Κυριακή 29 Μαΐου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Προβληματίζει η «σταθερότητα» σε υψηλούς αριθμούς θανάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα αναλύουν οι επιστήμονες. Σκοπός τους είναι να σκιαγραφήσουν τη μετέπειτα πορεία της νέας παραλλαγής.

Τα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον του Covid-19 είναι η επιθετική μεταδοτικότητα που έφερε σε πρώτη φάση εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων και ανησυχητική «σταθερότητα» στα νούμερα που αφορούν τους νεκρούς.

Από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα, οι αριθμοί των θανάτων δεν μειώνονται, κινούμενοι καθημερινά στους 70 με 80. Εξηγήσεις για την υψηλή θνητότητα έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Την ίδια στιγμή, ήπια παραμένει η αύξηση στις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους.

Μετάλλαξη Όμικρον: Αχτίδες αισιοδοξίας
Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα από την παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα – η οποία ξεκίνησε μετά την κορύφωση στις 4 Ιανουαρίου με τις 50.182 νέες λοιμώξεις σε 24 ώρες και συνεχίζεται – αναμένεται να έχει θετική επίπτωση και στην πίεση στο σύστημα υγείας και τους διασωληνωμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και τον Καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η επιβράδυνση στην εκθετική αύξηση της διασποράς σε συνδυασμό με την ηπιότερη νόσηση που προκαλεί το νέο στέλεχος Όμικρον, θα ανακόψει τις νέες νοσηλείες και την αύξηση στους διασωληνωμένους.

«Όλοι έλεγαν ότι θα είναι ήπια η Όμικρον, όμως εμείς βλέπαμε την αύξηση στα νοσοκομεία. Απλώς η αύξηση που έχουμε τώρα, δεν προβλέπουμε να είναι τόσο δύσκολη ως προς το σύστημα Υγείας. Κι αυτό γιατί σταμάτησε η αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό που βλέπουμε τώρα στις νοσηλείες, είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες», αναφέρει ο Καθηγητής.

Μετάλλαξη Όμικρον: Φέρνει ήπια αύξηση στις νοσηλείες
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπουν τα επιδημιολογικά μοντέλα, οι νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο δεν θα ξεπεράσουν τις 4.000, αριθμός που θα αποτελέσει το «ταβάνι» των νεοεισερχόμενων ασθενών στο ΕΣΥ, όπως λέει ο ειδικός:

«Στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου μπορεί να δούμε ακόμα μία αύξηση στις νοσηλείες, αλλά όχι μεγάλη. Αν είμαστε πράγματι σε αποκλιμάκωση και υπάρχει πραγματική ύφεση στα κρούσματα, τότε η αύξηση στις 3.981 νέες εβδομαδιαίες νοσηλείες, θα είναι και το «ταβάνι». Στη συνέχεια θα σημειωθεί μια σταθεροποίηση, ή μια αρχή πτώσης σιγά – σιγά», όπως λέει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης.

Με το ίδιο σκεπτικό και οι διασωληνώσεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 700, όπως προκύπτει από την μοντελοποίηση των επιπτώσεων της παραλλαγής Όμικρον στην πανδημία. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήδη εχθές (σ.σ. 15.01.2022) άγγιξαν τους 686, ενώ ο εβδομαδιαίος κινούμενος μέσος όρος έχει ανέβει στους 622, δηλαδή κατά 35 ασθενείς αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Στις διασωληνώσεις και τις ΜΕΘ θεωρώ ότι δεν θα ξεπεράσουμε τις 700. Μπορεί να ανεβούν λίγο ακόμα ή να αρχίσουν να πέφτουν μετά σιγά – σιγά. Αυτή η σταθεροποίηση ή μη αύξηση οφείλεται πραγματικά στην γρηγορότερη από την αρχικά υπολογισμένη αποκλιμάκωση, η οποία δεν άφησε να ανεβούν πολύ τα κρούσματα», τονίζει ο επιστήμονας.

Τι συμβαίνει με τους θανάτους
Οι θάνατοι συνανθρώπων μας που χάνονται από επιπλοκές της Covid-19 επιμένουν στους 80 ασθενείς ημερησίως, σύμφωνα με τον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο και φαίνεται να μην επηρεάζονται από την υπόλοιπη πορεία της πανδημίας.

Από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο στην Ελλάδα καταλήγουν από 500 έως 650 άνθρωποι κάθε εβδομάδα. Εξήγηση στο ανησυχητικό φαινόμενο της υψηλής θνητότητας έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας πως πρόκειται για πολυπαραγοντικό φαινόμενο:

«Η υψηλή θνητότητα λόγω Covid-19 μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν μεγάλο ποσοστό γερασμένου πληθυσμού. Αυτό συνεπάγεται πολλά άτομα με πολλαπλά χρόνια προβλήματα, που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στην περίπτωση αναπνευστικής λοίμωξης. Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμη και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και συνεχείς ενημερώσεις από τους ειδικούς, πολλοί ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στο νοσοκομείο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολα αναστρέψιμη την κατάστασή τους», ανέφερε συγκεκριμένα.

Η μακρά παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας – ως αποτέλεσμα και των παραπάνω παραγόντων – μπορεί επίσης να επιδεινώσει την πρόγνωση των ασθενών, σε συνδυασμό και με πιθανές συλλοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια, όπως εξήγησε η ίδια: «Στην Ελλάδα τα ποσοστά αντοχής των μικροβίων είναι υψηλά, εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης αντιβιοτικών», κατέληξε η κυρία Γκάγκα.

πηγή: iatropedia.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

24 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικό UAV

Δημοσιεύθηκε

στις

Η τουρκική πολεμική αεροπορία συνέχισε και σήμερα Σάββατο τις έμπρακτες αμφισβητήσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, στέλνοντας ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) πάνω από το Αιγαίο.

Το τουρκικό UAV προχώρησε σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό UAV κινήθηκε σε Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και προέβη επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Το τουρκικό αεροσκάφος όπως αναφέρει το Γενικό Επιτελείο αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Περισσότερα

Ελλάδα

«Καμπανάκι» Meteo για 14 περιοχές της Ελλάδας – Έρχονται επικίνδυνες «πυρομετεωρολογικές» συνθήκες

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόσκαιρη αλλά ραγδαία αλλαγή του καιρού αναμένεται την Κυριακή στη χώρα μας με διαφορετικά χαρακτηριστικά και κινδύνους ανά περιοχή, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Συγκεκριμένα το Meteo χτυπά «καμπανάκι» για 14 περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Αττική, τονίζοντας πως θα υπάρξει ένα επικίνδυνο μείγμα ζέστης, ξηρής ατμόσφαιρας και ισχυρών ανέμων. Μάλιστα οι ειδικοί του Meteo καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κυρίως ηπειρωτικά τμήματα. Οι καταιγίδες τοπικά κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι ισχυρές και είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους. Πρόσκαιρη ενίσχυση στα 5-6 Μποφόρ θα παρουσιάσουν οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία κυρίως στα ηπειρωτικά. Βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται σταδιακά από τα δυτικά έως τις βραδινές ώρες.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» – Αποφυγή κάθε χρήση φωτιάς

Επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται κατά τόπους κυρίως σε τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρής ατμόσφαιρας και των ενισχυμένων ανέμων. Υψηλός/πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται σε τμήματα της Κ. & Α. Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Α. Στερεάς, Αττικής, Εύβοιας, Α. Πελοποννήσου, Β. Κρήτης, Ρόδου, Σάμου, Κω, Χίου και Λέσβου. Το meteo συνιστά αποφυγή κάθε χρήσης φωτιάς. 

Πού θα φτάσει η θερμοκρασία μέχρι και τους 37 βαθμούς Κελσίου

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 13 έως 34, στην Ήπειρο από 11 έως 25 βαθμούς στη Θεσσαλία από 11 έως 31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 11 έως 35-37 βαθμούς και στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ στο Ιόνιο και έως 5-6 Μποφόρ στο Αιγαίο. 

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένεται αίθριος γενικά καιρός με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ και στροφή τους σε δυτικούς-βορειοδυτικούς έως 4-5 Μποφόρ κυρίως στα δυτικά του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς, στα βόρεια του νομού η μέγιστη έως 33 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός, σταδιακά όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς. 

Περισσότερα

Ελλάδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα – Κλειστό το κέντρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Συγκέντρωση στα Προπύλαια βρίσκεται σε εξέλιξη το απόγευμα του Σαββάτου από φοιτητικούς συλλόγους.

Η διαμαρτυρία γίνεται με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στο ΑΠΘ.

Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι που πραγματοποιούν το συλλαλητήριο δηλώνουν την εναντίωσή τους στο νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας για τα ΑΕΙ.
Λόγω της συγκέντρωσης και της πορείας που πραγματοποιούν οι φοιτητές, η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις .

Περίπου στις 18.00 έκλεισαν η Σταδίου, η Βασ. Αμαλίας και η Βασ. Σοφίας από το ύψος της Σέκερη.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα