Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γώγος στη “ΓΝΩΜΗ”: Νέα μονοκλωνικά για πρόληψη, θεραπεία και 6άμηνη ανοσία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ισχυρή ελπίδα για την μετατροπή της πανδημίας σε ενδημική νόσο δίνουν τα νέας γενιάς μονοκλωνικά αντισώμτα της AstraZeneca, τα οποία μαζί με το εμβόλιο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας/Λοιμωξιολόγο του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο θα αποτελέσουν ένα ισχυρό όπλο κατά του ιού Sars -Cov – 2.

Στα διευκρινιστικά ερωτήματα της «Γ»: Σε τι διαφέρουν τα συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα από τα υπάρχοντα που δεν δρουν κατά της μετάλλαξης ‘Ομικρον; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των μονοκλωνικών αντισωμάτων νέας γενιάς ώστε να θεωρούνται ισχυρό όπλο; Αν χορηγούνται στους ασθενείς στα Νοσοκομεία και σε ποια φάση της νόσου και πότε θα έρθουν στην Ελλάδα, οι απαντήσεις που δίνει μεταφέρουν ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα.

«Δίνονται και προληπτικά σε ανοσοκατασταλμένους»

Το συγκριτικό πλεονέκτημα και η ειδοποιός διαφορά με τα υπάρχοντα μονοκλωνικά αντισώματα σύμφωνα με τον Καθηγητή Γώγο εδράζεται στο γεγονός ότι μπορεί να χορηγηθούν σε ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει αλλά έχουν ανοσοκαταστολή ( ανοσοκατασταλμένοι ογκολογικοί ασθενείς ή πάσχοντες από αυτοάνοσα) «Είναι πολύ σημαντικό ότι για να χορηγηθούν τα συγκεκριμένα μονοκλωνικά δεν χρειάζεται να έχει νοσήσει κάποιος και να δοθούν τις πρώτες μέρες της νόσου. Τα συγκεκριμένα μονοκλωνικά θα αποτελέσουν λύση για τους ασθενείς που λόγω ανοσοκαταστολής παρουσιάζουν αδυναμία ανάπτυξης ικανού αριθμού αντισωμάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση χορηγούνται προληπτικά ως θωράκιση κατά της νόσου covid -19 και η ανοσία που εξασφαλίζουν φτάνει τους έξι μήνες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στις απειροελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν αναπτύσσουν αντισώματα μετά τον εμβολιασμό τους ,καθώς και σε προσβεβλημένους ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους άνω των 80 ετών και σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπείες που δεν τους επιτρέπουν να λάβουν το πιθανό μελλοντικό εμβόλιο έναντι της COVID-19.». Ειδικότερα, πρόκειται για ένα κοκτέιλ δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα μπορέσει να βοηθήσει όχι μόνον στη θεραπεία αλλά το πρωτοποριακό είναι και στην πρόληψη λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 και κυρίως είναι μακράς διαρκείας»
«Η χορήγηση γίνεται εξωνοσοκομειακά και «πιάνει» την Όμικρον»
Η χορήγησή τους όπως υπογραμμίζει ο κ. Γώγος δεν «γίνεται με έκχυση εντός Νοσοκομείων όπως με τα υπάρχοντα μονοκλωνικά, αλλά στο σπίτι με ενδομυϊκή ένεση, και αυτό αποτελεί εξαιρετικό πλεονέκτημα αποσυμφόρησης του Συστήματος Υγείας και μείωσης της διασποράς. Παράλληλα δίνονται προληπτικά και κυρίως παρέχουν αντισώματα και κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Αναφορικά με το επίμαχο ερώτημα πότε θα έρθουν στην Ελλάδα ο ίδιος δηλώνει « Είναι θέμα χρόνου και διαδικασιών. Θεωρώ ότι έως τον Μάρτιο, Απρίλιο θα τα έχουμε τις πρώτες εισαγωγές στην χώρα μας»
ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement