Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο κορωνοϊός «πιέζει» και τα Κέντρα Υγείας

Πατρινοί για να αποφύγουν τις ουρές των νοσοκομείων για εξέταση και τεστ μεταβαίνουν στα περιφερειακά Κέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας έχει μεταφερθεί η… πίεση που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα το σύστημα υγείας από την «έκρηξη» των περιστατικών κορωνοϊού. Αρκετοί Πατρινοί που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα ή θέλουν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού προκειμένου να αποφύγουν τον συνωστισμό και τις ουρές στα Νοσοκομεία δεν διστάζουν να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να μεταβούν στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας, όπως αυτό της Χαλανδρίτσας. Ωστόσο, αυτή η τακτική έχει προκαλέσει «ασφυξία» στις περιφερειακές δομές, οι οποίες δεν διαθέτουν τα μέσα (προσωπικό και ιατρικό υλικό) για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αχαΐα. Μάλιστα, εξαιτίας αυτών των ελλείψεων σχεδόν καθημερινά δημιουργούνται προστριβές μεταξύ προσωπικού και πολιτών, οι οποίοι ναι μεν θέλουν να εξεταστούν και να υποβληθούν σε τεστ, όμως αγνοούν τις περιορισμένες δυνατότητες των περιφερειακών δομών πρωτοβάθμιας υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, τις τελευταίες δέκα ημέρες, σχεδόν καθημερινά δέχεται 50-60 πολίτες με συμπτώματα κορωνοϊού, οι οποίοι δεν υποβάλλονται απλώς σε rapid ή μοριακά τεστ, αλλά εξετάζονται και από ιατρικό προσωπικό που εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού του έχει φθάσει στα όριά του…

Μάλιστα, απ’ αυτούς το 80% βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την ενδοοικογενειακή διασπορά και παρακολουθείται από τους ιατρούς.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ…

«Είναι απίστευτη η πίεση που δεχόμαστε τις τελευταίες ημέρες. Καθημερινά έρχονται πολίτες όχι μόνο από την περιοχή υγειονομικής μας ευθύνης, αλλά και από όλη την Πάτρα για να υποβληθούν σε τεστ. Δεν είμαστε όμως ένα απλό κλιμάκιο που διενεργούμε τεστ, αφού οφείλουμε να εξετάσουμε όλους τους πολίτες που προσέρχονται με ύποπτα συμπτώματα για να μπορέσουμε να τους παράσχουμε ιατρικές οδηγίες και βοήθεια. Δυστυχώς, όμως οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες… Καθημερινά καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, την ώρα που έρχονται και άλλα περιστατικά εκτός από κορωνοϊό. Βλέπουμε έκτακτα περιστατικά, τακτικά ιατρεία, ενώ μην ξεχνάμε πως στο Κέντρο Υγείας λειτουργεί διπλή εμβολιαστική γραμμή και την ίδια ώρα, κάθε εβδομάδα υπάρχει προγραμματισμός κατ’ οίκων εμβολιασμών. Λειτουργούμε σε πρωτοφανείς συνθήκες, χωρίς προσωπικό και μέσα. Είναι χαρακτηριστικό πως προχθές μας τελείωσαν τα pcr τεστ και αναζητούσαμε από τις άλλες δομές για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των δειγματοληπτικών ελέγχων. Ζητάμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση του κόσμου, προκειμένου να μην δημιουργούνται εντάσεις, ενώ για ακόμη μία φορά απευθύνουμε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να επιδεικνύεται η απαιτούμενη προσοχή. Δεν είναι δυνατόν κάθε μέρα να διενεργούνται τεστ στα ίδια άτομα, επειδή δεν προσέχουν. Αυτό αποβαίνει και σε βάρος των συμπολιτών τους», δήλωσε στη «Γ» ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Γρηγόρης Αλόκριος.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Να σημειωθεί, πως από την ομάδα του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και των περιφερειακών ιατρείων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί. «Μέχρι σήμερα έχουμε ολοκληρώσει 200 κατ’ οίκον εμβολιασμούς με τα σκευάσματα της Phizer και της Johnson που στην περιοχή μας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Ωστόσο, εγκαίρως προγραμματίσαμε τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, καθώς κινηθήκαμε μεθοδικά και οργανωμένα. Επικοινωνήσαμε με τον κόσμο από τις αρχές και έτσι καταφέραμε να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό, ώστε σήμερα που είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις ηλικίες άνω των 60 ετών να βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Αλόκριος.

Επιμέλεια: Μαρία Ορφανού


Ροή ειδήσεων

Advertisement