Τετάρτη 25 Μαΐου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μετανιωμένοι οι ανεμβολίαστοι που μπαίνουν σε ΜΕΘ – «Θέλουν να το πουν, αλλά δεν προλαβαίνουν»

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετανιωμένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι ασθενείς με κορονοϊό που μπαίνουν σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Αντωνία Κουτσούκου.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η κ. Κουτσούκου είπε πως από τους 17 ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα στο τμήμα της, οι 15 είναι ανεμβολίαστοι και οι δύο εμβολιασμένοι με δύο δόσεις από τον Ιούλιο και χωρίς αναμνηστική δόση.

Η Καθηγήτρια δυσκολεύεται, όπως λέει, να συνηθίσει στην ιδέα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πείθονται να εμβολιαστούν και στη συνέχεια μετανιώνουν όταν περάσουν το κατώφλι της Εντατικής:

“Μου είναι ακατανόητο πως ενώ υπάρχει εμβόλιο δεν πείθονται να το κάνουν, ειδικά όσοι είναι σε ομάδες που κινδυνεύουν. Μου είναι μάλιστα πολύ επώδυνο, όταν σχεδόν όλοι αλλάζουν γνώμη και λένε “έκανα τη μεγαλύτερη ανοησία της ζωής μου κι αν τα καταφέρω να γίνω καλά, θα πάω αμέσως να εμβολιαστώ και θα πω σε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί”. Όμως, δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν. Εμένα αυτό με βαραίνει, όταν τελικά δεν βγαίνουν ποτέ από την εντατική και πεθαίνουν. Δεν προλαβαίνουν καν να μετανιώσουν. Ενώ είχαν όλο τον χρόνο να κάνουν τη σωστή επιλογή, πριν καταλήξουν εκεί”, λέει η κυρία Αντωνία Κουτσούκου.

Στη ΜΕΘ του Σωτηρία, σήμερα υπάρχει μεγάλη πίεση, η οποία προέρχεται από ασθενείς που πάσχουν από τη μετάλλαξη Δέλτα, λέει η ίδια: “Όσους έχουμε ελέγξει είναι όλοι Δέλτα, δεν έχουμε Όμικρον στις Εντατικές. Η Δέλτα υπάρχει ακόμα και δίνει βαριές νοσήσεις”, τονίζει η κ. Κουτσούκου.

Πρόστιμο από σήμερα στους ανεμβολίαστους άνω των 60
Από σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2022, ξεκινούν οι διαδικασίες για την επιβολή των πρώτων προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για όσους δεν έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Χθες Κυριακή (16/1/22) αρκετοί ηλικιωμένοι έσπευσαν έστω και την τελευταία στιγμή στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν, όταν συνειδητοποίησαν πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Ωστόσο, περίπου 307.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής καμία ενέργεια για τον εμβολιασμό τους.

Κι αυτό, παρότι το ρίσκο διασωλήνωσης αυξάνεται κατά 25 φορές σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι άνω των 65 ετών, συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους εμβολιασμένους. Επίσης, το 51% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και το 81% των θανάτων είναι στη συντριπτική πλειοψηφία πολίτες αυτής της ηλικίας που δεν έχουν καμία εμβολιαστική θωράκιση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: 217.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν από τις 30 Νοεμβρίου
Από τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και εξαγγέλθηκε το μέτρο της υποχρεωτικότητας, εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού 217.000 άνθρωποι στις ηλικίες που εμπίπτουν στον νόμο για την επιβολή προστίμου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τότε και μέχρι σήμερα, οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Έτσι, οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν κλείσει ραντεβού στους άνω των 60 ετών φτάνουν σήμερα τους 2.761.838 πολίτες και καταλαμβάνουν ποσοστό 90% ανάμεσα στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας.

Στο 90% είναι το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Αναλυτικά, οι εμβολιασμοί μαζί με τα ραντεβού έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

85 ετών και άνω: 82,2%
80-84 ετών: 90%
75-79 ετών: 92,1%
70-74 ετών: 92,3%
65-69 ετών: 91%
60-64 ετών: 88,4%
Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Ποιοι εξαιρούνται από τα πρόστιμα
Ωστόσο, πάνω από 300.000 πολίτες δεν πείστηκαν να κάνουν το βήμα και από σήμερα Δευτέρα (17/1/22) αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του νόμου, που σημαίνει πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Από την επιβολή προστίμων εξαιρούνται:

Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση.
Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.
Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και έχουν προχωρήσει σε καταχώρηση του εμβολιασμού τους το Μητρώο Εξωτερικού και την πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr.
Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.
Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. Κατά το χρονικό διάστημα που εξετάζονται οι αιτήσεις εξαίρεσης, δεν επιβάλλονται κυρώσεις. Ωστόσο, όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση και για να μην τους καταλογιστεί το πρόστιμο, θα πρέπει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου να έχουν κάνει την πρώτη δόση.

iatropedia.gr.

Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Νέο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με 41 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο την Τετάρτη, με μπαράζ παραβιάσεων από πέντε αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν συνολικά 41 παραβιάσεις και επτά παραβάσεις του εθνικού ενάεριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, από δυο μαχητικά F-16, δυο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 και ένα μη επανδρωμένο UAV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι 34 παραβιάσεις έγιναν από τα ATR-72, οι έξι από το UAV και άλλη μια από τα F-16.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Περισσότερα

Ελλάδα

Εύοσμος: «Μαχαιρώθηκε πριν από δύο χρόνια» – «Δεν φαίνεται να υφίσταται bullying» λένε οι εκπαιδευτικοί για τον 11χρονο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση με το άγριο bullying που υφίσταται 11χρονος μαθητής στον Εύοσμο, που έφτασε μάλιστα ακόμα και στο σημείο να επιστρέψει στο σπίτι του μαχαιρωμένος.

Τη νέα διάσταση στα γεγονότα δίνει η πλευρά των εκπαιδευτικών, καθώς, όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα grtimes της Θεσσαλονίκης ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Φροσύνης, «ο μαθητής μαχαιρώθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν μάλιστα φοιτούσε στη δευτέρα δημοτικού, στο προαύλιο του σχολείου και από εξωσχολικά άτομα».

Σύμφωνα με τον κ. Φροσύνη, «στις 22/5/2022 ελήφθη η πολυσέλιδη καταγγελία από τον γονέα του παιδιού, όπου αναφερόταν και το περιστατικό του μαχαιρώματος. Άμεσα ξεκινήσαμε την έρευνα για να δούμε τι συνέβη, αλλά και τι συμβαίνει».

Όπως είπε ακόμη, παρήγγειλε από τους εκπαιδευτικούς του δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στον Εύοσμο, αλλά και τον σύλλογο διδασκόντων, έγγραφη έκθεση απόψεων.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, την οποία έλαβε ο κ. Φροσύνης, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν πως «δεν υπάρχουν υπόνοιες για βίαιη συμπεριφορά εναντίον του μαθητή και δεν φαίνεται να υφίσταται bullying στο σχολικό περιβάλλον».

Από την στιγμή που προκύπτει ότι ο άτυχος 11χρονος φέρεται να δέχθηκε την επίθεση με μαχαίρι προ διετίας στον προαύλιο χώρο του σχολείου, στην επιφάνεια έρχεται και το ζήτημα της φύλαξης του χώρου. Σχετικά με αυτό, ο κ. Φροσύνης ξεκαθαρίζει ότι «το σχολείο φυλάσσεται το πρωί και έως τις 16:00 από τους καθηγητές στα διαλείμματα». Ωστόσο, όπως λέει, «μετά τις 16:00, δεν υπάρχει κανένας φύλακας στο σχολείο, προκειμένου να αποτρέψει τους καβγάδες και τις παραβατικές συμπεριφορές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, λέει ότι «η φύλαξη δεν πρέπει να συμβαίνει μόνο τις πρωινές ώρες». «Έχουμε πολλά κρούσματα βίας και έξω από το σχολείο σε όλη τη Θεσσαλονίκη και οι μαθητές επιστρέφουν και τα απογεύματα στα σχολεία τους για να παίξουν και να αθληθούν, επομένως τονίζουμε ότι χρειάζεται φύλαξη, διότι τα σχολεία γίνονται χώροι παραβατικών συμπεριφορών» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, «για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά, θα πρέπει να υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στα σχολεία, προκειμένου να επισκέπτονται και να ακούν τα παιδιά».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση με τις καταγγελίες του πατέρα του 11χρονου μαθητή έχει προκαλέσει την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ έρευνα έχει παραγγείλει και το υπουργείο Παιδείας.

Περισσότερα

Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το μήνυμα για την επανένωσή τους ταξιδεύει μέσα από νέα γραμματόσημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πάγιο και μακροχρόνιο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα  θα ταξιδεύει πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω μιας νέας σειράς γραμματοσήμων. «Reunite Parthenon» είναι το κεντρικό μήνυμα των γραμματοσήμων που απεικονίζουν τμήματα από τα διαμελισμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, πλάι στο ξεκάθαρο αίτημα για την επανένωση του μνημείου – συμβόλου της Δημοκρατίας.

Η επίσημη παρουσίαση της ειδικής σειράς γραμματοσήμων, που σχεδίασαν τα ΕΛΤΑ, έγινε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρη Δημητριάδη, του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης, καθ. Δημήτρη Παντερμαλή, της Διοίκησης των ΕΛΤΑ και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού ευχαρίστησε τα ΕΛΤΑ, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρότασή της για τον σχεδιασμό των γραμματοσήμων, αναφέρθηκε εκτενώς στη μοναδικότητα της χρονικής συγκυρίας. Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, «Αρχίζει πλέον και δημιουργείται ένα κύμα δυνατό, το οποίο πιέζει πλέον τη βρετανική πλευρά ότι αυτά τα Γλυπτά, τα δημιουργήματα του Φειδία, πρέπει να γυρίσουν στον γενέθλιο τόπο τους, πρέπει να βρουν τη θέση τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτελεί το απείκασμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, υπέρτατες αξίες της οποίας είναι η Ειρήνη και η Δημιουργία. Το δημιούργημα του Φειδία εκπέμπει την ασυγκράτητη δύναμη, τελειότητα και ομορφιά. Αυτή τη μοναδική σύνθεση της Δημιουργίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, δικαιούται να δει στην ολότητά της η ανθρωπότητα. Η διεθνής κοινότητα δικαιούται και απαιτεί να δει το αριστουργηματικής τέχνης δημιούργημα, στο σύνολό του, επανενωμένο εδώ, στην Ακρόπολη. Αυτό ακριβώς είναι η ουσία του εθνικού αιτήματος. Αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο θα φτάσει μέσα από αυτή τη σειρά των γραμματοσήμων σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης, καθ. Δημ. Παντερμαλής έκανε μία διδακτική παρουσίαση των ακρωτηριασμένων τμημάτων που απεικονίζονται στα γραμματόσημα και τόνισε: «Δεν είναι απλώς μια τεχνική δουλειά, αλλά και μια καλλιτεχνική δουλειά… Είμαι περήφανος που τα ΕΛΤΑ μπόρεσαν να συνοψίσουν σε αυτό το μικρό χαρτάκι αυτό το περίπλοκο πρόβλημα».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα