Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άνω Καστρίτσι: «Το Πήλιο της Αχαΐας»-Mας «ξεναγεί» η Αντωνία Χρυσικοπούλου

Published

on

Μετά από πλήθος έργων που έγιναν κατά τα τελευταία χρόνια στο Άνω Καστρίτσι, ο τόπος έχει αλλάξει όψη!

Η ανάδειξη μικρών, όπως είναι τα προσκυνητάρια μας, αλλά και μεγαλύτερων σημείων, όπως είναι η είσοδος του χωριού με τον περίφημο ποταμό Σέλεμνο, έχει εξωραΐσει και βελτιώσει αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο. Φτάνοντας ένας επισκέπτης στο χωριό μας και κοιτώντας ψηλά βλέπει πάνω σε έναν λόφο τον Άγιο Ανδρέα, ένα από τα 16 ξωκκλήσια της περιοχής, να ξεχωρίζει χάρις στον φωτισμό του. Εκεί υπήρχε ένα μεσαιωνικό κάστρο, στην ύπαρξη του οποίου οφείλεται η ονομασία του χωριού!

Τα υπόλοιπα ξωκκλήσια είναι διάσπαρτα στην περιοχή και κάπως κρυμμένα. Στην κεντρική όμως πλατεία του χωριού δεσπόζει με την επιβλητικότητα και την μεγαλοπρέπειά του ο Ιερός Ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, τους οποίους έχουμε ως προστάτες του χωριού και τιμούμε με εκδηλώσεις κάθε χρόνο την 9η Μαρτίου. Στο γραφικό κέντρο του χωριού βρίσκονται καταστήματα πρώτων ειδών, καθώς και εστίασης με καλομαγειρεμένα εδέσματα προσεγμένης ποιότητας, ενώ το τοπίο δένει αρμονικά με τα παραδοσιακά σπίτια των δραστήριων υπερχιλίων κατοίκων του. Η επιμελημένη καθαριότητα και τάξη που χαρακτηρίζει τους δημόσιους χώρους συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα του Άνω Καστριτσίου, κατατάσσοντάς το σε πρωτεύουσα θέση! Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, ενώ λίγο πιο έξω εκτείνεται το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Το εν λόγω γήπεδο αποτελούσε για χρόνια ευσεβή πόθο των νέων, οι οποίοι επιθυμούσαν διακαώς να ολοκληρωθεί. Το χωριό άλλωστε διαθέτει ομάδα ποδοσφαίρου στην Α΄ Κατηγορία Τοπικού, οπότε γίνεται σαφές το ενδιαφέρον των νέων για τον αθλητισμό. Παράλληλα, δίνεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες η δυνατότητα εκγύμνασης του σώματος με ειδικευμένο προπονητή και εκμάθησης παραδοσιακών χορών με δάσκαλο στην αίθουσα της Κοινότητας.

Η ΝΕΡΟΜΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Τον επισκέπτη περιμένει η Νερομάνα, το καμάρι του χωριού μας, το μέρος όπου βρίσκονται οι πηγές του νερού, του γάργαρου και καθάριου νερού που ρέει άφθονα. Χάρις στην ανάπλαση του χώρου τα τελευταία χρόνια, είμαστε πλέον σε θέση να παρέχουμε σε κάθε περιπατητή ένα όμορφο περιβάλλον για σωματική ανάπαυση και ψυχική ανάταση. Κάθε εποχή έχει τις ομορφιές της, γι’ αυτό και κάθε εποχή προσφέρεται για επίσκεψη στο Άνω Καστρίτσι: το φθινόπωρο δημιουργείται ένα συναρπαστικό τοπίο κοντά στην Νερομάνα μας και τα Πλατανάκια, το οποίο συνθέτουν οι πορτοκαλί και καφέ αποχρώσεις των φύλλων που πέφτουν από τα κλαριά των πλατάνων, τα τρεχούμενα νερά που ρέουν ορμητικά στα ποτάμια μας και το απαλό άρωμα των ταπεινών κυκλάμινων που ταξιδεύει με τον αέρα. Την Άνοιξη, οπότε συντελείται η ανθοφορία, οι κερασιές μας ντύνονται στα άσπρα σαν νυφούλες και συνοδεύονται από το μωβ της κουτσουπιάς. Μετά το Πάσχα τελείται η Δέηση, ένα θρησκευτικό δρώμενο, το οποίο ακολουθούμε εθιμοτυπικά κάθε χρόνο την επομένη της Αναστάσεως. Η πομπή ξεκινά από την εκκλησία και περνά γύρω και μέσα από το χωριό, επομένως δίνεται η δυνατότητα σε έναν επισκέπτη να γνωρίσει εξοχικά μέρη του χωριού και ξωκκλήσια, τα οποία υπό άλλες συνθήκες, δύσκολα θα μπορούσε να ανακαλύψει. Μετά το πέρας της πομπής στήνεται γλέντι και χορός γύρω από την εκκλησία, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν όλο το χωριό. Πανηγύρια έχουμε και κοντά στο καλοκαίρι, στην γιορτή του κερασιού, αλλά και αργότερα στις 29 Αυγούστου, το μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Το καλοκαίρι στο χωριό μας είναι ευχάριστο και δροσερό, απαλύνει τον επισκέπτη από την ζέστη, ενώ του προσφέρει απέραντη θέα στον Πατραϊκό κόλπο και ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα. Το απέραντο πράσινο γαληνεύει το μάτι και την ψυχή και χαρίζει μια εύκολη καταφυγή από την βαβούρα της πόλης. Χάρις στην αγαστή συνεργασία της Κοινότητας και των κατοίκων του χωριού έχει συσταθεί επιτυχώς εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας, η οποία φυλάσσει ανελλιπώς καθ’ όλη την θερινή περίοδο τον φυσικό μας πλούτο και ιδίως το δάσος του Καρκαλού. Ανάλογη μέριμνα έχει ληφθεί και για την χειμερινή περίοδο: έχοντας εξασφαλίσει από τον Δήμο Πατρέων εκχιονιστικό μηχάνημα, το οποίο βρίσκεται στην διάθεσή μας ανά πάσα στιγμή, οι δρόμοι καθίστανται ασφαλείς σε περίπτωση χιονόπτωσης. Ως εκ τούτου, το Άνω Καστρίτσι είναι φιλόξενο και προσιτό κάθε εποχή, είτε στην ανθισμένη, είτε στην χιονισμένη του εκδοχή!

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Η εξαιρετική εγγύτητά του με την Πάτρα (μόλις 15 χλμ) δίνει την δυνατότητα ακόμη και σε αποδράσεις για ένα πικ νικ ή μια ποδηλατάδα στην φύση. Όσον αφορά την πρόσβαση, ο δρόμος είναι βελτιωμένος και διαθέτει διαγράμμιση και καλό φωτισμό, συμβάλλοντας έτσι στην ξεκούραστη και ασφαλή οδήγηση, ακόμα και το βράδυ. Σε περίπτωση αδυναμίας μετακίνησης με ιδιωτικό μεταφορικό μέσον υπάρχει αστική συγκοινωνία, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες.
Αξιοσημείωτη είναι η πολιτισμική ανάπτυξη του χωριού μέσα από ποικίλες δράσεις της Κοινότητας σε συνεργασία με διαφόρους φορείς. Πέρα από «τα Παραμύθια της Νερομάνας», τα οποία έγιναν πλέον θεσμός, αφού τα αγάπησαν και τα αγκάλιασαν θερμά τα παιδιά, κατά καιρούς γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και άλλα πολλά. Για το τέλος αφήσαμε την αναφορά σε μία πρόσφατη πρωτοβουλία της Κοινότητας, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι: την δημιουργία εθελοντικής ομάδας διάσωσης με αφορμή την απόκτηση μιας συσκευής ζωτικής σημασίας, ενός αυτόματου απινιδωτή, ο οποίος βρίσκεται φυλαγμένος έξω από το Κοινοτικό Κατάστημα και πρόκειται να διατεθεί σε κάθε εκπαιδευμένο μέλος της ομάδας διάσωσης σε περίπτωση ανάγκης για να βοηθήσει κάποιον συμπολίτη μας.
Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους, για τους οποίους τα νέα παιδιά επιλέγουν να μείνουν στον τόπο τους και να φτιάξουν την οικογένειά τους εδώ. Ελπίζουμε από εδώ και στο εξής οι αρετές του τόπου μας να αποτελέσουν λόγο για να επισκεφθεί κάποιος το Άνω Καστρίτσι και να μείνει, έστω και για μία ενατένιση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement