Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Εκπτώσεις… καραντίνας-Ανοικτή σήμερα η αγορά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων με τους εμπόρους να είναι απογοητευμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Σε… καραντίνα βρίσκεται το αγοραστικό ενδιαφέρον των Πατρινών καταναλωτών την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων.

Η κίνηση στην τοπική αγορά είναι υπό το μηδέν με τους εμπόρους να είναι απογοητευμένοι καθώς ήλπιζαν ότι οι εκπτώσεις θα ζέσταιναν το κλίμα.
Η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων στις αρχές της εβδομάδας δεν επέφερε χαμόγελα στους εμπόρους, αντιθέτως έντονο προβληματισμό και ανησυχία.
Η έλλειψη αγοραστικής δύναμης στους πολίτες είναι εμφανής, γεγονός το οποίο ωθεί αρκετούς καταστηματάρχες να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους σήμερα, εφόσον πλέον φοβούνται ότι ούτε τα λειτουργικά έξοδα δεν θα καλύψουν.
Σήμερα, πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων και σύμφωνα με τον Νόμο, έχουν δικαίωμα προαιρετικά όποιος επιθυμεί να λειτουργήσει τις επιχειρήσεις τους. Παραδοσιακά, παρά τις ενστάσεις τους οι έμποροι άνοιγαν περιμένοντας τους καταναλωτές να συνδυάσουν εκπτωτικές αγορές και βόλτα.
«ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ… ΤΟ ΡΕΥΜΑ»
«Η κίνηση τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων ήταν τραγική στα καταστήματα της Πάτρας. Το σκηνικό θύμιζε καραντίνα παρά εκπτώσεων! Οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα για να διαθέσουν στο εμπόριο. Κάλυψαν πρώτα τους λογαριασμούς ενέργειας που είναι υποχρεωτικοί για κάθε νοικοκυριό και περιμένουμε να δούμε εάν περίσσεψε κάτι για να διατεθεί στην αγορά. Τα μηνύματα πάντως δεν είναι θετικά. Η ανάπτυξη που ακούμε ότι υπάρχει, δεν την βλέπουμε στην πράξη. Ευελπιστούμε οι καταναλωτές να μπορούν να διαθέσουν έστω και λίγα χρήματα στις εκπτώσεις για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να επιβιώσουμε» δηλώνει στην «Γ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.
«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
Αρκετοί έμποροι της Πάτρας αναφέρουν πως τα μηνύματα των τελευταίων ημερών είναι αποκαρδιωτικά και αρκετοί να προσανατολίζονται στο να μην ανοίξουν, δεδομένου ότι προσπαθούν και οι ίδιοι να περιορίσουν τα έξοδά τους μετά και τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Προσπαθούν αρκετοί συνάδελφοι να περιορίσουν την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, να σβήνουν τις ταμπέλες τις νυχτερινές ώρες, να περιορίσουν τα έξοδα καθώς τα έσοδα είναι ελάχιστα», συμπληρώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος, τονίζοντας πως «διαφαίνεται πως έχουμε ένα δύσκολο διάστημα να διανύσουμε».
«ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ» ΣΤΙΣ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Άλλοι έμποροι περιμένουν η σημερινή Κυριακή να τους «αποζημιώσει», καθώς παραδοσιακά θεωρείται «καλή μέρα» για τα ταμεία τους. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι υπάρχουν γενναίες και πραγματικές εκπτώσεις που φθάνουν το 50 και το 60% σε συγκεκριμένα προϊόντα.
Άλλοι Πατρινοί επιχειρηματίες θεωρούν πως έχουν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις πολυεθνικές που ρίχνουν πολύ χαμηλά τις τιμές προσπαθώντας να κερδίσουν την μερίδα του λέοντος από τα χρήματα των καταναλωτών, ενώ πλέον οι συνθήκες της πανδημίας έχουν ωθήσει τους καταναλωτές σε ηλεκτρονικές αγορές μέσω των eshops.
Υπενθυμίζουμε ότι τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά σήμερα από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργοδότες έχουν υποχρέωση, να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Ροή ειδήσεων

Advertisement