οι ευθύνες να μην περιοριστούν μόνο στον στενό κύκλο των εμπλεκομένων σταθμαρχών αλλά και σε διοικητικά στελέχη και πολιτικοί προϊστάμενοι σε βάθος 15ετίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια:

Όπως είναι γνωστό, το δικηγορικό μας γραφείο εκπροσωπεί δεκαπέντε θύματα (οικογένειες 11 θανόντων και 4 τραυματίες) της τραγωδίας των Τεμπών. Αυτονόητο είναι ότι παρακολουθούμε όλες τις ανακριτικές εξελίξεις.

Χθες απολογούνταν ο κ. Προϊστάμενος Επιθεώρησης του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης και των πέριξ αυτής σιδηροδρομικών σταθμών (Παλαιοφαρσάλου, Βόλου, Νέων Πόρων κλπ) και μετά από πολύωρη ανακριτική απολογία, με ομόφωνη απόφαση των Εφετών Ανακριτών κ.κ. Μπακαΐμη και Λυμπεριάδου και του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης, αποφασίστηκε η προσωρινή του κράτηση.

Δεν έχουμε λάβει αντίγραφα ούτε της προφορικής ανακριτικής απολογίας του ούτε του απολογητικού του υπομνήματος, το οποίο, όπως πληροφορηθήκαμε, περιέχει υπερασπιστικές θέσεις εκατό σελίδων.

Σεβόμενοι πάντοτε το τεκμήριο της αθωότητας ευχόμεθα να έχει απολογηθεί με ειλικρίνεια, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά του, και θα τοποθετηθούμε με νέο δελτίο τύπου, μόλις λάβουμε τα νέα αντίγραφα της υπολοίπου μέχρι σήμερα δικογραφίας, διότι έχει μεγάλη σημασία τόσο για τους συγγενείς των θυμάτων που εκπροσωπούμε, όσο και για τον επικεφαλής του γραφείου μας, αλλά και για εμάς τους συνεργάτες του η υπόθεση αυτή, εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, να μην περιοριστεί μόνο στον στενό κύκλο των εμπλεκομένων σταθμαρχών από τη Λάρισα, πέριξ της Λαρίσης μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, αλλά όλοι όσοι έχουν ευθύνη, ακόμη και διοικητικά στελέχη, αλλά και πολιτικοί προϊστάμενοι σε βάθος 15ετίας και ανεξαρτήτως του κόμματος που κυβερνούσε, να λογοδοτήσουν γι’ αυτές τις πρωτοφανείς ποινικές παραβάσεις που οδήγησαν στον θάνατο 57 συνανθρώπους μας και στον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και, όπως έχουμε υποχρέωση, θα ενημερώνουμε υπεύθυνα, αφού συνεννοούμαστε πρώτα με τους εντολείς μας, ώστε αυτή η υπόθεση μέχρι και την οριστική απόδοση Δικαιοσύνης να μην εξαφανιστεί από την επικαιρότητα.

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η κυρία και ο κύριος Εφέτης Ανακριτής που είναι καταξιωμένοι Δικαστές, όσο και η Εισαγγελία Εφετών Λαρίσης, ανεξαρτήτως εάν ο επικεφαλής κος Σταμάτης Δασκαλόπουλος συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο μαζί με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κο Ισίδωρο Ντογιάκο, θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους και θα οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη με αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία όλους όσοι είτε με παράνομες πράξεις είτε παράνομες παραλείψεις είχαν έστω και την παραμικρή ευθύνη γι’ αυτό το τραγικό δυστύχημα με τις τραγικές παρεμβάσεις στη ζωή και την υγεία όσων έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν αλλά και στη ζωή των συγγενών τους.

Αθήνα, 31/03/2023
Με εκτίμηση
Αλέξιος Χ. Κούγιας

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέταξαν πέτρες σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Άγνωστος πέταξε πέτρες στην κεντρική είσοδο κτιρίου που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Καρύτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έσπασε η τζαμαρία της πόρτας, ενώ ο δράστης τράπηκε σε φυγή πεζός. Η φύλακας του κτιρίου ενημέρωσε την αστυνομία.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Περισσότερα

Ελλάδα

ΕΣΥ: Χρέος 635 εκατ. ευρώ για φάρμακα που αγοράστηκαν το 2021-22

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυξημένα διαπιστώνονται τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες στο τέλος του 2022 σε σχέση με το 2021, με το σύνολό τους να φτάνει στα 635 εκατ. ευρώ έναντι 478 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυσκολία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, και μάλιστα διαπιστώνεται ότι για το 2022 δεν έχουν πληρωθεί ούτε για τα μισά από τα φάρμακα που έχουν διαθέσει στις δημόσιες υγειονομικές δομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ τα οποία συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), φαίνεται πως μέσα στο 2022 δημιουργήθηκαν χρέη της τάξης των 594 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας τις συνολικές οφειλές στα 635 εκατ. ευρώ όπως αναφέραμε.

Από το σύνολο των χρεών, τα 1,4 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές έως το τέλος του 2019, 4,2 εκατ. ευρώ το 2020 και 36 εκατ. ευρώ το 2021.

Επίσης, από το σύνολο των 635 εκατ. ευρώ, τη «μερίδα του λέοντος» χρωστούν τα νοσοκομεία με 353 εκατ. ευρώ από 318 εκατ. ευρώ το τέλος του 2021, ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος οφείλει 264 εκατ. ευρώ, ενώ έχει μηδενίσει παλαιότερα χρέη και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, 18 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ.

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οφείλουν συνολικά 353 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 1,2 εκατ. ευρώ από το 2019, 3,2 εκατ. ευρώ από το 2020 και 31 εκατ. ευρώ το 2021.

Από τις αναλυτικές καταστάσεις των οφειλών των μονάδων υγείας του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες (αντιπροσωπεύουν περίπου το 70- 80% των οφειλόμενων), διαπιστώνεται ότι το ποσοστό αποπληρωμής έφτασε στο σύνολο του 2022 στο 58%, ενώ για το 2021 έχει φτάσει στο 98%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνεται λοιπόν ότι, υπάρχει δυστοκία στην εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων, εξαιτίας γραφειοκρατικών κολλημάτων, οι οποίες καθυστερούν τη έκδοση των σημειωμάτων για rebate και clawback, που συμψηφίζονται με τις οφειλές του Δημοσίου και φυσικά μειώνουν και τα χρέη του.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το 2022 το Υπουργείο Υγεία δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει στις εταιρείες, το ποσό clawback που χρωστούν για νοσοκομειακά φάρμακα. Το θέμα αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί μετά την έναρξη κεντρικοποίησης των προμηθειών σε φάρμακα για τα νοσοκομεία από την ΕΚΑΠΥ.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων βρίσκονται στα 909 εκατ. ευρώ ήτοι αυξημένα κατά 50% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2021. Την ίδια στιγμή, σε καλύτερα επίπεδα διατηρούνται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο των 145 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει γενικότερα να σημειώσουμε ότι σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση των χρεών, όμως φαίνεται πως η πανδημία και η επικέντρωση στη διαχείριση των ασθενών με covid επιδείνωσε την κατάσταση. Επίσης θα πρέπει να πούμε πως κατά την περσινή χρονιά υπήρξε επίσης και σημαντική αύξηση στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη λόγω της εισαγωγής νέων θεραπειών.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα