Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Σουφλέ με πέννες, σολομό και γραβιέρα Κρήτης   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. πέννες

250γρ. καπνιστό σολομό ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

1 μάτσο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

ξύσμα από 2 λεμόνια

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ

750ml γάλα

4 κουτ. σούπας αλεύρι

4 κουτ. σούπας βούτυρο

3 αβγά

μοσχοκάρυδο τριμμένο

75γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη

αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση:

Βράζετε τις πέννες για πολύ λίγο σε αλατισμένο νερό να μαγειρευτούν ελαφρά και να κρατάνε. Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το ψήνετε ανακατεύοντας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε τότε το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ενσωματώνετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας με σύρμα. Κρατάτε λίγο τριμμένη γραβιέρα στην άκρη και ανακατεύετε την υπόλοιπη στην μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και το μισό άνηθο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο να μαλακώσουν και, αφού στραγγίξετε τις πέννες, τις ρίχνετε στο τηγάνι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού, τον υπόλοιπο άνηθο και τον ψιλοκομμένο σολομό. Ρίχνετε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με την μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζετε μέσα τα ζυμαρικά. Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα που κρατήσατε στην άκρη και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του σουφλέ.

Μαγειρική

Κλασσικό μοσχαρίσιο γιουβέτσι          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλο, σε μερίδες

500γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

400γρ. τοματάκια κονκασέ ή χυμό τομάτας συμπυκνωμένο

½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ξυλάκι κανέλα

5-6 κόκκους μπαχάρι

1½ φλιτζάνι (περίπου) κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε σε κατσαρόλα το κρέας στο λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε την τομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε και δύο φλιτζάνια νερό. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για μιάμιση ώρα μέχρι να ψηθεί το κρέας. Βγάζετε το κρέας σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Μετράτε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να γίνει 1½ λίτρο ο ζωμός. Αφήνετε το ζωμό να βράσει και προσθέτετε το κριθαράκι. Βράζετε για 6 λεπτά μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει, προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό αν χρειαστεί. Πρέπει να μείνει με αρκετό ζωμό στο τέλος. Αφαιρείτε την κανέλα από την κατσαρόλα και αδειάζετε το κριθαράκι σε πυρίμαχο σκεύος. Τοποθετείτε το κρέας μέσα στο κριθαράκι χωρίς να το σκεπάσετε και ψήνετε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω. Πασπαλίζετε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί μόλις το βγάλετε από το φούρνο και σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια και άνηθο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 αυγά, χτυπημένα καλά

750γρ. κολοκυθάκια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη

2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι το 1/3 φλιτζανιού από το ελαιόλαδο, τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν και να απορροφήσουν τα υγρά τους. Προσθέτετε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο. Χτυπάτε τα αυγά σε μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε με τα κολοκυθάκια. Ζεσταίνετε σε αντικολλητικό τηγάνι το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, όταν κάψει, ρίχνετε μέσα το μίγμα. Αφήνετε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζετε το σφουγγάτο σε μεγάλο καπάκι ή στρογγυλό ταψί. Ρίχνετεωτο υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και, όταν κάψει, τοποθετείτε το σφουγγάτο να ψηθεί από την άλλη μεριά. Μεταφέρετε σε πιατέλα, αφήνετε λίγο να κρυώσει και κόβετε σε τρίγωνα κομμάτια. Τρώγεται άνετα σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύο.

Περισσότερα

Μαγειρική

Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πακέτο πένες βρασμένες αλ ντέντε

1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

700γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου

2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

1 καρότο ξυσμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την επικάλυψη

500γρ. γιαούρτι στραγγιστό

3 αβγά

1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε πολύ καλά μια κατσαρόλα και μετά ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές, το πολτοποιημένο σκόρδο και το καρότο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος, προσθέτετε τον μαϊντανό και το βασιλικό και αφήνετε να κρυώσει. Στο μεταξύ, έχετε βράσει τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις έχετε στραγγίξει. Τις ρίχνετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τις ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο και το χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύετε ξανά. Από πάνω απλώνετε τον μαγειρεμένο κιμά του κοτόπουλου και τον ανακατεύετε ελαφρά με τις πέννες. Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, το τριμμένο τυρί και το ελαιόλαδο. Περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα του γιαουρτιού, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα