Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

 Γ. Κεπενός στη «Γ»: «Επενδύουμε» μόνο σε αποκλιμάκωσης των τιμών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά την νέα έξαρση της πανδημίας, η εταιρεία «Μύλοι Κεπενού» καλείται για μία ακόμη φορά να κινηθεί σε βραδύτερο του φυσιολογικού ρυθμό, διασφαλίζοντας από τον κίνδυνο ενός νέου παραγωγικού lockdown.

Eνεργειακό κόστος και αύξηση πρώτων υλών (σιτηρά) αναμένεται – σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κεπενό, πρ. πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας- να δοκιμάσουν τις αντοχές της.
Η βάση των πελατών της εγχώριας αλευροβιομηχανίας, Αρτοποιεία κλπ., είναι όπως εκτιμά σήμερα, αδύνατον να παραμείνει σταθερή για το 2022 εξ αιτίας της επιστροφής των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποιο είναι το κλίμα και οι επιπτώσεις στη βιομηχανία μετά την ευρεία διασπορά της μετάλλαξης «Όμικρον»;

-H μετάλλαξη ‘Ομικρον’ μπορεί να μην προκαλεί βαριά νόηση όπως οι προηγούμενες όμως λόγω της υπερ-μεταδοτικότητας ενεργοποιούνται εκ νέου πρωτόκολλα ασφαλείας που είχαμε στις αρχές της πανδημίας με τμήμα του προσωπικού μας να εργάζεται τμηματικά και εξ αποστάσεως, με προσωπικό ασφαλείας στο σπίτι, για ώρα ανάγκης και μέτρα κατά του συγχρωτισμού και της διασποράς σε όλους τους χώρους του εργοστασίου μας αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Το κόστος επιβαρύνει τις επιχειρήσεις διότι, στην περίπτωση μετάδοσης εντός της παραγωγής, θα τεθεί εκτός τμήμα ολόκληρης της βάρδιας αλλά και οι παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας. Βρισκόμαστε σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας μέχρις ότου το ξεπεράσουμε και στη χώρα μας.

Πως προήλθε το πρόβλημα με τις ανατιμήσεις στα άλευρα;

-Η χρονιά που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα και απότομες διακυμάνσεις που επηρεάσουν τη διαδικασία, σπορά, καλλιέργεια και συγκομιδή, των σιτηρών. Ζούμε στην εποχή του φαινομένου ‘Λα Νίνια’ ένα ωκεάνιο φαινόμενο ψυχρότερο αντίστοιχο του ‘Ελ Νίνιο’ με έντονη ξηρασία και ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες είχαν άμεσο αντίκτυπο στη σοδειά. Ήδη από το 2020 ο Καναδάς, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές χώρες, επλήγη από πάγο και ακολούθησε το 2021 η ξηρασία.

Ως συνέπεια είχαμε 45% μείωση στην ετήσια σοδειά και εκτίναξη τιμής κατά 120% στο σκληρό σιτάρι. Αντίστοιχα πρόβλημα και σε χώρες που παράγουν μαλακό σιτάρι, με κάποια παρένθεση σε κάποιες περιοχές που πέτυχαν καλό ποσοστό παραγωγής.
Το γενικότερο πρόβλημα μαζί με τα ποιοτικά στοιχεία που επηρεάζουν την παραγωγή σε αλεύρι, λειτούργησε προσθετικά τελευταία καθώς υπήρξε μια έκρηξη ζήτησης παγκόσμια κατά την περίοδο της πρώτης εξόδου του περασμένου καλοκαιριού από την πανδημία εξ αιτίας του εμβολιασμού και της τιθάσευσης του COVID. Η ζήτηση έφερε πρώτα το διπλασιασμό στα ναύλα των πλοίων που μεταφέρουν χύδην φορτία. Πλέον προστίθεται πλέον και το ενεργειακό που βιώνουν άπαντες με το φυσικό αέριο και την τιμή της κιλοβατώρας να τετραπλασιάζεται και το πετρέλαιο κίνησης να αυξάνεται 60% πάνω.

Υπάρχει βαλβίδα εκτόνωσης για το ενεργειακό;

-Αν η κατάσταση αυτή δεν εκτονωθεί και ενώ αναμένουμε και τις νέες σοδειές, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το 2022 θα είμαστε σε θέση να λειτουργούμε και να παράγουμε ένα προϊόν για να λειτουργήσει ο Αρτοποιός και να κινηθεί η κατανάλωση.
Στο χώρο της Αρτοποιίας δεν έχει μείνει τίποτε από αυτά που χρησιμοποιούνται το οποίο να μην έχει αυξηθεί κατά 60% τουλάχιστο. Σουσάμι, βούτυρα, υλικά συσκευασίας, ενέργεια, όλα έχουν ανέβει έως και 160%. Το αλεύρι πλέον έχει τη μικρότερη συμμετοχή μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούν και τα οποία προμηθεύονται ανατιμημένα!
Πρακτικά, μόνο στο ρεύμα, είναι αδύνατο ένας αρτοποιός να διαχειριστεί ένα τιμολόγιο των 100 ευρώ το οποίο ‘πέταξε’ στα 3,5 χιλιάδες ευρώ… Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη δική μας εταιρεία η αύξηση του ενεργειακού κόστους εξανέμισε ήδη τα κέρδη ολόκληρου πενταμήνου!
Αν η σοδειά του 2022 είναι καλή, η πρώτη ύλη θα σταματήσει να πιέζει τις τιμές καθώς στα ναύλα δεν θα υπάρξει διόρθωση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε να είμαστε σε θέση να απορροφούμε μέρος του κόστους από τις υφιστάμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Πότε είναι η κρίσιμη περίοδος;

-Από τα μέσα καλοκαιριού θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, όλο το α΄ εξάμηνο του 2022 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος. Ο χειμώνας δεν θα αποκλιμακώσει το ενεργειακό κόστος ενώ εν αναμονή της νέας σοδειάς, δημητριακά παραμένουν στις αποθήκες με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της τιμής. Η επιστροφή σε μια κανονικότητα, επιμένω, δεν θα είναι εφικτή για όλες τις πρώτες ύλες και ιδιαίτερα για ότι επηρεάζεται άμεσα στην παραγωγή του από το κόστος ενέργειας.

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από μια νέα παγκόσμια επισιτιστική κρίση;
-Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, οι παγκόσμιες τιμές στα τρόφιμα εκτινάχθηκαν κατά 28% το 2021, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό θα συμπαρασύρει έντονες πληθωριστικές πιέσεις με συνέπεια περιοχές στον αναπτυσσόμενο κόσμο να μην μπορούν να προμηθευτούν σιτάρι και καλαμπόκι για την διατροφή τους. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να πούμε ότι ο αναπτυγμένες χώρες πρέπει να μην σπαταλούν χρήματα για τρόφιμα, πέραν των πραγματικών τους αναγκών. Το 2007 – ’08 που είχαμε κάτι παρόμοιο, Λιβύη, Συρία, Αλγερία, Αίγυπτος βρέθηκαν αντιμέτωπες με επαναστατικά κινήματα και εχθροπραξίες διότι δεν μπορούσε ο κόσμος να αγοράσει ψωμί. Τώρα βλέπουμε τι συμβαίνει με την γείτονα Τουρκία και τα συσσίτια στην Κων/πολη. Χωρίς το στομάχι σχετικά γεμάτο οι λαοί αποτελούν απειλή για τους γείτονες και την παγκόσμια ασφάλεια.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τέλος οι μάσκες, χαμόγελα ξανά…- Τι δηλώνουν στην «Γ» εκπρόσωποι των επαγγελματικών κλάδων

Ικανοποίηση προκάλεσε στους κόλπους της αγοράς η ανακοίνωση για την κατάργηση της μάσκας από την 1η Ιουνίου σε κλειστούς χώρους

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Θετικός είναι ο απόηχος των ανακοινώσεων του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για την κατάργηση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους από την 1η Ιουλίου, από εκπροσώπους της αγοράς της Πάτρας.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως πλέον οι καταναλωτές θα μπορούν να εισέρχονται σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και σε χώρους εστίασης και αναψυχής χωρίς να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, γεγονός που σηματοδοτεί επιστροφή στην κανονικότητα.

Συνίσταται μόνο η χρήση μάσκας όταν υπάρχει συνωστισμός. Η άρση της υποχρεωτικότητας στο λιανεμπόριο και στα σούπερ μάρκετ έγινε αποδεκτή με χαμόγελα και αισιοδοξία παρά το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας του κύματος ακρίβειας και του υψηλού ενεργειακού κόστους, όπως τουλάχιστον ανέφεραν στην «Γ» οι εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων και άνθρωποι που βιώνουν τον παλμό της αγοράς.

 

 

 

Χάρης Ανδρικόπουλος- αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας: «Θα πάρουμε μια ανάσα…»

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και εκπρόσωπος του Ομίλου των Σούπερ Μάρκετ «Ανδρικόπουλος» Χάρης Ανδρικόπουλος μας είπε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τον Ιούνιο στους κλειστούς χώρους άρα και στα σούπερ μάρκετ. Θέλω να επισημάνω ότι για μας προέχει πάντα η ασφάλεια των εργαζομένων μας και των πελατών μας και τηρούμε πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Η κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους στην Ευρώπη ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο και εκτιμούμε ότι οι λοιμωξιολόγοι έχουν τους λόγους τους για μια τέτοια εισήγηση και απόφαση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στην ψυχολογία του κόσμου, θα δούμε ξανά χαμόγελα αλλά και θα διευκολύνει τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ καθώς δεν ήταν εύκολη η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αυτό το μέτρο μας είχε κουράσει και σίγουρα θα αποτελέσει μια ανάσα για όλους μας».

 

Δ. Παλούμπης- πρόεδρος των Εμπόρων του Ιστορικού Κέντρου «Θετικό μέτρο, αλλά οι δυσκολίες πολλές»

 

Υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους κλειστούς χώρους τάσσεται και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων του Ιστορικού Κέντρου της Πάτρας Δημήτρης Παλούμπης.

«Είναι θετικό ότι από τον Ιούνιο δεν θα έχουμε περιορισμούς στα καταστήματά μας και ευελπιστούμε ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει την αγορά, όμως το ζητούμενο είναι ότι ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα να ξοδέψει. Δυστυχώς, το αυξημένο κόστος στα νοικοκυριά (ρεύμα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης) και η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί αισθητά κάτι που αποτυπώνεται στο λιανεμπόριο. Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι αυτήν την περίοδο, αναμένουμε μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Σημείωσε, επίσης «αυτήν την περίοδο μας απασχολεί ιδιαίτερα οι επιστρεπτέες που θα πρέπει να καταβάλλουμε, δεν ξέρουμε τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουμε. Τίποτα από όσα μας είχαν υποσχεθεί δεν έχει υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 22% στα προϊόντα της ένδυσης – υπόδησης και δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι άμεσα. Η κατάσταση της αγοράς θα είναι πολύ δύσκολη».

 

 

Τάσος Γιατράς – πρόεδρος ΣΚΕΑΝΑ: «Η επιστροφή να είναι μόνιμη για να αντέξει η εστίαση»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας Τάσος Γιατράς υπογράμμισε: «Η εστίαση μετά από 2,5 χρόνια, επιστρέφει από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, στην κανονικότητα λειτουργίας της, προ της πανδημίας. Ελπίδα όλων μας, είναι να είναι μόνιμη η επιστροφή ώστε να μπορέσει η εστίαση να αντέξει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και της ανεξέλεγκτης ενεργειακής κρίσης».

 

 

Νίκος Παναγιωτουνάκος, ιδιοκτήτης «Φίκος»: «Να είμαστε ξανά ελεύθεροι»

Με ανακούφιση άκουσε ο κόσμος το γεγονός ότι καταργούνται οι μάσκες στους κλειστούς χώρους, μας επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων «Φίκος» Νίκος Παναγιωτουνάκος. «Επιτέλους να είμαστε πάλι ελεύθεροι, χωρίς μάσκες και περιορισμούς. Η αγορά πέρασε πολύ δύσκολα την περίοδο της πανδημίας και πλέον όλοι περιμένουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Βέβαια, το κλίμα λόγω της ενεργειακής κρίσης παραμένει βαρύ με τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές να έχουν γονατίσει. Εμείς είμαστε δίπλα στους πολίτες και δίνουμε αγώνα με προσφορές και χαμηλές τιμές για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια που υπάρχουν για όλους μας», σημείωσε.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Έπεσαν” οι υπογραφές για τον ΑΣΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ακόμα μεγάλο έργο για τον λαό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Πάτρας, δρομολογείται από την Δημοτική Αρχή. Πρόκειται για το κτίριο των παλαιών σταφιδαποθηκών του ΑΣΟ στις Ιτιές.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 7.900.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπόγραψε σήμερα την Σύμβαση με την ανάδοχη εταιρεία. Αντικείμενο του έργου είναι η μετατροπή και η διαμόρφωση των εγκαταστάσεων του ΑΣΟ σε πολυχώρο, με δυνατότητα να φιλοξενεί δραστηριότητες θεατρικές, εκθεσιακές, αθλητικές, δεξιώσεων και εστίασης.

Στόχος είναι το κτίριο να διαρθρωθεί σε τρεις αυτοτελείς λειτουργικές ενότητες που περιλαμβάνουν: Χώρο θεατρικών εκδηλώσεων, Χώρους εκθέσεων και Χώρους ψυχαγωγίας.

Παρών στην διαδικασία της υπογραφής ήταν ο Αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς, καθώς και μηχανικοί της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου.

Ο Δήμαρχος μετά την υπογραφή δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Υπογράψαμε σήμερα την σύμβαση για την μετατροπή του ΑΣΟ σε πολυχώρο πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Με αυτό το έργο αναβαθμίζεται μια υποβαθμισμένη περιοχή με χιλιάδες κατοίκους. Ωφελείται όμως και το σύνολο των δημοτών της πόλης μας. Το έργο θα επιδράσει θετικά και στην πορεία άλλων έργων όπως, πλατείες, δρόμοι κ.λπ.

Οι λαϊκές μας γειτονιές και οι κάτοικοί της σ’ αυτές, που πριν βίωναν την εγκατάλειψη με τα κλειστά, παρατημένα εργοστάσια, οδηγείται πλέον σταδιακά στην αναζωογόνηση, την βελτίωση του δημόσιου χώρου και η πόλη μας συνολικά παίρνει την μορφή που ονειρευόμαστε».

Οι νέες χρήσεις του κτιρίου έχουν ως στόχο την αποκατάσταση ή για την ακρίβεια τον επαναπροσδιορισμό, της ταυτότητας του χώρου, την ανάπλαση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, την δημιουργία ενός τοπόσημου – σημείου αναφοράς, τόσο των κατοίκων της Πάτρας όσο και των επισκεπτών της.

Στα πλαίσια του συνολικού κτιριολογικού προγράμματος προβλέπονται πολιτιστικοί, αθλητικοί, εκθεσιακοί και χώροι ψυχαγωγίας. Επίσης, συμπληρωματικές βοηθητικές χρήσεις και καταστήματα υγιεινομικού ενδιαφέροντος. Όλες οι χρήσεις είναι στεγασμένες στα υπάρχοντα κελύφη. Έτσι η πολυμορφικότητα του χώρου αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για το λόγο αυτό η μελλοντική λειτουργία του συγκροτήματος, προτείνεται με γνώμονα τις αντίστοιχες ανάγκες των κατοίκων, επαναπροσδιορίζοντάς το όχι μόνο ως πολιτιστικό αλλά και ως κοινωνικό σημείο αναφοράς για την πόλη.

Ένας ακόμα στόχος είναι η ανάδειξη και προστασία του κτιρίου και της ιστορίας του ΑΣΟ, καθώς αποτελεί σημαντικό μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Εντός του κτιρίου βρίσκονται ιδιαίτερης αξίας παλαιά μηχανήματα επεξεργασίας σταφίδας. Για το λόγο αυτό στις χρήσεις που δίνονται σε κάθε τμήμα του έχει ληφθεί υπόψη και η αρμονική συνύπαρξη με το υπάρχον κέλυφος καθώς η χρήση είναι αυτή που θα εξασφαλίσει και την μακροβιότητα του ίδιου του κτιρίου.


Βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές ευνοείται η ευρύτερη χρήση τους, οπότε έτσι θα αναζωογονηθεί και θα ενδυναμωθούν οι γύρω συνοικίες και όλη η πόλη που έχει μεγάλο πολιτιστικό και ιστορικό δυναμικό να προσφέρει.

Δίνεται επίσης το παράδειγμα και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα υποβάθμισης.

Ο Πολυχώρος στις Ιτιές, θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει πολλά και διάφορα δρώμενα αλλά και να αντεπεξέλθει των προσδοκιών, θα αποτελέσει πόλο έλξης νέων επισκεπτών, μαθητικών ομάδων για εκπαιδευτικούς λόγους, τουριστών, περισσότερων εκ των ιδίων κατοίκων, ακόμα και δρώμενα ξεχωριστής αξίας, που θα αναδεικνύουν το πολιτιστικό δυναμικό της Πάτρας.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: O Nίκος Βενέρης στηρίζει την “Εμπορική Ανανέωση”

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι επαφές και των τριών ιδρυτικών μελών του νέου συνδυασμού Γιάννης Ρούπας, Τάκης Γουρδούπης και Μιχάλης Παντελής συνεχίζονται καθημερινά, έχοντας μεγάλη απήχηση, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου, ο ιστορικός σύλλογος να εισέλθει σε μία νέα, δυναμική πορεία.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: “Μετά τον έμπορο ηλεκτρικών ειδών, Φώτη Δούβρη και ο γνωστός έμπορος αυτοκινήτων, Νίκος Βενέρης ανακοίνωσε τη στήριξή του στο συνδυασμό, δηλώντας πως «στις δύσκολες εποχές που διανύουμε είναι χρέος όλων μας η ενότητα και η συνεργασία, τις οποίες αντιπροσωπεύουν και οι τρεις συνάδελφοι που αποφάσισαν να συγκροτήσουν την Εμπορική Ανανέωση. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε το μέλλον μας, στηρίζω την Εμπορική Ανανέωση και καλώ κυρίως, τη νέα γενιά εμπόρων να βγει μπροστά. Ενώνω τις δυνάμεις μου, ώστε ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας από θεατής των εξελίξεων να γίνει ξανά πρωταγωνιστής. Με πυξίδα μας την ιστορία του Συλλόγου και με βαθιά πίστη στη δύναμη του εμπορικού κόσμου η Εμπορική Ανανέωση χτίζει γερές βάσεις για το αύριο. Έφθασε η ώρα της δράσης!».

Θα ακολουθήσουν κι άλλες δηλώσεις στήριξης στο συνδυασμό, καθώς ήδη πολλοί γνωστοί έμποροι και επαγγελματίες της πόλης έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στη νέα αυτή προσπάθεια που λαμβάνει μαζικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδος αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων με την «Εμπορική Ανανέωση».

Ρούπας Γιάννης
(ΡΟΥΠΑΣ hairshops)

Γουρδούπης Τάκης
(ΓΟΥΡΔΟΥΠΗΣ βιομηχανικά)

Παντελής Μιχάλης
(Autolisi ΠΑΝΤΕΛΗΣ)”

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα