Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Πρώτο κουδούνι του 2022 με… απουσίες-800 μαθητές και περίπου 200 εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα δεν επέστρεψαν στα σχολεία 

Published

on

Ρεπορτάζ: Μαρία Ορφανού, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Με πολλές απουσίες μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικών λόγω κορωνοϊού «χτύπησε» χθες το πρώτο κουδούνι για το 2022 και στα σχολεία της Αχαΐας.

Οι σχολικές μονάδες επαναλειτούργησαν χθες μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων στη «σκιά» της παραλλαγής Όμικρον και της «έκρηξης» των κρουσμάτων, ενώ την Κυριακή διενεργήθηκαν συνολικά 1,6 εκατ. self tests.
Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών:
Α. Από τα σχολεία απουσίαζαν συνολικά 6.900 εκπαιδευτικοί λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, εκ των οποίων:
-2.450 με το σελφ τεστ που διενήργησαν χθες Κυριακή, και,
-4.450 που ήδη νοσούν τις τελευταίες ημέρες.
Στους αριθμούς αυτούς δεν έχουν προσμετρηθεί τα θετικά rapid test των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών αλλά ούτε και οι στενές επαφές.
Β. Επίσης σύμφωνα με το edupass, με στοιχεία των σελφ τεστ που έγιναν την Κυριακή, βρέθηκαν 12.000 θετικοί μαθητές, ενώ υπάρχει κι ένας επιπλέον αριθμός απόντων μαθητών που ήδη νοσούσαν.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Στην Αχαΐα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δηλώθηκαν 115 απουσίες εκπαιδευτικών και 400 μαθητών, ενώ αντίστοιχα, από τα σχολεία της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης οι απουσίες που κατεγράφησαν ήταν σε εκπαιδευτικούς 70 και σε μαθητές περίπου 400.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της Εκπαίδευσης, ο αριθμός των απουσιών δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των θετικών τεστ της Κυριακής, καθώς αρκετοί μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αντίστοιχα, αρκετοί γονείς φοβούμενοι την υψηλή μεταδοτικότητα επέλεξαν χθες να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, χωρίς να νοσούν ή να έχουν συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση εικόνα για την ενδοσχολική διασπορά της νόσου αναμένεται εντός της εβδομάδος και συγκεκριμένα, την Παρασκευή, οπότε και οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσκομίσουν εκ νέου αρνητικό self test.

ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΦ ΤΕΣΤ

Εξ άλλου και οι δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Αχαΐας παραμένουν σε εγρήγορση και ετοιμότητα, με σκοπό σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό πως η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας παρέμεινε ανοικτή την Κυριακή το απόγευμα από τις 6-8, προκειμένου να προμηθευτούν τα σχολεία επιπλέον self-test, για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις παιδιών που ενδεχομένως δεν παρέλαβαν ή δεν εξυπηρετήθηκαν οι γονείς τους από τα φαρμακεία. Διανεμήθηκαν 5.000 self-test σε περίπου 100 Διευθυντές και Προϊσταμένους σχολείων που προσήλθαν στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μην αναφερθούν από τα σχολεία σήμερα προβλήματα από ελλείψεις σε μαθητές. Στην περιοχή της Αιγιάλειας μοιράστηκαν 600 self-test. Αντίστοιχα, την Κυριακή από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι διατέθηκαν στους Διευθυντές σχολείων 3.000 self tests, ενώ σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης ακόμη περισσότερων. Και οι δύο Διευθυντές, Τάσος Σταυρογιαννόπουλος (Α’ βάθμια) και Ανδρέας Ζέρβας (Β’ βάθμια) παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη ελέγχου των μαθητών στα σχολεία, προκειμένου να διενεργούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και να υπάρχει επάρκεια προμήθειας self-test.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.
Αντίστοιχα, αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement