Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Κυβέρνηση-θεατής στις επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές των νέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ολυμπίας Λόη*
Με τα νέα δεδομένα για την πανδημία, οι νεότεροι νιώθουν καθηλωμένοι. Πολλοί περιγράφουν την αίσθηση σαν να μην υπάρχει κάτι στερεό κάτω από τα πόδια τους, ενώ οι περισσότεροι λένε ότι δεν είναι σίγουροι ότι θα κάνουν παιδιά.

Ένα ζοφερό μέλλον προδιαγράφεται.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ:
Οι έρευνες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, για ηλικίες μεταξύ 18 και 29 ετών, αναδεικνύουν την έντονη ανησυχία για το μέλλον.
Μέχρι τώρα, το 20% των νοικοκυριών των νέων δηλώνουν ότι άντλησαν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή πούλησαν περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν για μια συνηθισμένη δαπάνη (όπως ενοίκιο ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας). Για τους ίδιους λόγους, το 11% πήρε χρήματα από την οικογένεια ή τους φίλους ενώ κάποιοι ανέλαβαν πρόσθετο χρέος ή χρησιμοποίησαν πίστωση.
Το 5% των νέων στις χώρες του ΟΟΣΑ πεινούσαν επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν για φαγητό και το 2,4 % έχασαν το σπίτι τους επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το στεγαστικό δάνειο ή το ενοίκιο.
Μεταξύ των νέων που κατάφεραν να διατηρήσουν τη σύμβαση εργασίας τους, ο αριθμός των ωρών εργασίας μειώθηκε.
Γιατί η Ελλάδα επιβαρύνεται περισσότερο;
Η ελληνική κοινωνία είναι δομημένη έτσι ώστε να ζει σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε βάρος των νεότερων γενιών.
Ταυτόχρονα, η εξυπηρέτηση του εξαιρετικά υψηλού δημόσιου χρέους είναι φυσικό να επιβαρύνει τις επόμενες γενιές, προσθέτοντας σε αυτές ένα ακόμα δυσβάσταχτο φορτίο.
Το κύμα των νέων επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα (brain drain) τη δεκαετία της κρίσης ενέχει το βίαιο στοιχείο του εξαναγκασμού. Οι συνέπειες γνωστές σε όλους: αφαίμαξη σε ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό με προεκτάσεις πέραν των οικονομικών, στο δημογραφικό πεδίο αλλά και στην ίδια τη σύνθεση του εκλογικού σώματος.
Στα χρόνια της κρίσης η οικονομική πολιτική της Ε.Ε. απέτυχε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις χώρες του Νότου αυξάνοντας την ανεργία ιδιαίτερα στους νέους, παράλληλα με την έλλειψη αξιοκρατίας και προοπτικών εξέλιξης και κυρίως την απαξίωση της εργασίας και τα μη ελκυστικά εργασιακά περιβάλλοντα.
Στη χώρα μας η βασική αιτία είναι η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Η αναντιστοιχία αυτή δεν οφείλεται στην υπερβάλλουσα προσφορά πτυχιούχων (η χώρα μας βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ). Οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη ζήτηση γιατί οι επιχειρήσεις δεν παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Τι κάνουμε;
Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις δεν ενσωματώνουν τις απόψεις τους στο σχεδιασμό ή στη μεταρρύθμιση δημοσίων παροχών και υπηρεσιών.
Στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, οι Έλληνες του εξωτερικού, επιστήμονες, έμποροι και εφοπλιστές εμπλούτισαν τον τόπο με τεχνογνωσία, ιδέες, ακόμα και κεφάλαια. Σήμερα είναι οι ίδιοι που καλούνται να επαναφέρουν στον τόπο τις αρχές της αριστείας του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας. Θετικά παραδείγματα ήδη υπάρχουν αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από την αναγκαία κρίσιμη μάζα.
Η ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό των νέων πρέπει να γίνει εθνικός στόχος αφού αυτοί θα συμβάλλουν στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας μας. Τα μέτρα παρακίνησης είναι γνωστά σε όλους και εύκολο να ληφθούν άμεσα. Αυτό που λείπει είναι το σύγχρονο καινοτόμο κράτος που θα τα εφαρμόσει για να τους υποδεχτεί. Σήμερα η κυβέρνηση φαίνεται να έχει «αποσυγχρονιστεί» εντελώς από την κοινωνία.
*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

 

Άρθρα-Συνεργασίες

«Χρειαζόμαστε ηρεμία και σταθερότητα, όχι εκλογολογία»

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Κατερίνας Γρ. Σολωμού

«Όλα δείχνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα πως, έχουμε μπει στη δίνη μιας αμετροεπούς εκλογολογίας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι πάμε ολοταχώς για εκλογές. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται και ζητά πειστική απάντηση είναι πότε θα στηθούν οι κάλπες, με τα σχετικά σενάρια να εμπεριέχουν πλέον και ημερομηνίες.

Ωστόσο, αν και σύνηθες για την αντιπολίτευση να θέτει το αίτημα πρόωρων εκλογών, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για την κυβέρνηση, που αφήνει πλέον να εννοηθεί ότι η διεξαγωγή τους είναι, απλώς, θέμα χρόνου.

Όμως, εκείνο που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ιδίως στην παρούσα, κρίσιμη, συγκυρία, όπου εκτός από την ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται και η τουρκική προκλητικότητα, με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο να είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

Έπειτα είναι και η… κακή συνήθεια, όταν αναμένεται μια εκλογική αναμέτρηση, η κρατική μηχανή να «παραλύει» και τίποτα να μην δουλεύει. Έτσι συμβαίνει συνήθως, αυτό συμβαίνει και τώρα που πλανάται γενικώς και αορίστως η αίσθηση ότι από στιγμή σε στιγμή είναι πιθανό το στήσιμο των καλπών.

Όχι, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας η διαιώνιση μιας πολιτικής ρευστότητας σε ένα σκηνικό ιδιαίτερης οξύτητας. Χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο ηρεμία και σταθερότητα.

Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να προσπαθούν να επιλύσουν υπαρξιακά ζητήματα, μέσα από τη διαδικασία αυτή της εκλογολογίας, την οποία ανοίγουν και κλείνουν κατά το δοκούν».

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Πολλά τα ερωτήματα για το οργανωμένο έγκλημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει ο Μαρίνος Σκανδάμης (*)

 Η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε τον κύκλο της με την υιοθέτηση του ρεπουμπλικανικής έμπνευσης δόγματος «Νόμος και Τάξη», που έγινε η προμετωπίδα των προσπάθειών της για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Τρία χρόνια μετά κατανοεί και ο πλέον ανειδίκευτος περί του θέματος, ότι ο διωκτικός οίστρος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξαντλήθηκε στην δημιουργία αμφιλεγόμενων σωμάτων και ενεργειών για τον έλεγχο των διαδηλώσεων, για την τάξη στα πανεπιστήμια, για τον έλεγχο των συνδικαλιστών, για την επέμβαση σε ταράτσες ιδιοκτητών και για κάθε επικοινωνιακό θέμα που θα μπορούσε να κτίσει κάποιο υποτιθέμενο «σοβαρό» προφίλ στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ανεξάρτητα από το αν αυτό είχε οποιαδήποτε ουσία ή όχι.

Όμως για το οργανωμένο έγκλημα δεν μπόρεσαν να βρουν στην κυβέρνηση τον ελάχιστο βηματισμό, ακόμη δε και τον επικοινωνιακό. Η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη. Η δε επικοινωνιακή αντιμετώπιση δεν μπορεί να κρύψει την απουσία οποιουδήποτε συνεκτικού σχεδίου καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Θυμόμαστε βέβαια ότι πέρυσι τον Μάιο ο πρώην Υπουργός  κ. Χρυσοχοΐδης είχε παραδώσει στον Άρειο Πάγο έναν φάκελο που εμπεριείχε  μεταξύ άλλων και λίστα 500 οργανωμένων εγκληματιών.

Αναπόφευκτα τίθενται κάποια ερωτήματα, τις απαντήσεις των οποίων ο νέος Υπουργός οφείλει να δώσει στη Βουλή και τον ελληνικό λαό. Για παράδειγμα,

α) πόσα από τα θύματα δολοφονιών που αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα, υπήρχαν ως ύποπτοι οργανωμένων εγκληματικών ενεργειών στη λίστα Χρυσοχοΐδη,

β) ποιες ενέργειες έκανε η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αφενός για να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε αυτούς και οπωσδήποτε αφετέρου, για να αποτρέψει τη δολοφονία τους, αφού φέρονται ως στόχοι άλλων οργανωμένων εγκληματιών,

γ) σε πόσες και ποιες από τις υποθέσεις δολοφονιών που αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα, αλλά και από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, έχουν συλληφθεί οι δράστες,

δ) σε πόσες και ποιες υποθέσεις άλλων οργανωμένων εγκληματικών ενεργειών κατά πολιτών από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί δράστες που τα ονόματά τους ήταν στη λίστα Χρυσοχοΐδη,

ε) που βρίσκεται σήμερα η λίστα Χρυσοχοΐδη και ποια ήταν τα αποτελέσματα ως προς τον έλεγχο των 500 «ποινικών», δηλαδή πόσοι συνολικά από αυτούς συνελήφθησαν, παραπέμφθηκαν στην ελληνική δικαιοσύνη και προφυλακίστηκαν ή καταδικάστηκαν από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα.

Ο κατάλογος των ερωτημάτων μπορεί βεβαίως να εμπλουτιστεί απεριόριστα, αυτό όμως που έχει σημασία είναι η εμπέδωση ενός κλίματος και μιας πραγματικότητας ασφάλειας του πολίτη και των έννομων αγαθών του, που καταπατούνται από τις απανταχού εγκληματικές οργανώσεις στη χώρα μας.

Αφού, σε μια εποχή που το οργανωμένο έγκλημα έχει αποθρασυνθεί έχοντας καταφέρει να δρα και να λύνει τις διαφορές του στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, το έλλειμμα ασφάλειας λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις στην Αθήνα και αλλού.

Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι απλά ένα ακόμη θέμα αντεγκληματικής πολιτικής, αλλά ένα μείζον ζήτημα υπονόμευσης της δημοκρατίας, που οφείλει να κατοχυρώνει την ελευθερία και ασφάλεια των πολιτών.

Δεν χωρούν πια άλλα ευχολόγια ή διακηρύξεις προθέσεων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά μόνον απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για τις ενέργειες ή παραλείψεις του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο οφείλει όχι μόνον να απαντήσει, αλλά επιπλέον, να καταρτίσει τώρα ένα συνεκτικό, μετρήσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

 

(*) Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Νομικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η «αλυσίδα» της μετάδοσης το φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι δεν είμαστε ειδικοί επιστήμονες και κατά συνέπεια, η άποψή μας ίσως και να είναι λανθασμένη, παρακολουθώντας τις ενημερώσεις και τις διαπιστώσεις των ειδικών τις τελευταίες μέρες, σκεφτόμαστε ότι το πιο πιθανό είναι, αυτή η νέα έξαρση της πανδημίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, να μην τελειώσει πολύ γρήγορα.

Η έξαρση παρατηρείται κυρίως στις νέες ηλικίες και στα πιο τουριστικά μέρη, όπως είναι τα νησιά. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι όμως, δεν… μένουν για πάντα στα νησιά. Μετά από μερικές μέρες επιστρέφουν στη βάση τους. Και έτσι, ο κύκλος της νόσησης, σταδιακά θα μεταφέρεται από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Και όσο προχωράμε μέσα στο καλοκαίρι και ιδίως, το φθινόπωρο, αυτή η «αλυσίδα» των μεταδόσεων, μάλλον θα συνεχιστεί, ενδεχομένως και πιο έντονα.

Νομίζουμε λοιπόν ότι αυτό είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο που θα δούμε το επόμενο διάστημα και πρέπει να δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε σε έναν – δύο μήνες καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν μία σειρά από τομείς, όπως μεταξύ άλλων και τα σχολεία κατά τη νέα σχολική περίοδο.

Είναι προφανές ότι εφόσον το σενάριο αυτό επαληθευτεί, θα ληφθούν εκ νέου πιο αυστηρά μέτρα. Τουλάχιστον όμως, να μείνουμε μόνο σε κάποια περιοριστικά μέτρα και να μην χρειαστεί να υπάρξει εκ νέου «πάγωμα» δραστηριοτήτων…

Γι’ αυτό και ο επιδημιολογικός έλεγχος πρέπει να παραμείνει έντονος. Ίσως και ακόμα εντονότερος από όσο είναι τώρα…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα