Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Τη διαφορά την κάνει η παράδοση- Του Διονύση Ζακυνθινού

Published

on

 

 

Ατυχήσαμε. Η πανδημία «τρώει» το Πατρινό Καρναβάλι. Αναμφίβολα αυτό θα μάς λείψει, ενώ η μη διεξαγωγή του θα μάς κάνει να το εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο.

Γκρινιάζουμε συχνά για τα κακώς κείμενα μας, αλλά δεν βλάπτει καμιά φορά να παινεύουμε και το σπίτι μας. Ναι, έχουμε ένα ξεχωριστό καρναβάλι που είναι μια κατηγορία από μόνο του και δικαιολογημένα έχει αποκτήσει τη φήμη του καλύτερου πανελλαδικά.

Ασφαλώς και άλλες πόλεις διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις. Δεν έχουμε εμείς την αποκλειστικότητα, ωστόσο κατέχουμε τα πρωτεία.

Είναι περίπου σαν το ποδόσφαιρο. Χιλιάδες οι ομάδες του ανά τον κόσμο, αλλά δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά. Οι διαφορές τους έγκεινται στην ποιότητα, στην ανταγωνιστικότητα, στην αναγνωρισιμότητα, στη δημοτικότητα, εν τέλει στο μέγεθος. Ποδόσφαιρο παίζει η Μπαρτσελόνα, ποδόσφαιρο παίζουν και οι δικές μας ομάδες, ποδόσφαιρο παίζουν και στα γήπεδα χωριών. Επιστρέφοντας στην παράδοση, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε μέρος διακρίνεται, κάπου, για τη δική του.

Για παράδειγμα, η Κέρκυρα έχει μια αξιοσημείωτη παράδοση στη μουσική. Δεν πρέπει να υπάρχει οικογένεια στο νησί των Φαιάκων που μέλη της να μην συμμετέχουν σε μια φιλαρμονική.

Και στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ότι η παράταξη «Ώρα Πατρών», στην ανακοίνωση της με την οποία επιτίθεται στην δημοτική Αρχή για τα πεπραγμένα της στον χώρο του πολιτισμού, έκανε λάθος παραλληλίζοντας τη δική μας μπάντα με τις φιλαρμονικές του νησιού των Φαιάκων. Δεν συγκρίνεις ανόμοια μεγέθη.

Για τους Κερκυραίους είναι αυτονόητη η γνώση ενός μουσικού οργάνου, όπως για εμάς θεωρείται δεδομένο ότι θα βγούμε στο καρναβάλι μας και θα συμμετάσχουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα δρώμενα του.

Αλήθεια, πόσοι Πατρινοί ξέρουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο; Λίγοι, αναλογικά με τον πληθυσμό της τρίτης σε μέγεθος πόλης της χώρας. Όπως εικάζουμε βάσιμα ότι οι Κερκυραίοι καρναβαλιστές είναι ελάχιστοι. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι η παράδοση που κάνει τη διαφορά.

Με την ευκαιρία, ας καταθέσουμε και μια πρόταση. Τι θα λέγατε εάν στο μέλλον, στην κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού, προσκαλούσαμε την «Παλαιά» Φιλαρμονική της Κέρκυρας ή την αντίστοιχη του «Καποδίστρια»;

Εκτός από ένα επιπλέον χρώμα στις καρναβαλικές παρελάσεις, θα είχαμε και την κορυφαία συνάντηση διαφορετικών, εμβληματικών, παραδόσεων. Τροφή για σκέψη, με το καλό να χαρούμε το Καρναβάλι του 2023.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement